Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2009

Love in dancing mode?

Aku tak sengaja buka tv malam ni. Layan buletin utama sebab nak tengok berita sukan.Ingat nak tengok pasal kedah dengan Perlis punya game. Sebab menariknya berita ada kes penyokong merusuh kat stadium.

Aku pun mengeluh sambil menepuk dahi," baru malaysia dapat Emas, ingat imej dah elok tapi masih buruk di takuk lama."

Meneruskan layan TV3 samabil tak langsung tukar chanel.

Rancangan lepas buletin utama cerita tari tirana.

Aku layan secara tak sengaja. Makin di layan makin best pula cerita. Macam kurap, makin di garu makin sedap. Mungkin ada orang akan kata, aku ni peminat sandiwara melayu. Tapi aku masih terus layan cerita tu. Nak kata actress cun, sharmila tu tak la cun. Tapi aku masih terus layan.

Dalam tak sedar, rupanya aku dah layan cerita tu sampai sejam. Itu pun nasib cerita tu sejam. Kalau dua jam aku mungkin masih melayan cerita tu.

"Hawau! macam pernah layan je cerita ni. Tapi kat mana ek?"bisik aku dalam hati.

Malas aku nak fikir, aku buka laptop dengar lagu…

Masih merangka plan 2010

Bukan nak jadi mask of zorro. Dan juga bukan nak jadi model topeng H1N1.

Seorang gadis menceritakan sesuatu pada aku. Dia menceritakan seorang teman sepejabatnya yang bukan beragama Islam asyik bertanya tentang hal-hal agama Islam. Dan pertanyaannya seolah-olah menjadi sangat serius.

Suet, member officenya asyik bertanya.

"Fiona, kenapa kamu pakai tudung?" tanya Suet.

"Tudung ni untuk menutup aurat bahagian rambut orang perempuan. Dalam islam umatnya wajib menutup aurat," jawab Fiona.

"Kenapa mesti menutup aurat? Tak panas ke?" Semakin bertalu soalan yang dikemukakan oleh suet.

"Taklah panas, lagi senang. Saya tak payah nak selalu sikat rambut. Pakai tudung saja dah nampak cantik dan kemas. Aurat perlu di tutup. Sebab manusia ini mempunyai nafsu. Dengan menutup aurat, orang lelaki tak tergoda untuk membuat pandangan serong pada kaum wanita. Bayangkan orang perempuan tak pakai tudung. Mesti lelaki-lelaki terutamanya yang bermata keranjang steam tengok dora…

aku tak ada masalah mengaku 'aku orang melaka'

Aku tak ada masalah untuk kata, " gua orang melaka beb!"

Tapi aku agak malu kerana ketika kejadian yang aku nak ceritakan ni.

Masa tu, aku baru daftar masuk kolej yang tertera namanya di belakang aku tu. Biasa la, baru masuk comfirm la ada sesi orientasi. Fasi pula macam singa baru keluar dari kandang.

Sesi orientasi yang aku rasa cam hawau je berlangsung selama 4 hari. Dari isnin sampai la khamis. Nak jadikan cerita petang khamis tu kami di kumpulkan seperti biasa untuk bersiap sedia untuk balik hostel.

Selalunya sesi ni fasi akan ambil peluang untuk membebel ikut suka hati dia, nak cakap apa. Aku tak ada masalah untuk dengar. Dan langsung tak terdetik pun kat hati aku nak dengar apa yang dia cakap.

Tiba-tiba,

"Amir, ada budak mencarut. Dia kata pukimak!" jerit lelana yang salah seorang fasi time tu. Amir pula ketua fasi yang tengah sibuk membebel.

"Siapa yang cakap tu," hangin satu badan si Amir tu.

Lelana pun tunjuk pada salah seorang freshy kat situ."Ni…

Ying Yang

Aku bukan nak cerita pasal macam mana orang dalam gambar ni kiss. Tapi aku nak mengentrykan sesuatu yang ada significant dengan warna gambar ni.

Berbuat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali. Aku tak tahu pepatah tu siapa yang buat. Warna gambar ni ada juga sinonim dengan sifat keras dan lembut. Ada teori mengatakan nak lawan kuasa keras kena guna kuasa lembut.

Aku tak tahu benda ni ada sesiapa pernah terasa.

Kadang-kadang kita selalu nak berbuat baik pada semua orang. Tapi dalam menunjukkan baik hati, menjadi satu kebencian pula kepada orang. Senang cakap ada orang sakit hati. Hati, kata Nabi s.a.w seketul daging. Kalau rosak, maka rosaklah seluruhnya.

