Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2010

Seni Berangan

Dulu masa gua darjah 5, gua selalu menyanyi masa buat kerja dalam kelas. Sambil buat kerja rumah tak siap lebih-lebih lagi kalau kerja tu subjek Math. Gua rasa kreatif gua akan bertambah-tambah kalau gua mengalunkan suara gua.

Walaupun gua selalu menerima komen terbuka dari member kelas gua namun gua tetap menyanyi.

Antara komen yang selalu gua dapat, " oi! memekak la, apesal suara kau sengau je aku rase ek? eh madzul suara kau macam awie la."

Tu la antara komen bebudak yang berdarjah 5 yang masih tersemat di hati.

Karier seni gua tak habis setakat tu. Masih gua ingat lagi akan peristiwa hari guru tahun 2000. Masa tu gua ada band. Nama band gua adalah AKUSTIK. Kitorang perform lagu sendiri. Trainning bagai nak gila. Ya la, time tu terasa macam satu perjuangan harmoni untuk beri hadiah kepada guru-guru sebagai tanda membalas budi mereka pada kami.

Masa perform, starting dah ok. Tibe tang korus je spoil. Gua baru nak tarik macam ramli sarip, boleh pula muzik terstop. PA sistem prob…

Positif

Kalau gua nak minta maaf dengan nono kat enrty blog boleh ke? Lu orang rasa?

Mesti nanti kedengaran ," ceh madzul ni, umur dah suku abad, tapi perangai cam sweet 19.."

Sayang menarik sayang. Kalau kita fikir akan seseorang tu, percayalah yang dia pun sedang fikirkan tentang kita. Contohnya kalau lu orang rindu your mom, mesti mom lu pun tengah rindu pada lu.

Gua selalu terkena, tengah gua rasa rindu kat nono, tetiba gua akan dapat mesej dari dia, "rindu kat awak."

Lantak kalau lu orang nak berbulu dengan entry gua...haha..

Beteri HP memang nak kene buang

Ok, gua pakai handphone ni.

Actually gua dah pakai bende ni lebih setahun. Sepanjang setahun dia tak buat perangai. Tak meragam. Akan tetapi, ha....bila dah setahun dia dah mula naik tocang.

Sekarang ni setiap kali call masuk kat handphone gua pasti akan berakhir dengan handphone gua terpadam. Mau tak tension, tengah sedap gua bergayut dengan nono, mesti hp gua mati. Potong stim betul .

Aganya memang jangka hayat bateri hp ni cume setahun agaknye. Selain dari batery, skrin dia pun gua rasa cam dah prob sikit. Haiyo, gua tak tahu la apa lgi selepas ni.

Ha, baru gua teringat. Gua tak tahu mana yang prob samada line atau handphone. Line punya bar kat hp gua selalu turun naik. Dah macam meter suhu pula. Boleh turun naik.Pastu kengkadang tengah syok call, tetiba connection error. Adakah ianya masalah hp gua juga? Gua guna line maxis.

Line lu orang ok tak?

Dalam tahun ni, gua tak bercadang untuk tukar hp. Tolong le jangan buat masalah wahai handphone.....!

Ceh! dancer?!

Tadi, kejadian yang amat mengejutkan dalam 25 tahun gua hidup.

Minggu depan office gua nak buat majlis makan malam. So , ajk-ajk(dalam huruf besar) mula la kerja mengatur program.

Tetiba gua di kunjungi oleh AJK persembahan. "Zul, ko menari ek makan malam nanti. Akak dah letak name ko. Menari zapin je. Kita buat coupel2."

Gua dengan kaget dan terpinga-pinga," pehal pula saye kene menari?"

Ade ke patut gua yang hari-hari main besi kena menari. Tujuh keturunan gua tak mengaku sedara nanti. Tarian zapin pula tu. Kalau zapin mesti kene meliuk lentok. Gua ni dah la keras. Kalau gua join, mahu sampai pencen gua jadi bahan.

