Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2009

2012 bukan Kiamat

Orang yahudi kalau nak sebar dakyah pembohongan memang paling terror.

Semalam aku layan movie ni .

Bayangkanlah, hampir 2 minggu aku nak beli tiket tapi sayik tak dapat.Semua mesti fully book.

Sebelum pergi aku memang ingat la cerita ni pasal kiamat. Tapi bila tengok aku dah rasa ni satu tipu helah golongan laknatullah tu.

Dorang cuba bawa kisah nabi Nuh a.s sebgai alternatif untuk selamatkan diri mereka bila berlaku kiamat.

Aku mula cari macam mana dorang boleh buktikan kiamat itu. Tapi nyata tu semua rekaan yang dicampur dengan dogeng kaum maya.Dorang boleh kata yang Al-quran tu dongeng. Tapi Al-quran dah senaraikan cerita sebelum sebagai bukti. Jadi ternyata Al-Quran adalah benar.

Jika mereka kata, 2012 itu kiamat. Maka itu tipu semata. Sebab mereka boleh terlepas dari kiamat. Mungkin cerita ini boleh dilabelkan, cerita bencana besar sahaja dan ada manusia yang terselamat.

Kiamat, tidak ada yang terlepas meskipun malaikat yang meniup sangkakala. Itu sudah termaktub di dalam Al-Quran.

Filem…

Kartini

Aku jumpa balik komik ni. Serius aku memang minat gila.

Semalam aku pergi JJ equine. Tengok kat kedai buku. Terkezut aku nampak komik ni. Minat gila beb kat cerita ni.

Sepuluh tahun dulu komik ni jadi rebutan dan rembatan budak sekolah aku. Mana taknya aku sendiri dah tak dapat detect ke mana perginya komik ni.

Komik dorang terbitkan balik, tapi dalam version kecik. Aku tak nak tau ape reason dorang pakai kertas kecik.

Aku selak punya selak,sah dorang terbitkan jilid 1 dulu. Kata tembakau selaku owner karya ni, ada 3 siri.

Serius aku tak jumpa kat kedai. Kalau boleh beli semua, memang aku sapu.

Bila baca openning dia, tanpa aku sedari dah sepuluh tahun. Yes..sepuluh tahun dulu aku form 3. Masa tu aku beli komik ni.

Thanks la tembakau sebab ada inisiatif naikkan karya dia yang terbest ni. Congrat sama lu bro! Patut lu buat awal skit. Gua tunggu 10 tahun tau tak.

Kalau bro tenmbakau ni tak tau, meh aku bagi tau...bro komik ni banyak fan la!

Kepada bebudak sekolah yang tak pernah baca komik ni..l…

Man Utd 3-0 Everton (live in Perak)

Eric Cantona. Ada tak sesiapa yang tak kenal mamat ni?

Comfirm ada. Terutamanya anak buah aku yang beratnya sekarang sudah mencecah 45 kg?

Dan sekarang ni sedang bercuti sekolah.

Malah mungkin dia sedang menghadapi kebosanan tahap Eric Cantona.

Aku terlepas game Man Utd semalam. Sebab tak ada tempat nak tengok. Tapi tak mengapa. Aku tetap ikut secara live di livescore.com.

Aku sudah menghubungi Eric Cantona yang berat anak buahku telah mencecah sama seperti berat awekku.

Lalu dia berkata," kemungkinan emaknya adalah dua kali ganda."

Aku cuba menolak forcasting dari cantona itu. Namun mungkin hanya tuan punya badan boleh membuktikan sesuatu.

Hahaha..satu karut marut, sebab so tired having travel to Maharajalela hometown. Di sebabkan aku tak dapat tengok game Man Utd, so aku hantar repaot ini kat cantona.

Budak sekolah sekarang

Semalam aku tengok 360 kat tv 3. Cerita pasal budak sekolah zaman sekrang.

Hancur la dorang ni.

Bila wartawan tanya," kenapa jadi macam ni?

Dorang jawab, " pengaruh kawan. Mak bapa kongkong la."

All the answer are rubbish for me!

Bila jahat, salahkan pengaruh kawan la mak bapa la.

Tapi kalau berjaya mesti dorang jawab macam ni," ini usaha keras saya sebab korbankan masa untuk berlajar ."

Tak pula dorang cakap pengaruh kawan-kawan, doa mak bapa.Aku betul F**K budak sekolah sekarang ni.