Ada orang tak pernah kisah pun perasaan orang. Nak cakap, dia cakap. Yang penting hati dia. Terguris hati orang pun tak apa. Sama juga perasaan marah, ada orang tak boleh control perasaan marah. Asyik marah je. Jumpa marah, cakap marah. Every point is marah. Tak fikir perasaan orang.

Macam mana nasib orang yang sering cuba menjaga hat…

7.4 second! lu boleh bikin?

Mengantuk giler.

Aku tak tahu siapa yang ambil gambar aku ni. Pagi ni masa aku nak type posting ni aku memang stone. Rasa macam tak boleh nak buka mata.

Biasanya tiap-tiap pagi aku sampai office mesti aku on pc aku. Pastu aku pergi punch kad. Tapi agak macam haram pucnh kad aku telah diletakkan orang tangan rahsia yang sungguh berniat nak mendajalkan aku.

Aku tak tahu siapa punya kerja.

Lepas punch kad aku pergi buat nescape.

Baru minum seteguk, aku rasa perut ni dah kuar butterfly. Dan aku sentiasa akan berlari-lari ke arah tempat bro fadhir.

"Kau cari apa zul?" tanya mak buyong sedang menanti tarikh due datenya untuk melahirkan baby boy tu.

Dengan rasa merendah diri dan tak tahan untuk pergi kuar kan bond di dalam perut aku pun menjawab," cari paper semalam kak. Paper hari ni comfirm tak naik lagi."

"Kau nak buat apa la dengan paper semalam tu zul?" ditanya lagi sambil mengusap perutnya yang aku rasa memang dah sarat nak beranak.

"Berak!" jawab ku samb…

Mohd Idwan-really enjoy my holiday with my frenzs. thanks guys.. luv u all..on Sunday

Tajuk entry tu aku copy dari profile facebook penang(mamat yang berbaju putih). Minggu lepas mamat ni lepak KL.

Abe (mamat yang berbelezer hitam dan berkemeja putih) call aku," zul malam ni aku bawa player malaysia main futsal dengan kita."

Aku jawab" abbas ke?"

"Kau tunggu dan lihat je nanti."jawabnya lagi.

On da way ke U-one futsal kat Subang aku tengok macam kenal je mamat kat dalam kereta ang abe naik. "La Penang ke?"

Mangkuk tu cam biasa la terkejut dengan kenaikkan tubuh badan ku ni. Tapi mamat ni still gelap cuma dah ada jerawat. Penang ni antara defend terbaik yang pernah main futsal atau bola dengan aku. Masa main futsal hari tu, nampak dia ada improve dari dulu.

Sebut pasal bola aku teringat kenapa dia boleh kena terminate masa main untuk wakil kolej dulu.

Masa game dengan UTM dulu, aku kena tarik diri pasal injured kat kaki. Abe awal-awal lagi kena reject pasal konspirasi jahat. So, aku and Abe pun pergi la tengok game tu. Nak jadikan cerit…

The arrivals

Mungkin ada yang dah tahu tentang kemunculan video-video the arrivals. Tapi tengok kat youtube je kan.

Ok sekarang aku link kan web ni:http://www.bestnya.com/dajjal/

Dengan link ini, clip the arrival boleh di download dengan hanya sekali click je. Lepas ni tak payah la nak susah-susah nak tunggu buffering kat you tube tu lame-lame. Aku tahu perasaan menunggu buffer tu lame-lame. Kalau nasib malang internet buat hal.

Kenapa mesti tengok the arrivals ni?

Clip ni kalau korang nak tahu, kena tengok sendiri. Cuma yang aku boleh cakap clip ni cerita dia lebih menarik dari cerita titanic,2012,tsunami, amergadon dan juga filem-filem seantero dengannya tu. Serius best. Siap ada cinta feeling-feeling sekali. Macam-macam ada dalam clip ni.

Tak banyak clip dia. 50 je. Sikit je kan.

Lepas tengok baru korang tahu apa yang best. Ok aku buka sikit la point clip tu.Tiga benda je, sex, song , sport.

Tu adalah antaranya. Yang lain nak tau tengok sendiri.

Sedih

Sejak dua menjak ni, aku asyik dengar berita orang meninggal je, ahad lepas sepupu aku punya anak telah pulang ke rahmatullah.

Hari ni pula, nono punya cousin pula yang meninggal.

Al-fatiha buat mereka. Semoga mereka di tempatkan bersama-sama orang yang beriman.