Mengarut, bukan gua ejek atau hina menari ni. Tapi kata orang, nak buat sesuatu tu biar la ukur baju badan sendiri.

Twin

Entry tak ada modal.

Lu orang tengok, gua dengan gambar atas tu macam kembar tak? ramai dah cakap, tapi gua tak mahu percaya.Mesti sambil membaca luorang akan berteriak," ah! perasannya mamat ni!"

Ada kami di gelar jejaka maskulin? Oh tidak gua makin merapu ni. Memang comfirm lu orang cakap gua perasan tang tang tang. Haha.

Pagi jumaat lepas gua kena kacau dengan perempuan. Time tu pagi. Gua masuk opis awal masa tu. Lebih kurang 6.50 pagi. Macam biasa gua buka la lagu kat pc gua.

Tetiba dengar bunyi orang main pintu bilik bos gua. Gua usha la, mana tau bos gua dah sampai. Tapi bos gua cuti. Lepas tu, paling cam haram gua dengar ada suara perempuan. Kalau merdu macam Yuna tak apa la. Ni tidak, bunyi pompuan mengilai. Tegak bulu roma gua.

Tapi gua tak lari. Relax je gua membatukan diri sambil menguatkan lagi sound speaker gua.

Mengapa gua di kacau perempuan sebegitu? Pelik.

Tak boleh tahan la

Yahudi sengaja nak sakitkan hati umat Islam. Dengan secara terang-terang si laknatullah ni membuat program membakar Al-quran.

Tunggu la, azab dari Allah nanti.

Semakin hari , hati umat Islam semakin di robek. Tidak mengapa, kali ini kamu bakar al-quran. Nanti di hari pembalasan, Allah akan membakar kamu sehingga rentung, kemudian di ganti kulit baru, lalu di bakar lagi, dan akan berulang-ulang.

Gua semakin geram dengan kafir harbi ni.

Al-fatiha buat pelakon yang gua amat minati, M.Rajoli.

Teringat b4 1 syawal

Gua mengaku, tak puas beraya tahun ni.

Ada ke patut gua cuti dua hari je. Padan muka gua, sebab gua yang apply dua hari. Nak simpan cuti untuk kawen la katakan. Ok ni entry pasal juadah raya. Gua ambil gambar ni dari blog kakak gua yang tertua. Betul la, dia kakak gua yang paling tua. Bukan pasal umur dia tua. Baru je 2010-1972=?

Gua tanya dia," along dengan rozita che wan siapa lagi tua."

Kalau tak silap along gua jawab," lebih kurang je umur."

Gua tanya lagi," kenapa along tak macam rozita che wan?"

Sambil menggemgam streka yang amat panas di tangan along gua, dan mungkin terdetik untuk membaling streka tu kat kepala gua lalu dia menjawab," tuuuuuutttt.." sorry gua terpaksa sensod kan jawabannya.

Gurau senda membawa bahagia kan? Situasi ni berlaku mase malam raya.

Ok, gambar kat atas tu gambar masa pagi raya. Biasa la, pagi raya gua dan family akan bertakbir di meja makan sebelum beraksi untuk makan. Masa takbir tu, dalam hati gua sudah bergejolak …

Rancangan merapu raya

Lama gua tak update.

Actually semalam gua dah masuk office. Tapi juz rest2 je. Mana ada mood nak buat keje beb. Mood raya ada la. Opis nampaknya masih lengang dan sepi. Kebanyakkan staff next week baru nak masuk.

Last sunday, Mak dik gua telah pulang ke rahmatullah di rumah gua. Yes, arwah adalah adik mak gua yang paling rapat dengan gua. So serius gua sedih di atas pemergian dia. Alhamdulillah perjalanan menguruskan jenazah beliau berjalan dengan baik dan lancar.

Beliau menghembuskan nafas terakhir lebih kurang pada pukul 12 lebih tengahari. Gua doakan roh Mak dik gua di tempatkkan bersama orang-orang yang beriman.