Pernah sekali aku berak kat public toilet kat KL. Tengah sedap aku teran, tetiba bebudak ni agaknya baru jumpa tandas, masuk tendang-tendang pintu jamban termasuk jamban aku.

Aku pun jerit la ," Oi"Dorang pun balas balik," sapa tu?"

"Bapak kau sapa tu!! Tak ada kerja lain ke tendang pintu jamban nak mampos ke!" aku sound balik.

Terus aku rasa takde mood nak berak. Bayangkanlah kalau pintu jamban aku yang ditendang tu terbuka, tak ke malu aku seumur hidup. Tang…

Ibu ! Selamat hari jadi!

Selamat Hari Jadi Ibu yang ke 60. Adik harap ibu sentiasa sihat dan gembira selalu.

Talian hayat!

"Anda ada satu saja talian hayat, jadi gunakan sebaik-baiknya atau kunci saja lirik ini," diolog aznil dalam jangan lupa lirik.

Sejak akhir-akhir ni aku asyik layan je rancangan jangan lupa lirik.

Mungkin sebab aku memang suka karaoke. Tapi karaoke aku tak ada tali hayat la.

Ataupun sebab jangan lupa lirik tu ada talian hayat?

Kenapa dengan talian hayat?

Meskipun talian hayat tu mingkin tak membantu tapi aku tengok dorang yang masuk program tu gemar sangat guna awal-awal.

Patutnya guna dah time lagu yang susah.

Memang program tv ni mempengaruhi penontonnya.

Lebih-lebih lagi aku yang memang minat gila melontarkan vokul yang amat sebiji dengan amy seacrh. Sebut pasal nyanyi, teringat karaoke.

Lama la tak pergi karaoke. Dapat gaji nanti aku nak book kat KTV sampai 24 jam la. Habis suara pun tak apa. Janji puas karaoke.

The Zizou

Kembali main futsal. Hari ni kalau orang tanya aku kenapa tangan sakit, aku akan jawab sebab semalam main futsal.

Dah lama tak dive sana dan sini. Semalam aku mula dapat cari balik kemahiran aku sebagai pak pacak kat tiang gol.

Abe nak wujudkan team futsal balik.

Susah juga. Sebab rancangan ni pernah dihasratkan pada aku oleh Abe awal tahun.

Semalam aku dan Abe dapat cari cukup 5 orang untuk dijadikan satu team.

Biasalah, team baru. Mesti susah nak serasi. Nak dapat macam team Hemp aku dulu memang ambil masa la. Aku main dengan team Hemp ni 3 tahun. Tapi serius aku cakap, nak dapat balik macam Hemp ni memang susah.

Sebab Hemp ni cukup semua posisi dan mereka masing-masing master dalam posisi masing-masing.

Lepas ni main futsal lagi..

Putrajaya

Aku suka jalan-jalan time malam. Persint 2 adalah tempat paling best nak lepak bagi pengunjung-pengunjung Putrajaya.

Tidak kira siang atau malam. View memang cantik.

Tengoklah siapa arkitek dia. Che Det .

Pagi tadi sambil lepak dekat bilik termenung, aku baca Berita Harian semalam punya.

Topik yang menarik perhatian adalah jambatan Putrajaya dan kesitimewaannya.

Jambatan ni dah jadi port couple merendek atau bahasa urbannya dating. Kenyataan yang lebih best lagi perbuatan itu membuatkan penduduk setempat menjadi mual. Alahai, pasti couple yang date kat sana akan terasa.

Mengapa tempat tu jadi favourite couple-couple?

1stly tempat tu kan lawa. So,couple-couple mesti nak date kat tempat lawa sambil menikmati keindahan alam. Lagipun tempat tu terbuka. Kalau dorang date kat tempat gelap, jadi maksiat pula.

Memang lumrah, dari zaman P. Ramlee hingga ke zaman mawi kalau dating mesti tempat yang view lawa. Tapi kalau nak date kat tempat-tempat tu kena jaga adab sikit. Memang tak dinafikan kadang-ka…

Gay

My friend 'Bob' but not in the gay way

Gay, tebiat sindrom down yang semakin digilai oleh lelaki normal sehingga membuatkan mereka menjadi para normal. Lelaki maskulin atau bertubuh sasa sering dikaitkan dengan persepsi gay.

Nak tahu mengapa orang selalu beranggapan begitu?