Abah ada cakap," kalau ahli keluarga atau orang terdekat dengan kita meninggal, masa nak kebumikan jenazah tu buat 7 kepul tanah. Kemudian setiap kepulan itu dibacakan surah al-qadr. Lepas tu di letakkan di sekeliling jenazah tu bila dah di masukkan ke dalam liang lahad."

Aku bertanya," kenapa abah suruh buat macam tu?"

Abah jawab," nanti bila malaikat datang tanya soalan kubur, dan jenazah tu tak dapat jawab kepulan tanah tadi akan melindungi jenazah tu bila malaikat nak pukul."

Sejuknya air-cond kat office ni. Sampai ke tulang sumsum.

Meniaga Larut Malam

Sampai masuk wad mental budak tu.

Bayangkanlah, kita beli gula dengan harga rm 1 pastu kita jual balik rm 100. Nak tak keuntungan macam tu?

Itu la meniaga larut malam kalau Lu orang nak tau. Gua bukan nak salahkan lu orang buat meniaga larut malam macam tu, tapi please la pilih orang dulu.

Korang peningkan intro aku macam tu.

Ada tak sesiapa yang rasa rimas bagai nak gila bila tetiba kawan lama call ajak jumpa bagai, then bila jumpa tetiba dia promote meniaga larut malam (MLM).

Satu situasi yang biasa buat lelaki terperangkap, bila ada awek cun dengan sengaja mengofferkan diri untuk ajak makan la, atau ajak pergi tengok wayang la,last-last nak propose meniaga larut malam dia. Lagi macam sial. Padan juga la kat lelaki tu cair sangat dengan awek-awek yang macam tu.

Oh dunia tolonglah.

Tak salah kalau nak buat meniaga larut malam, pakai taktik bersih la bro. Ni tak , datang jumpa sembang kencang pastu campak kredit kad lu yang gua rasa nak patahkan je. Pastu tanya soalan yang macam bangang,&qu…

Only if

Masa aku sekolah menengah,
"Teacher, what the poem try to tell us?" tanya ku pada Puan Lee Phaik Chu.

"One you day you'll understand," masa tu aku teacher aku ngok ngek. Bagi je la tau. Apa susah sangat. kalau fail aku time tu, ghembat teacher tu.

TWO roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.


I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.


Hari ni aku faham. Kit…

Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan

Hari ni dalam sejarah.
Seumur hayat aku tak pernah lepak kat majlis yang sebegini rupa. Sambil di kelilingi pemimpin-pemimpin besar and kecil. Kalau orang lain memang malas. Aku pun sebenarnya agak malas pada mulanya. Cuma aku rasa ia berlaku macam secara tak sengaja.
Yeah, jumpa Sultan, dan aku tercari di mana PM dan TPM, tapi tak jumpa. Tak mahu tahu kenapa mereka tak ada. Dengan berbaju melayu yang sama warna dengan baju rayaku, aku melangkah masuk Pleneri Hall di PICC putrajaya.
Dalam tengah cambest dengar kata-kata aluan dari pengacara majlis, tupppp! pengara tu pengsan. Aku bajet mamat tu cam mati di medan perjuangan. Tapi cuma setakat pengsan.
Satu cebis peristiwa selingan dalam sambutan tu.
Mata aku memandang ke kiri dan ke kanan. Cuma melihat mana tau ada yang menarik di pandang. Awek? kureng, banyak mak orang je.
Sekali terpandang Presiden PAS dan Timbalannya, agaknya dorang ni wakil PM dan TPM kot.
Satu kekaguman yang terpancul di dalam kotak fikiranku, dalam mereka bergaduh perj…

Maal Hijrah 1431

Tanggal satu muharam 1431,

Seluruh peminat bola sepak malaysia bergembira kerana penantian selama 20 tahun untuk mendapat pingat emas di sukan Sea tercapai.

Game tadi betul-betul bikin aku pecah kepala. Dah la main time maghrib. Mungkin ada hikmah pasal, ramai rakyat malaysia mendoakan supaya Malaysia menang game tadi. Bukan aku nak up sendri player Malaysia, tapi siapa yang tengok game tadi boleh nampak sendiri bila semangat dorang meluap-luap nak menang.

Imej bola sepak Malaysia aku rasa sudah kembali bersih setelah tamatnya game tadi.

Aku anggap satu tindakan bodoh dari jurulatih Vietnam bila dok mengharap keeper dia main tadi. Memang keeper dia dah tak boleh main. Dah injured. Tapi coach vietnam yang punya la sengal dok biar je keeper tu main.

Jangan nak salah kan keeper vietnam la sebab kalah. Dorang boleh salahkan coach yang mangkuk tu.