Bila gua termenung dan fikir-fikir, gua rasa banyak teladan gua dapat dari kejadian ni. Gua dapat tengok secara live saat sakarat , gua dapat involve secara langsung dalam perjalanan menguruskan jenazah. Serius, masa tu semua kelam kabut.

Nak cari Bilal untuk mandikan jenazah, nak setel hal gali kubur, pastu kelengkapan mandi, kapan, dan macam-macam lagi.

Tapi dalam kes gua, sa…

Raya-raya

Muka pagi raya(suci beb!)

Abah, selamat hari raya, maaf zahir batin. Halalkan makan minum.

Sahaja aku solat sunat aidilfitri dua rakaat mengikut imam kerana Allah taala.

Assalamualaikum ya ahli kubur....!



Penat layan bebudak ni..

Gua nak chow balik rumah. Muka penat giler.

Raya..

Kata abah, bila tiba hari raya orang alim akan menangis. Gua teringat ada ustaz kata bila tiba raya saidinar umar al-khatab akan menangis juga.

Kenapa?

Sebab tamatlah sudah limpahan pahala dan ganjaran yang maha banyaknya kepada umat nabi Muhammad s.a.w. Mana nak dapat ganjaran sebanyak-banyaknya dari Allah selain di bulan ramadhan? Ketibaan syawal juga adalah kemenangan bagi umat islam yang telah berjaya di dalam peperangan mendidik hawa nafsu.

Sejauh mana kemenangan ini boleh di kekalkan? Persoalan itu hanya kita saja boleh menjawab.

-:gua rasa perut macam senak, kenapa ek?

Takbir raya

Takbir raya..

Mungkin lu orang dah biasa takbir raya di Masjid ataupun surau yang dekat-dekat dengan rumah lu orang. Gua pun sama. Cuma pada gua takbir raya ada lebih sikit.

Takbir raya. Kat tempat gua, takbir raya bukan setakat kat masjid atau surau. Kami buat di setiap rumah.

Biasanya masa malam raya, gua dan abah gua akan berjemaah di surau. Then kitorang takbir raya kuat-kuat dengan jemaah yang lain. Lepas takbir di surau, kitorang akan bertakbir di rumah-rumah. Serius, suasana memang best. Kalau dulu masa kecik2, sambil berjalan nak ke rumah-rumah, gua dan member akan main bunga api.

Bila lepas takbir, tuan rumah akan menjamu makan kepada kami semua. Masa tu, kene makan pelan2. Sebab bukan satu rumah je yang jemput untuk takbir, paling sikit lima. Kalau tiap-tiap rumah balun kow2, mau pecah perut masa rumah yang last tu.

Malam tadi malam raya. Macam biasa gua mengfollow tradisi ni lagi. Gambar kat atas tu adalah masa takbir raya rumah gua malam tadi..

Balik kampung-Menjelang raya

Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh

Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar

Gua dah mula risau. Kalau esok raya, mahu kelam and kabut gua ni.

Sekarang ni, gua baru sampai ofis. Cepat-cepat on PC untuk taip entry ni. Risau memang tak hengat. Kat ofis gua hanya tinggal 10% je mahkluk yang kerja, termasuk ikan kat dalam kolam.

Dalam kepala gua sejak dari awal lagi berfikir," macam mana gua nak cabut belah jap lagi ni?"

Gua tak kira, lunch hour je gua akan belah balik Melaka. Gua dah pesan dah member gua tolong punchkan punch kad gua.

Andai besok raya, dah comfirm malam ni gua akan qiamulail mengisi beras ketupat. Haiyo...!

Gua rasa nanti ma…

Solat Teraweh di Mesir

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Gua dapat e-mail ni. Sangat teruja. Rasa sebak sangat. Gua tak mau cakap perbezaan negara kita dan Mesir. Cuma nak ajak lu orang semua pergi terawih malam ni. Kalau diikut fomula Imam Al-Ghazali malam ini adalah lailatulqadar.

