Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2010

Manusia Agung!

Selamat menyambut Maulidur-Rasul


Kita sekarang lebih kenal artis daripada Rasulullah, lebih menyambut Hari Valentine daripada menyanjung Rasulullah. Pelik! Pelik! Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasaan cinta terhadap baginda.
Malahan sesetengahnya langsung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa-apa keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya.

Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat Islam lebih mengingati kelahiran paderi "St. Valentino" daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW. Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan Allah SWT? Justeru itu kita harus berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.


BIODATA RASULULLAH S.A.W.

Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim

Tarikh lahir : Sub…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Zina sana sini

PANTUN MAKSIAT
Yang perempuan pakai mini sekerat,
Suka pakai baju ketat,
Suka pulak menunjukkan pusat,
Hingga tak pedulikan lagi batasan aurat,
Pakai pulak yang sendat-sendat,
Kadang-kadang sampai nampak yang tersirat,
Tak kire bujur, tak kira bulat,
Bila dah macam tu sape lihat pasti tercegat,
Bila dah tercegat, silap gaya jadi gawat,
Bila dah jadi gawat, bohsia bohjan lagi dahsyat,
Duduk jauh berkirim surat,
Bila berjumpa tangan berjabat,
Kemudian, pakat lawan peluk erat-erat,
Mase tu, mafas naik tersekat-sekat,
Usah dipedulilah agama dan adat,
Usah ditakuti ALLAH dan Malaikat,
Yang penting ape yang kita nak buat, kita buat,
Akhirnya, bila dah buat perut kempis jadi bulat,
Bila perut kempis dah jadi bulat,
Maka tunggulah lahirnya anak-anak yang tak cukup sifat,
Maka jam tu kita tengok bayi dibuang merata tempat,
Maknanya ketika itu, iblis mula melompat,
Bila iblis mula melompat,
dia (iblis) kata apa? “ habis manusia dah masuk jerat,
“habis manusia telah tersesat”
Inilah dia fenomena masyarakat,
Oleh itu wahai…

Salah ke sambut valentine?

Dulu masa sekolah masa naik basikal aku selalu cakap," panas la.."

Pastu member aku mesti cakap," ala kat akhirat lagi panas."

Sekarang ni kalau korang pearasan, cuaca panas gila. Kat Office aku sampai terpaksa maintanance tambah power econ. Serius memang panas.

Ok, gua nak cerita pasal Happy valentine. Ceh gua..tak salah ek kalau kali ni pakai ganti nama gua. (Nampak macam trend muda mudi alaf baru)

Sengaja hari ni gua nak citer pasal Valentine. Pasal banyak pendapat yang bercanggah-cangah. So gua nak bagi pedapat gua. Secara tegas gua mengatakan boleh menyambut valentine. Tetapi biar beradap sikit.

Orang salah anggap, hari valentine mesti di sambut dengan buat benda tak elok. Kalau tau tak elok lu orang jangan la buat.

Sejarah valentine ni terjadi berkisarkan kasih sayang seorang bapa pada anaknya. Kita ambil intipati kasih sayang le. Tapi tidak semestinya mesti nak sambut kena ada awek. Aku ada story, seorang anak membelikan bunga pada ibunya sempena hari valentine. A…

Tersingkir awal

Beckham tiru gaya aku

Hidup hujung minggu penuh dengan bola.

Sabtu lepas dengan suke-sukenya dan rasa agak bengong kau dan member aku masuk futsal karnival putrajaya.

Serius gila,team mate ada pula yang tak cukup.

Call Zack, dia cakap," aku on da way ni dari LCCT. Korang main dulu, nanti aku sampai."

Aku tanya shah," adik ko mana?

" Adik aku malam tadi nak main, tapi pagi tadi aku kejut dia kata dia dia nak tido," jawapan yang betu-betul menaikkan semangat kami sepasukan.

Kitorang turun cukup-cukup. Secara mengejut kitorang telah melantik amed menguruskan Zizou. Lantas amed pun dengan bersungguh-sunguh pergi cek jadual game kami. Memang mamat ni beri komitmen yang begitu jitu.

"Pasukan Zizo dan KBB FC sila ke gelanggang A . Perlawanan anda akan bermula sebentar lagi."

Abe tanya aku," kenapa dia sebut zizo?"

Aku pun menjawab,"Pelat kot orang yang announced tu. Cam petanda tak elok je ni. Dah player tak cukup ni. Sub kita amed je pula tu."

Ma…

Entry301

Entry 301..

Banyak giler aku dah posting. Banyak cerita aku dah share. Memang sah dan jelaslah aku sudah menjadi blog addicter. Boleh dikatakan hampir setiap hari aku post entry kat blog ni.

Blog ni dah macam jadi diary aku pula.

