Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2010

Relax di hujung minggu

Hari minggu..

Pagi, habiskan masa kat gym. Macam nak pecah urat-urat di badan baru la rasa penat. Pastu balik rumah .

Ni ha gambar gua kat gym. Sebelah gua ni instructor gua. Dia ni tak suka ambil gambar. Gua bagi epal hijau sebiji terus die posing macam ni.

Petang.....

Bentang tilam depan tv.........

Tekan-tekan remte astro.....

104....Benci bilang cinta ( drama indon )
105...Isabella..( tak layan )
103..lagenda manusia ular & Kurcaci ( cerita hindon lagi )

Padam tv, pasttu...berdengkuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrr.....(dalam mimpi gua pikir, kenapa hujung minggu tak ada cerita sedap?)

Kan best hujung minggu ni ade cerita...
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,



Semalam jelajah inovasi gua kalah...jangan tanya gua kenapa...

Diet terbaik dari manusia terbaik

Gua terbaca pasal diet ni kat facebook. Sangat berguna. So gua rasa nak share dengan lu orang supaya kite dapat maanfaat bersama.Ingat, ilmu tanpa amal tu merugikan..!Bacala info ni dengan Nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.Jangan makan SUSU bersama DAGINGJangan makan DAGING bersama IKANJangan makan IKAN bersama SUSUJangan makan AYAM bersama SUSUJangan makan IKAN bersama TELURJangan makan IKAN bers…

Balak marah, awek berserah

Setiap orang perlu cari button hijau time pagi2. Bila dapat button hijau tu, maka akan ceria la sepanjang hari.

Apa lu orang punya button hijau?

Gua? Button hijau gua adalah, awal pagi dapat bersarapan dengan gadis yang bakal menjadi teman hidup gua sambil pekena tongkat ali dan juga meggi goreng telur mata. Sambil melihat gadis itu senyum manis seolah memberi aura keceriaan yang bakal menyelubungi hidup gua sepanjang masa. Itu la my nono.

Terbaca di dada akhbar hari ni. Pelajar perempuan uitm kena belasah dengan balak sampai koma. Doktor pula mengesahkan minah ni akan koma selama 4 bulan. Sebelum tu, takziah buat keluarga yang berkenaan.

Rasa macam nak hempuk je balak dia. Kata sayang, tapi yang pergi belasah sampai koma awek tu buat pa? Ni pengaruh filem Mafia ke, asyik nak mencepuk je.

Beb, gua bagi tau awal-awal. Lelaki dayus pukul perempuan. Sebab tu bukan lawannya. Kalau nak lawan biar la dengan yang setara. Baru tau diri tu hebat atau tidak. Ini tidak, bantai kaum yang lemah. Memang…

Boleh tolong tak?

Gua dah belek, dah godek, dah selongkar habis dah kat function blogger tu. Tapi still juga tak dapat dan masih tidak berjaya.

Gua nak open ruangan komen kat blog gym gua. Tapi tak boleh. Dari bulan lepas gua usaha. Dah adjust dah. tapi still tak boleh. Rasa nyesal pula block ruangan komen kat blog gym gua tu. Haiyo..macam mana nak buat ye?

Ada idea tak?

Ha lagi satu, lately ni gua dah try 2,3 kali nak upload video. But to no avail. How come ha..?

Ke server kat office gua yang problem?

Tadi , gua baca kosmo. Ada story menarik. Pada tahun 1928, dah ada orang pakai henfon. Story kantoi dengan seorang pengumpul filem-filem lama . Orang yang pakai henfon tu seorang wanita dan telah di gelar sebagai pengem bara masa.

1928 dah wujud henfon?

Inovasi Peneraju kecemerlangan

Tahun ini Jabatan Akauntan Negara akan mengadakan sambutan hari Inovasi.

Sambutan hari inovasi yang bertemakan Inovasi Peraju Kecemerlangan akan di adakan pada 27 Oktober 2010 besamaan 19 Zulkaedah taun 1431 Hijrah.

Di samping itu pihak MOF telah menganjurkan pertandingan Jelajah inovasi. Tahun ini juga, Jabatan Akauntan Negara telah membariskan peserta yang mantap di mana kalau anda melihat gambarnya anda pasti akan berkat ," wow! mantapnya!"

Di katakan hadiah RM 1500 akan di beri kepada Johan pertandingan tersebut. Begitu lumayan sekali.

Pihak Jabatan Akauntan tahun ini begitu berminat untuk memenangi pertandingan . Di sebabkan itu.....................................