Semangat player Malaysia memang aku tabik la. Sampai minit last pun dorang still menyerang. Memang nampak Rajagopal dah suntik yang menyerang lebih b…

This story of the..

1985-2004

Satu petang lepak kedai minum nescafe tarik depan MFI,

"Yong, ko kenal tak awek tu? tanya fabb kat aku.

"Mau tak kenal, kawan baik aku tu. Fadzilah."jawabku.

Fabb terpandang kelibat Fadz ketika girl tu tengah beli nasi lemak ayam rempah kat kedai botak. Kebetulan fadz tu memang kawan sekelas aku.

Fab menyatakan pada ku yang dia mahu berkenalan dengan Fadz. Aku pun bagi je no telefon aweks tu pada fabb, kebetulan yang fabb masa tu memang dah solo. Tapi nak dijaikan cerita sebenarnya aku rapat dengan Fadz on that time lebih dari seorang kawan. So aku pun foward no fadz kat fabb untuk digunakan dengan sebijak mungkin

Dua hari lepas tu,

Aku dapat mesej ," Yong turun bawah jap. Fadz nak jumpa la."

Mesej dari Fadz.

Aku turun dengan berkain pelekat dan berbaju pagoda. Bajet macam ada unsur kesufian la. Nampak Fadz tengah duduk sambil tengok TV kat student hall.

"Pehal fadz ko nak jumpa aku?" tanya aku dengan cool sambil layan tv tapi tak tau cerita apa.

&quo…

Sukan sea bukan cerita sebenar

Tengah lepak dengan zamrie, cerita pasal sukan sea. Memang pagi ni semua orang cerita pasal Malaysia menganyang Loas 3-1 seganyang-ganyangnya dan lagi menganyangkan.
Mungkin ada orang tak apreiate atas kemenangan semalam. Macam si Zamri ni," aku tak kenal langsung siapa players malaysia yang main semalam. Asek focus kat EPL. Kalau sebaut nama players yang main kat EPL lebih dari 1000 orang aku kenal."
Itulah kenyataan melayu mudah lupa dengan pasukan bola Sepak Malaysia.
Tak tolak fakta tu, sebab players Malaysia selalu tukar-tukar. Asal ada game je, nama player lain-lain. Berbaloi betul semalam aku baring dengan bebudak rumah sambil maki-maki players Loas pastu team Malaysia pula menang.
Tengoh syok aku sembang dengan Zamrie@ Preditor X tetiba terdengar macam ada orang kena maki. Salah seorang staff aku di maki oleh pelawat dari kementerian tuuutttt..
Staff aku ni pompuan boleh la dia maki. Kalau dia maki aku, dah lama dah kena tendangan tanpa bayang.

Apa la, datang tempat k…

Laknatullah

Kalau jumpa orang ni apa nak buat dengan dia. Rasa macam nak bakar je badan dia. Berani sungguh si laknat nie mempermainkan agama islam tanpa rasa bersalah.Semakin hari keterbukaan penghinaan makin melampau batasan.
Semakin menonjol-nonjol semangat mereka yang aku panggil bangsat. Memang marah. Inilah syaitan yang bertopengkan manusia.
Mari kutuk dan menyumpah si bangsat ni.Si kafir ni memang nak berperang dengan umat islam. Nampak sangat.

Oi laknat! jangan kau ingat umat islam ini lemah dan cuma mampu berdiam sahaja. Tunggu dan lihat jihad kami mengajar kamu!
Aku benci tengok gambar ini. Tapi aku kena sebarkan juga, pasal nak bagi tau yang dorang ni dah melampau!

Futsal

Futsal. Game ni dah popular kat Malaysia. Aku tak tau kenapa game ni boleh jadi satu fenomena kat negara aku. Tapi yan penting aku pun telah lama sangkut kat game ni.

Dengan hati malas aku pergi futsal. Malas sebab aku rasa ngantuk giles punya. Tapi abe ajak, aku pun layan je. Semalam aku main futsal kat HTO subang. Aku langsung tak kenal sesape pun. Kira aku turun macam budak yang tak pandai main la. Tapi lepas game 1st, dorang semua terkejut dengan perfomance aku.

Baru dorang tau aku ni keeper legend.

Tapi aku mula rasa lutut aku sakit balik. Masih bole control lagi la. Agaknya lutut ni nak minta di urut kot. Takkan nak jumpa Pak Din tukang urut lagi..

Sejak dari lepas raya aku dah mula aktif main. Pantang di ajak, comfirm jalan. Kalau dulu orang ajak, macam-macam alasan aku bagi. Buakan aku tak nak main, boal sepak beb, aku membesar dengan bola. How come aku boleh tak suke. Ni semua pasal lutut aku. Kalau 2 tahun lepas lutut aku tak sakit mesti aku dah try selection Myteam ke, State se…

My spy

Setelah aku tak berpuas hati dengan filem storm worrior, aku cuba ubat hati aku dengan filem melayu ni.