Aku terdengar Fadzilah Kamsah cakap, orang yang cemerlang mesti ada diary. So blog ni boleh di anggap published diary. Blog ni bahaya juga. 1st sebab orang baca. Pengaruh dari bahan bacaan ni kuat. Sebab tu tulis jangan pakai nafsu. Kena pakai otak.

Satu lagi, blog ni adalah cermin diri kita. Melalui penulisan pembaca boleh tahu pasal kita. Pula tu ada yang letak gambar dan video. Lagi la orang tahu.

Cikgu bahasa melayu aku yang bernama azeran bin osman pernah cakap," nak bagi orang, mestilah bagi yang baik-baik. Baru ikhlas."

Orang kata, blogger ni bodoh and every writting ni bodoh. Serius aku dengar sendiri dengan telinga aku. Alasannya sebab mereka menulis dengan penuh sentimen dan tergopoh gapah. Tanpa usul periksa.

Aku tak salahkan orang tu, sebab go…

Wanita Merah

Lady in red...

Dulu masa sekolah. Time tu aku jadi penolong ketua pengawas. Kira best juga la jawatan tu. Ada satu story aku nak share.

Time tu baru habis time rehat. Kebetulan aku masa tu nak naik ke kelas aku. Tiba-tiba aku perasan macam ada party depan library. So dengan rasa berwibawanya aku, aku pergila usha. Patutlah ramai yang berkerumun . Memang ada show.

Ada geang perempuan nak fight-fiight. Comfirm la bingit. Bebudak sejantina dengan aku seronok la ada free show.

Bebudak perempuan yang nak gaduh tu semua aku kenal. Ala, member-member aku juga. Geng pari-pari dengan lady pinky . Mula-mula dorang perang mulut je. Memang kecoh. Tapi lama kelamaan akibat dah tak tahan dek cacian dan makian, leader team pari2 tu pun dengan selamba menggunakan buku log yang keras untuk menghentak sekuat-kuatnya pada kepala leader lady pinky.

"Aduiiii!" Jeritan dari budak perempuan yang digelar leadar lady pinky. Lantas gelanggang pun di buka.

Situasi seperti perperangan antara vietnam dan ke…

Maggi aku dah kembang

abah selalu pose macam ni bile amek gambar

TB=Tegak berdiri=Tegas Berani-Takut Bini

Walawei..malas gile nak masuk office (walaupun time taip ni aku dekat office). Sungguhpun malas tapi aku bagun dan tegak berdiri.

Rasa macam baru bangun dari tidur.

Mimpi pergi melayang kat kg tok jiring. Adui..kenapa aku kena bangun ni? rasa macam nak tidur je lagi . Tapi macam mana pun aku kena bangun menghadapi dunia realiti.

Seronok pergi terengganu. Jumpa family nono. Banyak giler aku makan kat sana. Kalau korang tengok gambar aku kat atas tu macam aku dah membesar, paham-paham la. Sebab hasil latihan gym selama 3 minggu le...

Tanpa aku sedar, aku sambut sekali Valentine day kat Terengganu. Aku tak sambut pun hari tu. Dan memang aku sungguh trak terniat nak sambut valentine day.Cuma secara kebetulan aku kuar dan jalan-jalan sambil di pandu oleh jurupandu yang comel pada hari itu.

Nono tanya aku," nak pergi mana?"

Aku jawab," Taman Tamadun Islam". Peh Islamic answer aku.

Destinasi pert…

Gong Xi Fa Choii

awek ni kata, " gong xi fa choi."-bukan awek Jet Lee

Sebelum aku membebel panjang-panjang, aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Mr Danny Ong. Sebab Danny ong ni jiran merangkap cikgu aku. Kalau dulu mesti aku dan member aku dengan muka tebal pergi minta ampow.

Haha! Memang tebal muka kitorang. Tapi biasanya Danny Ong tak pernak kecewakan kami. Sekurang-kurangnya kacang, air tin dan angpow comfirm dapat punya.

Okey..cerita banyak taknak..

Cuti raya cina ni aku pergi melancong ke Terengganu. Mesti korang kata ada significant aku nak ke sana.

Awek aku orang sana. Dan cuti raya cina aku pula ke sana. "Apa hal? Tak boleh ke?"

Kalau mngikut firasat bebduak office aku, aku akan ke sana atas alasan pertunangan. Tu cuma jangkaan dorang. Tapi biar aku perbetulkan sebelum ada yang tersilap buat andaian. Aku ke sana cuma bercuti. Bukan pergi meminang anak orang.