,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,










Gua di minta mewakili Jabatan Akauntan.

adoi....penat la gua. Nak kena reseach pasal Inovasi la, kena pi jogging la nak cari stamina. Nasib gua selalu pergi gym.

Lu orang boleh tolong tak bagi tau gua inovasi tu ape? Tolong jangan cakap, Eno yang dah basi okey..

Tak makan nasi

Sesungguhnya nasi dagang ini sungguh sedap sekali jika lawannya asam pedas ikan pari.

Gua baca paper kosmo tadi. Ada highlight pasal budak tak makan nasi. Gua pun tak makan nasi. Apa pasal kosmo tak mau cari gua?

Ok gua tipu.

Hari sabtu kelmarin, gua telah mengqada'kan hajat gua. Dah hapir 3 minggu gua tak makan sebutir beras. Kebetulan, sabtu lepas gua balik Melaka. Ibu gua buatkan nasi ayam. Pastu gua pergi kenduri kahwin, makan nasi beriayani pula. Lepas kenduri kawen tu, kenduri bertunang pula. Ada nasi lauk asam pedas.

Kalau ikutkan gua memang dah kenyang. Tapi tengok asam pedas, rasa kecor plak. Apa lagi, sepinggan nasi berlaukkan asam pedas la.

Seriusly gua puas sabtu tu makan nasi. Kenyang. Lu orang tak tahu perasaaan orang yang dah lama tak makan nasi. Masa tu gua rasa nikmat gila beb. Sesungguhnya nasi tu memang sedap walaupun nasi putih.

So lepas ni gua berazam tak makan nasi sampai gua ke jinjang pelamin. Amacam?

Ambil duit syilig, dan letak mana lu suka

Apa guna bangsa jika agama tergadai?

Ha, siapa nak jawab? Sayangkan bangsa? Pernah tertulis sesebuah bangsa itu di hapuskan oleh Allah kerana kebiadaban mereka. Jadi bagaimana? Agama penting atau bangsa penting.

Gua melayu. Melayu. Melayu. Melayu. Gua petik ucapan Persiden Umno semalam, tahun 2011 adalah tahun penting kerana genapnya 500 tahun selepas 1511. Apa jadi pada 1511? Tahun kemusnahan empayar kesultanan Melayu Melaka?

Gua tak mahu cerita pasal potlitik. Gua bukan nak menongkah arus perdana mengubah wacana. Tetapi gua nak kepastian, di manakah Melayu tanpa Agama?

Ya, di mana Melayu tanpa Agama.

Agama Islam, gua beragama Islam. Bangsa Melayu, gua berbangsa melayu. Rakyat Malaysia, gua berkerakyatan Malaysia. Itu semua cukup di Ideniti kad gua. Apa mahu pertikai lagi kan?

Ah, itu kata orang yang sombong bak pendokong bahan malaikat maut.

Bangsa, bagaimana sesebuah bangsa itu maju dan lenyap. Babylon, pernah dengar? Ah jauh sangat kalau nak cerita Babylon. Yang dekat. Paling dekat. Mela…

Jejaka melayu tergugat

Jejak Melayu terguagat?

Betul ke? Apa yang tergugat? Betul gua tak bohong, lelaki melayu dah tergugat. Tak pecaya? Meh gua keluarkan statement ni. Wanita melayu lebih terpegun dengan lelaki oversea.

Apa maksud oversea?

Bangla, omputeh, pak arab, japanes, dan seantero dengannya la. Ops! jangan lupa dengan senegalian..haha

Fenomena ni macam dah heavy gile sejak gua balik kampung. Kampung gua kat Bukit beruang. Kat situ ada MMU. Gua tengok , banyak bertul awek melayu, coupel dengan foreingner. Lelaki melayu tak plak bercouple dengan awek oversea.

Haiyo, amacam ni?

Dulu gua ingat lagi, Jab. agama islam serbu hostel MMU kat taman perumahan gua. Sekali kantoi awek melayu dengan Negro. Siap tengah laluk sambil bertelanjang bulat pulak tu. Haiyo.

Lelaki melayu market dah down ke?

Sekarang kalau dengar, perempuan Melayu kawen dengan jejaka bangla or indon dah biasa dengar.

Actually tak ada masalah dari segi hukum dalam Islam. Tapi hati gua sadist sikit bila melihat ada jejaka Melayu yang membujang samp…

Melaka Maju 2010

Melaka Maju 2010. Tagline dia Negeri Bandar Teknologi hijau.

Wah, seyes best je. Tahniah pada Negeri Melaka. Gua sebagai anak kelahiran Melaka piau nisangat la rasa bangga dengan kemajuan melaka sekarang. Kalau dulu Melaka di anggap bandar yang mundur, tapi sekarang gua rasa Melaka more better than others state.