Semoga kita bersua denganya lailatulqadar. Jangan sia-sia cebisan Ramadhan ini. Kerana mungkin ini ramadhan terakhir lu, gua dan kita semua.


Preparation untuk raya

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

Hujung minggu lepas..

Gua tengah fikir. Macam mana gua nak balik kampung ni. Kereta bro gua pinjam. Kuih banyak nak bawa. Baju melayu dengan songkok tinggi pun nak bawa. Baju-baju lain nak letak mana?

Semua persoalan tu berlegar-legar di kepala hotak gua.

Gua pergi luar. Tengok motor gua. Kecik besar, kecik besar je motor tu. Gua angkat tool box. Nak tukar minyak hitam. Alang-alang tukar minyak hitam gua modified terus.

Tengah gua tunggu minyak hitam tu menitik-nitik, gua imagine. Mana letak tumpi dengan biskut almond london kat motor ni. Songkok tinggi nak letak mana ek? Baju raya Jamal gua pula nak sangkut kat mana. Pening gua memikirkannya.

Lepas minyak hitam tu habis menitik, gua modified terus motor gua. Dalam kepala gua dah plan nak bikin motor gua macam kat gambar atas tu.

Tengah sebuk tangan gua memutarkan screw driver sambil berpeluh dada gua yang macam anorld susahnake…

Menulis dalam marah

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

Elakkan menulis blog ketika marah. Nanti asyik keluar perkataan maki hamun je. Kata orang tua ikut hati mati, ikut rasa binasa.

Gua cuba elakkan menulis dalam keadaan marah.

Bulan ramdhan gua cuba cari ketenangan. Nak sucikan diri untuk bersedia berjumpa dengan Allah nanti. Sebelum ramdhan gua merayu pada Allah supaya dia bantu gua di dalam kesulitan. Menangis pun pernah. Dan Allah maha pengasih dan maha penyanyang.

Abang gua, pinjam kereta gua 4 hari sebelum ramadhan, keretanya rosak. Janji nak pulang sehari sebelum ramdhan. Hujung minggu lepas itu, ibu gua call minta permission on behalf of bro gua. Supaya panjangkan tempoh pinjaman hingga ke seminggu lagi.

"Adik beradik kena tolong menolong, hari ni hari dia, mana tahu esok2 hari kau," kata ibu gua.

Gua setuju atas nasihat dan pujuk ibu gua. Hari bersilih ganti. Imam terawih pun dah bertukar2 surah. Juadah buka pun dah bertukar menu, n…

Menjelang Aidilfitri

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat

Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

Burung ape............? Dah lama tak layan iklan2 raya. Gua suka iklan ni.

Malam merdeka

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

Tetiba gua teringat pasal malam merdeka. Bila gua teringat gua rindu pula zaman tu.

Gua dulu memang semangat merdeka.Sambutan merdeka, gua mulakan sambutan sejak dari pagi 30 ogos. Masa tu gua tengah havoc dengan geng2 basikal. Ye la, nak pakai motor mana ada lesen dan bawah umur pula masa tu.

Sebelum maghrib gua akan pastikan basikal dah siap di spray, pastu batang mop dah siap pacak, bendera dah ada.

Bab spray basikal yang best tu. Gua dengan geng2 gua akan buat pesta spray basikal secara bermuafakat. Satu team satu kaler. Team gua mase tu nama dia BBCC( Balck Bear Cycle Club). Best kan nama team gua. Ada banyak lagi nama best2 macam:-

Semut apiBelasah corner racingPipit terbangRoad Killer Boy
dan lain-lain..haha
Kesemua team basikal ni mempunyai misi yang sama. Iaitu berhimpun beramai-ramai untuk jerit2 dan tengok bunga api.Pastu buat acara lumba basikal secara ha…