Actually aku terpaksa menangguhkan plan kitorang nak buat Istana mahligai. Sebab, aku rasa perlu di tangguhkan dulu…

always be there

Maher Zain- seorang pemuda berasal dari Stockholm, Sweden. Beliau merupakan saudara baru di dalam Ugama Islam. Aku rasa cam perlu jer share lagu ni dengan korang yang baca blog ni.

Lantakla korang nak kata, " ape hal pula layan nasyid ni..cam poyo je.."

Kalau korang ada terdetik kat hati untuk cakap cam tu, aku nasihat denga dulu.

Serius shit, aku bukan nak berlagak alim. Tapi takkan setakat dengar lagu nasyid macam ni dah boleh claim jadi alim?

Kat sini aku share dengan korang lirik dan clip lagu ni. Hopefully korang dapat beri masa dan hayati lirik lagu ni. Aku rasa part paling sayu kat lagu ni kat lirik ni.

Lirik ni betul-betul mengajak kita supaya banyak bersabar dan sentiasa berdoa pada Allah.

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there

Cuba faham betul-betul..kalau tak tersentuh tak tahu la. Pada mereka-mereka yang tengah sesak atau susa…

Zizou 1st meet

Akhirnya, dream aku dan abe untuk wujudkan team Zizou menjadi. Semalam Secara rasminya team Zizou telah mendaftarkan diri untuk tournement futsal terbuka Putrajaya.

Player pun dah select dah. Rasanya semuanya best-best. May be boleh beat team aku dan abe dulu.

Semalam 1st meeting Zizou. Walaupun tu bukan pertemuan 1st kitorang, sebab selama ni memang setiap rabu main futsal. Nak cari keserasian tu, rasanya aku dan Abe cari setahun. Mulanya aku ingat tak jadi je angan-angan kitorang, tapi sebab Abe macam bersungguh ajak join main futsal dengan budak MDEC, so aku pun turun main sekali.

Serius masa 1st memang ayam. Tapi sekarang, dorang tahu la siapa aku.

Ok, back to putrajaya tournement.

20 feb ni , kitorang join tournement tu. Ni 1st tournement bagi team baru aku ni. Rasanya tak ada masalah sebab dah banyak kali friendly dengan bebudak MDEC. Bebudak MDEC ni power-power. So banyak rasanya kitorang belajar kat situ.

Nak di jadikan cerita, hazrile budak staff sebelah meja aku pun join tourneme…

Bonus daripada penaja utama

Tajuk entri tak ada kene mengena dengan posting aku kali ini. Tajuk tu aku hanya copy dari inbox Xpert 11 jer.

Apa perasaan korang bila nak bayar tol tetiba korang perasan wallet hilang?

Ceh! Aku terkena minggu lepas. Jumaat lepas aku balik Melaka. Perjalanan petang jumaat memang memaksa pemandu kereta banyak bersabar dan berzikir. Jem gila highway nak ke Melaka. Bayangkan, aku bertolak dari pukul 6.30 petang dari putrajaya pastu aku sampai tol ayer keroh pukul 9 malam.

Selalunya aku hanya perlu ambil 30 ke 45 minit je dari tol kajang ke tol ayer keroh without speedtrap. Korang bayangkan je betapa sangap aku dalam kereta masa tu.

Sampai dekat RnR ayer keroh, aku berhenti solat jap. Jamak je terus dengan isyak.

Aku teruskan perjalanan. Sampai la tol ayer keroh, dengan keadaan kaget aku perasan yang wallet aku tak ada. Dengan sepantas kilat aku drift ke tepi jalan. Drift yang aku buat masa tu hampir kepada aksi donut yang aku belajar dari tengku jan .Cari-cari punya cari tak jumpa. Aku menja…

So sad

Aku dah lama tak lepas geram macam ni..Sekarang aku betul-betul..sad..Punch beg, selalu jadi mangsa aku melepaskan tekanan. Mungkin itu yang terbaik.

Dari pada aku melepaskan pada orang. Baik lepas pada punch beg.

Kalau punch beg ni boleh bersuara mesti dia jerit, " adoi, adoi, adoi....!!!sakit-nyah!"

Aku teringat diolog dalam KL menjerit," kalau nak bertindak, jangan bertindak ketika marah."

Memang aku cepat terpengaruh dengan filem.


Hujung Minggu

Sabtu lepas.

Aku, abah dan ibu nak pergi rumah makdik. Mak dik ni Adik kepada ibu. Dia sekarang ni tengah suffer dengan cancer.

So kami bertiga membuat lawatan ke atas Makdik. (ayat nak poyo)

Pak itam follow kereta aku. Aku tanya pak itam, " Pak Itam tau ke jalan nak pergi rumah Mak dik?"

"Ala, ikut je signbord nak pergi Klang," jawapan yang begitu meyakinkan.