Aku tidak menolak fakta itu, sebab ada kebenaran. Orang yang memilih sukan bina badan mereka akan mempunyai instinct untuk teruja dengan susuk tubuh badan yang berotot. Secara tidak langsung mereka aka teruja untuk memiliki tubuh badan begitu untuk di minati orang lain.

Jika tidak, mengapa orang yang memiliki tubuh badan yang sasa suka buka baju dan berlenging?

Bila orang dah tertarik dengan badan mereka berbadan sasa ini, maka minat yang 'semacam' pun timbul. Ini perkara benar, sebab aku sendiri pernah alami perkara ini.

Sebab itu, adalah lebih baik jika kita trainning dekat rumah . Tetapi trainnig di rumah perlu disiplin yang kuat.

Zaman sekarang lelaki suka tengok bentuk badan lelaki. Mungkin disebabkan…

Kerja kampung

Dulu aku pernah kerja kampung . True story ni. Seingat aku hampir setahun aku buat kerja kampung.

Memang terkenang. Abah pernah mengeluh, nanti bila aku dah kerja tak ada orang nak tengok kebun dia.

Aku terima hakikatku. Sejak aku kerja kat Putrajaya seingat aku tak pernah sekali aku balik kampung. Rindu betul aku nak buat kerja ni.

Biasalah, time dah lama tak buat rindu. Tapi bila nak kena buat rasa macam nak menjerit je.

Agak-agak macam mana abah boleh relax je sampai sekarang buat benda ni? Cuma alasan dah biasa buat je yang boleh diterimapakai .

Gambar ni aku dapat kat blog acik. Aku pun tak ingat bila dia ambil gambar aku. Masa ni kalau tak silap masa aku baru balik dari Sg Pulai.

Rasanya macam nak balik kampung je lah cuti raya haji ni. Keinginan tu memang ada, so apa tindakan?

Ni gambar masa aku dengan semangat nak tanam cili. Yang bestnya abah support gila time tu. Barang-barang dengan benih pun abah belikan.

Tapi cili ni susah nak cakaplah. Cuma yang terror buat je bolah menjadi. La…

Chelsea 1 - 0 Man Utd

Aku bukan macam penyokong kelantan. Kalau kalah terima saja kenyataan dengan rela hati.

Walaupun semalam Man Utd controll habis game, tapi sebab rooney tak menyerlah
so tak ada gol untuk Man Utd.

Aku tak faham la kenapa si alex masukkan Obertan Lambat sangat, lepas aku kol dia baru nak masukkan Obertan tu.

Aku rasa dari Alex letak Anderson jadi 1st eleven , baik dia bagi mamat tu main.

Chelsea terang-terang dapat gol nasib. Drogba tu patut offside. Tapi pengail buat diam saja. Bengong punyapengadil.

Itulah namanya advantage tempat sendiri

Memang jelas nampak Man Utd kurang shoot on target. Alex letak Anderson tu macam tak nampak faedahnya semalam.

Gol Terry malam tadi memang cun.

Kepala dia selalu menjadi kalau dapat bola macam tu. Memamng layak la jadi man of the match malam tadi.



Rooney tak power malam tadi. Kalau tengok game dia sebelum ni , tak macam tu. Shooter pun tak ada semalam. Rasanya kalau dia perform cun mesti dapat banyak gol. Aku saja tunjuk clip rooney. Dia mameng bole perform be…

adoi kantoi

Macamana boleh tersebarnya video ni. Ni bebudak yang aku tengah scout untuk man Utd tahun 2020 nanti. bebudak ni sumer memang ade bakat. Ni clip aku rakam ase kat Jasin aritu . Kalau la FAM tau aku yang amik video ni, mampuss.

"Alex, macam mana video ni boleh tersebar?" tanyaku pada alex tua.

"Aduh ni mesti bini aku main bluetooth hp aku. Die ingat video anak dide agaknya." alasan ale yang sentiasa tak boleh pakai.

Sengal punya alex, bebudak ni sebenarnya budak sekolah kebangsaan bukit beruang. semua ni umur dia bawah 12 tahun.

Setahun

Adoi..sedar atau tidak dah setahun aku melabuhkan punggung ku ke kerusi di Bpopa.

Gambar yang aku tunjuk kat sebelah adalah gambar masa sebelum masing-masing berambus ke tempat penempatan yang di beri.

Ingat masa hari pertama masuk Bpopa, macam rusa masuk kampung. Kaget je.

Biasa la budak baru kan. Dalam kepala tak tau nak wat ape. Mase tu pikir berserah je la ape dorang nak buat kat aku.