Tak percaya, satu contoh ye gua bagi. Bas Station Melaka sekarang ni. Melaka sentral. Gua rasa dalam Malaysia ni, mana ada bas station kat negeri lain yang secanggih Melaka Sentral. Haha tu baru satu. Yang lain kalau lu orang nak tahu, mari la menziarah Melaka.

Kenapa gua kat Putrajaya?

Sebab rezeki gua kerja kat sini. Tapi gua memang suka merantau. Sebab tu gua tak kisah kena kerja mana-mana.

Cerita pasal Melaka lagi. Sebelum ni tagline melaka adalah Melaka Bandaraya bersejarah. Tahu tak tagline sebelum bandaraya bersejarah tu?

Ha, kalau selangor darul ehsan, perak darul ridzuan dan negeri lain ada darulnya sendiri .

Melaka satu ketika dahulu adalah Melaka Darul Islam.

Lu orang tak p…

Malas solat

Orang muda sekarang malas solat.

Statement ni kalau dengar, gua pun boleh tunduk-tunduk malu. Kenapa ye, sebab perkara tu benar.

Tak boleh di nafikan. Anak muda zaman sekarang dah tak pentingkan solat. Solat letak tepi. Tepi mana, tepi mana-mana la. Dalam hati tak terniat langsung pasal solat. Kenapa ya? Salah siapa? Kalau tuding jari takut-takut terkena batang hidung sendiri.

Ada orang muda sembang pasal solat," kau ingat orang yang pergi masjid tu baik ke?. Ala dorang pun sama je. "

Ada pula yang kata macam ni," kat masji sibuk suruh sembahyang. Bagi ceramah pasal sembahyang, tapi tak tekankan pun pasal syahadah. Padahal syahadah tu no 1 rukun Islam."

Itu la kata-kata yang gua sendiri dengar dari rakan gua. So macam mana?

Lu orang, meh gua nak ajal fikir jap. Rukun solat ada 13. Tak buat satu apa hukumnya? Adakah batal solat kita?

Rukun Islam ada 5, tak buat satu batal tak Islam kita? Macam mana nak jawab.

Anak muda malas solat. Anak muda macam gua, anak muda sezaman den…

Thanks to blogger-The Eyes Of Redbloodsnow™ for the photoscape software

Photoscape..


Dari blog yang tertera kat title tu, gua dapat software edit pic.

Actually lame dah gua tak buat kerja-kerja edit mengedit ni. Dulu time kat kolej, suka la juga buat benda2 macam ni. Ya la, banyak buat assignmentkan. So mesti author kasi cantikkan.

Photoscape ni baru bagi gua. Gua try kat picture gua. Macam-macam boleh buat dengan photoscape ni. Combine pic la, adjust pic colour la, dan macam-macam lagi .Awalnye gua ingat untuk buat watermark. Tapi macam-macam ada.

Pada gua software ni sangat mesre pengguna. Tu yang gua suka. Ni antara gambar yang gua edit:

Gambar ni gua saje nak try letak watermark. Pasal memang pada mulanya gua mencari software untukl buat watermark.


Ni saje gua try main balancing colour. Walaupun boleh buat pakai paint atau photo editer, tapi photoscape ni ada lebih sikit la function die.

Gambar ni gua nak letak kat blog gym gua.


Ok, gmbar ni.

Combination of picture. Ni best sikit. Pasal boleh combine-combine picture ni dalam satu frame. Walaupun nampak skema s…

Detik akhir sebelum bajet 2010

Hari ini gua memenuhi tugasan gua untuk melakukan kerja-kerja akhir sebelum pembentangan bajet 2010. Gua bersama beberapa pegawai dari Treasury telah berada di dewan rakyat pukul 10 pagi tadi.

Sempat gua jumpa dengan yang dipertua dewan. Masa jumpa Yang dipertua Dewan, gua minta kat dia untuk snap sekeping gambar. Ni gambar dia.
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

,
,
,
,
,
,
,
,
,

Nampak muda kan Yang Di pertua Dewan ni

Lepas jumpa Yang di pertua, gua menuju ke dewan rakyat, untuk memeriksa buku penyata kewangan. Ha, ni la kerja rasmi gua ke Parlimen.

Masa gua check Penyata kewangan tu terserempak pula dengan ahli parlimen Kepala Batas. Apa lagi gua snap la gambar die. Ha ni gambar dia...
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

Amacam, style tak ahli parlimen kepala batas?