Ceh, terpaksa juga aku menggunakan khidmat GPS aku. Sempat juga abah tanya," GPS ni tak tipu ke?"

"Setakat ni ketepatan terjamin," balasku pada abah yang masih meragui GPS aku. Abah ragu dengan GPS sebab dulu pernah follow acik punya GPS, tapi sesat juga.

Dengan bantuan GPS , kami sampai dengan jayanya ke destanasi.

Cerita di seblah malam, ada kenduri baca Yaasin. Majlis bacaan Yassin tu abah yang lead.Aku selalu rasa proud bila abah yang jadi lead. Orang selalu menolak, tapi abah selalunya tak ada masalah . Anytime boleh. Mungkin sebab tu abah sentiasa di hormati kat taman perumahan aku.

Pernah d…

Rumah terbakar panggil bomba, hati terbakar siapa tahu?

Giler gempak motor yang bertemakan bomba ni. Kalau jual kat kedai motor Ban Zen, comfirm aku dah beli.

Kalau time tu aku kekurangan modal, alternatif terbaik adalah trade in motor skuter acik then amik motor ni . Rasanya tak ada siapa nak membebel atas perbuatan aku lepas tengok motor ni.

Lepas beli, aku nak remmmmmppp depan rumah tuan hj Ismail.!hahaha!(jahatnyer aku. Cam dalam citer remp-it pula)

Dulu aku pernah duduk dekat Kuala Selangor. Masa tu abah kerja kat situ. Dekat giler rumah dengan offie abah. Tiap-tiap pagi aku akan ikut abah lalu lubang kecik belakang rumah ( lubang dekat pagar, tak tahu siapa yang buat) pergi ke tadika al-huda.

Satu hari di rumah aku (rumah kat kuala selangor) , aku main sorang-sorang. Sebab masa tu aku terpengaruh dengan WWF. Idola aku masa tu Ultimate Worrior.Aku ikat tali kat lengan, kepala dan kaki. Pada masa tu, aku rasa memang dah macam Ultimate Worrior.

Aku main bawah katil. Bawah katil banyak kertas.

Dengan sengaja aku pasang ubat nyamuk(ubat nyamuk…

Eat the tablet now!

1st, thank you kat ramdac cyber cafe kerana anda berjasa pada blog ini kerana telah menyecan gambar ni. Meh kite bagi tepuk pengakap untuk mereka.

Balik melaka, aku nampak almari yang belambak gambar lama-lama. So, sebelum cencorot membelek atau mengunyah album-album tu, aku belek dulu. Banyak giler gambar aku masa bebudak dulu.

Kenapa aku tunjuk gambar ni?

Ini adalah bukti di mana seorang budak lelaki yang comel dan cute lagi macho sedang dengan terhegeh-hegeh manja dengan kakaknya. Kalau ada sesiapa yang argue akan keakraban mereka, setelah dorang tengok paparan gambar ini pasti dorang akan gigit jari jiran mereka.

Ini kak filzah. Dia tengah buai aku sambil nyanyi lagu michle learns to rock. Tajuk dia 25 minit. Haha, lawak jer. Aku pun tak ingat dia nyanyi lagu apa. Sebab masa tu aku tengah cuak takut jatuh dari buaian tu.

Kalau korang nampak, tepi gambar tu ada tarikh gambar ni. Bulan 8 tahun 1988. Masa tu mahathir dah jadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-4.

Lama kan masa dah berlalu. S…

new Hope!

1st aku nak ucapkan Subhanallah sebab tengok picture ni. Ini bukti kebesaran Allah s.w.t.
'
2nd aku nak jerit, Wow! Bulan 2 dalam tahun 2010.

Shit men! I'm getting old...!(aku tak percaya lagi)

Projek bulan dua. Projek ni aku nama sebagai ops ketaq. Kalau berjaya projek ni, separuh dari yang dirancang berhasil. Tunggu di akhir bulan ni kalau nak tahu resultnya.

Minggu lepas aku ambil cuti 2 hari. Campur saturday sunday pastu campur dengan hari wilayah kesemuanya cuti aku 5 hari. Puas aku bercuti. Tapi aku rasa cuma rehat 2 hari je. Aku balik Melaka khamis lepas. Aku cuba cari kawan-kawan aku, tapi nampak gaya semua bizi.


So aku habiskan masa dekat gym. Aku terkejut gym tu dah berwajah baru. Dulu kecik je, pastu tingkat atas je. Sekarang ni atas bawah dorang buat gym. Sempat aku berborak dengan uncle Jaya yang pernah jadi trainer aku dulu.Dah makin tua dah uncle tu.Dulu tengok kuat je.

Gym tu pun anak dia yang takeover sekarang. Banyak perubahan yang dia buat kat gym tu. Tapi aku ras…