Kalau agak-agak dorang suruh aku lap tingkap pun aku buat agaknya. So apa yang aku dah belajar dalam masa setahun hidup di Bpopa ni? Ofcoz la macam-macam. Kalau nak di bariskan, memang tak akan habis.

Setahun ni macam-macam peristiwa dah berlaku. Best, tak best, semua ada. Dulu aku selalu cakap, kita boleh setting apa kite nak buat. Tapi hakikatnya, jangan melawan kuasa tuhan. So, aku ada lebih kurang 33 tahun lagi sebelum pencen.

Aku target aku akan lepak kat Bpopa ni paling lama dalam mase 2 tahun lagi. Jika tidak ditukarkan, aku sendiri mahu bertukar. Nak cari pengalaman kat tempat lain pula.

anyway..tem…

Manchester United vs. CSKA Moskva 3-3

Lebur seperti melebur arang untuk barbeque. Bersantai di tepi rumah sambil membakar ayam bagaikan berada di tepi pantai cinta berahi.

Inilah cebisan gamabr mase training dengan team lama aku. Mase ni anderson terkentut.

Nasib Nani sedar awal. Dah la kat sane sejuk .Habis bau pekung melekat kat baju.

Anderson ni pun satu, nak melepas tu agak-agak la. Bebudak Man Utd ni call aku semalam," malam ni ko main tak kat Milan?"

"Bisul aku tak hilang lagi la. Maybe tak main kot." jawab ku pada Macheda malam tadi. Semalam aku tengok Macheda main boleh tahan juga. Dah matang dah mamat tu.



Sambil buka channel ESPN, aku layan higthligh Champion League malam tadi. Tengok pasukan lama aku main dengan team yang boleh taham kuatnya. Cis Schole tua ni larat lagi nak score.

Tapi apahal Van de Saar ni dah takleh tangkap bola. 1st goal dia lepas tu bola senang je..

Road to Champ!

Satu chapter baru. Aku lupa nak story sikit apa yang aku buat sejak 2 minggu ni.

Aku telah di pilih untuk mewakili Treasury dalam sukan tarik tali.

Aku ingat lagi, hari pertama memang rasa macam tak nak je join. Tapi ikut saja la

Latihannya memang amat menyiksakan. Penat gila. Geng aku ni train dengan PDRM.

Dorang tu power gila. Lebih-lebih lagi PDRM ni main pakai kasut kawat dorang.

Barulah aku tau sukan tarik tali ni rupanya dan terkenal seluruh dunia. Dulu aku selalu ingat tarik tali ni sukaneka ounya acara je.

Ingat lagi Bro yang train aku, dia selalu marah pasal disiplin aku. memang aku tak berdisiplin pun dalam suakn tarik tali. Tak minat la. Dalam sukan tarik tali ni, mental fizikal kena kuat. Perangai degil merupakan x-facto untuk jadi champ.


Ni video masa final 1st set dengan Kastam. Kastam ni memang sejarah la. Sebab every year dorang memang akan jumpa team aku.




Inilah video terakhir aku menarik tali dan video inilah bukti Treasury jadi Champ Tug of War. Masa ni dalam kepala hanya a…

Man Utd 2-0 Blackburn Rovers

Tunggu punya tunggu game Man utd malam tadi akhirnya dapat juga aku tengok. Aku ni jenis susah nak tengok game Man Utd kalau start lebih dari pukul 12.

Tapi pagi tadi aku dapat juga bangun. Semata-mata Man Utd tu aku bangun.

Masa aku bangun tu, puas aku meraba-raba kemanakah handphone ku itu, setelah aku berjaya mencapainya , aku lihat jam tepat pukul 4 pagi!

Cis terlewat sikit je. Aku dapat tengok result je. Dengan hati yang tak best aku pun membancuh ali cafe power root. Lagi best.

Sambil menginsafi diri, "kenapa aku boleh tak dengar alarm tadi."

Nasib Man Utd menang malam tadi. Bebudak man Utd ni sebenarnya risau kalau aku tak tengok dorang main.



video ni mase aku lepak ngan rooney dulu

Lemah semangat dorang kalau aku takde nak bagi semangat. Kelmarin rooney cakap kat aku," zul tolong la datang padang, nerves la kalau ko takde."

Aku pun menjawab," ok, korang jangan risau. Sungguhpun aku tak dapat main game dengan Blackburn ni, aku pasti akan tengok korang main. Tap…