My spy, arahan afdlin shauki. Pada aku ok, sebab aku boleh gelak samapai nak pecah perut. Tapi Mari farida dalam filem tu seksi gile bila nampak hampir kesemua buah di dadanya.

Camner, pun cerita ni sejuta kali ganda lagi best dari file storm worrior yang bodoh tu. tapi yang tak bestnya orang malaysia sekarang dah tak minat tengok filem melayu. Walaupun cerita luar tu bodoh dan bangang, tapi still bagai nak gila beratur cari tiket.

Filem Malaysia kalau nak laku cerita maca cerita hantu. Orang melayu memang suka dengan hantu. Asal genre seram panggung penuh. Tapi bila tengok dorang terjerit-jerit macam orang gila and pastu tutup mata. Lagi satu , hantu free kat tanah perkuburan tu tak pula berduyun-duyun orang datang tengok..

Lu pikir la sendiri..

Afdlin, lu memang pandai buat gua gelak!

Templet Baru

Kenapa aku tukar templet?
Sebab, tahun baru kian menjelma. Dan sebab kenapa aku guna templete ni, sebab sekarang ni iPod sudah menjadi kegilaan ramai. So tak salah aku mengadaptasikan kemajuan iPod di blog aku.
Cerita tahun baru,
Lagi 20 hari kita akan tinggalkan tahun baru. Aku malas nak komen pasal tahun ni punya story . Sebab aku rasa macam cepat sangat. Pejam celik-pejam celik dah hampir setahun. Tapi seriusly, dalam tahun 2009 ni dah banyak perkara yang berlaku.
Kesemuanya berkait rapat dengan tali hayat nyawa aku.
Tapi kalau di tanya," adakah tercapai target tahun ini? Some yes, some no..

Storm Worrior Tak best langsung

Bodoh giler aku rase pengarah yang buat filem ni. Au ingat Ma wing Sing tu comfirm malu dengan filem ni.

Filem memang tak best langsung. Teramat merugikan kalau layan erita ni. Aku sampai tertido. Starting agak ok la. Tapi penceritaan dia dan ditambah lagi dengan aksi lawan-lawan yang macam iklan shampoo tu lagi membuatkan aku berdengkur.

Bila jadi macam ni aku rasa malas nak tengok cerita cina lagi.

Aku hairan, filem lua sekarang macam dah tak ada kualiti. Masa promo beriya-iya kata filem ni the best in the year la.

Kepala hotak!

Aku rasa filem senario beach boy sejuta lagi baik dari filem ni.

Kalau nak bagi bintang, aku rasa hanya taik bintang je boleh bagi.

Cerita pedang setiawan ni, kalau ikut betul betul karya asal Ma wing Sing ni, aku rasa memang best gila. Aku follow komik ni sejak aku berumur lapan tahun lagi.

Siap kadang-kadang aku berangan nak jadi Penjejak Awan. Tapi filem ni dah ubah seratus peratus. Kalau dorang cerita macam mana penjejak awan dengan penjejak badai tu gaduh. Kala…

Ja'pau kawen

Wa..dengan rasa agak terlalu lama aku tak menulis blog sendiri.

Rasa macam dah kekok pula. Kadang-kadang menulis kat blog ni kena ada mood. Kalau mood tak best, tulis pun macam haram.

Hujung minggu yang lalu, aku pergi kenduri Ja'pau.

Kawen juga lu dengan awek lu.

Tapi kenapa lu tak jemput Abang toongggak lu?

Perjalanan ahad penat nak mampuss. Pasal aku pergi macam-macam tempat. Walaupun sibuk, aku turun juga kenduri ja'pau.

Ramai juga member-member yang tak turun, and aku tak perlu nak bariskan nama. Ala, dorang bizi kot.

So, cerita kenduri kawen ja'pau, aku agak terkilan sebab tak dapat karaoke. Mana taknya, asek dj pasang lagu arab je. Takkan aku nak karaoke lagu arab.

Majlis tu dah macam perkampungan arab aku rasa. Mana taknya Ja'pau kan arab. Arab mana aku tak tahu.

Ada sesetengah pendapat, orang menulis blog ini orang bodoh. Cepat melatah. Itu pendapat dorang la, kita tak boleh kacau. Sebab aku teringat, " jadi macam pokok, bila orang baling batu @ kayu, kita jatuhk…