Selain dari ahli parlimen Kepala Batas, sempat juga gua terserempak dengan ahli parlimen Lembah pantai . Tu pun secara kebetulan memang YB tu ada kat tempat dia.

Gua pun bersapa la dengan dia. Maklumlah, gua kan peramah. Lagi pun tegur menegur amalam mulia.

So, sebelum gua b…

Simpang Ampat

Pagi ni di corang radio dengan putaran ke haluan Hot FM menarik minat gua.

Cerita hot chat pagi pasal mistik. Ni semua pasal ada kaitan dengan kawasan kemalangan ngeri ahad lalu. Sebelum tu gua nak ajak lu orang semua sedekahkan al-fatiha kepada arwah yang terkorban di nahas jalan raya simpang Ampat tu.

Cerita pasal Simpang Ampat.

Ni bukan kali pertama gua dengar excident yang ngeri kat situ. Dulu masa tahun 2004, gua telah kehilangan dua sahabat gua di situ, arwah saiful dan arwah khalid. Mereka dulu naik motor jaguh. Kalau tak silap time dorang excident lebih kurang sama dengan time excident bas ahad lepas.

Actually, kawasan tu memang kawasan angin lintang. Kalau sebut pasal unsur mistik, mana-mana pun ada. Tapi gua tak tolak faktor tu juga. Namun harus di ingat, ajal maut di tangan Allah. Walaupun iblis, jin atau apa sahaja mahkluk yang nak membunuh kita kalau mereka tidak mendapat izin Allah, tak akan jadi juga.

Setiap manusia, Allah dah tetapkan kaedah mana untuk hamba-Nya mengadap.

G…

diarigym.blogspot.com

Journolist..

Ramai yang kater, minat akan lebih bermakna jika diterjemahkan melalui pena. Ini kerana minat itu datang dari hati. Dari hati akan membuahkan sesuatu yang ikhlas..

Fulamak falsampah gua...bole karat juga ek.

Pendek cerita la camni, sebelum gua melalut baik gua bagi tau. Gua tulis diari kat blog. Tapi diari ni pasal perjalanan hidup gua di gym. So semua pasal gua dan besi. Tak ada langsung pasal cintan cintun ke, pasal sampah kat taman perumahan berlonggok ke atau seisu dengannya.

Gua tak tahu kenapa gua minat nak tulis semua ni. Mungkin sebab telalu minat dengan hobi gua ni.

Ada orang tulis pasal bunga, ada orang tulis pasal masak, ade orang tulis-tulis macam-macam kat blog dia.

So apa salahnnya gua tulis pasal diari gua di gym. Kat blog ni gua tulis, ape gua main kat gym hari-hari. Gua selit juga tips untuk penjagaan tubuh badan. Tapi ikut cara gua. Kalau lu orang nak try cara gua, it up to u.

Kalau tak jadi, jangan marah. Maknanye ilmu gua kurang lagi.

Actually tip2 yang gua tu…

Intitusi kejiranan tercabar!

Nak buat open house pun hagak-hagak la.

Gua bukan jenis suka-suka nak tension. Kalau ada care untuk gua elak dari tension, gua akan pilih jalan tu.

Jiran rumah gua hari ni buat open house. Dia pasang khemah. Gua tak marah. Dia tak jemput gua, lantak dia la. Dia nak buat sampai malam, suka hati dia la. Tapi dia block jalan sampai kereta gua tak boleh keluar dari lorong rumah gua , itu memang gua geram!

Nak tutup jalan pun, at least inform la kat jiran. Taknak jemput pun tak apa, tapi bagi tau le nak block sepenuhnya jalan tu. Ni tidak, gua baru nak keluar rumah, tengok2 dah terpacak khemah yang sarat dengan manusia sedang melahap makanan. Hadooooiiii..

Ape tak pikir jiran ke? Jalan tu dia dah gazet sebagai hak milik dia ke? Ayo, kite ni hidup berjiran. Bukan duduk kat dalam hutan.

Kalau kat dalam hutan, nak pacak mana2 khema pun tak pe. Janji gajah tak lanyak itu khemah.

Gara2, "tak lama lagi hilang teruna."

Lama juga tak hapdate blog ni. Rasa macam dah bersarang juga. Ini semua pasal program mengejar masa. Time nak usha-usha blog orang pun tak sempat.

Apa macam gambar pasport gua yang terbaru ni, ada macam imam muda tak?

Gua rasa nak tampal kat borang penyertaan Imam Muda tahun depan la. Mana la tau ada rezeki. Gua rasa gambar ni sesuai la sikit.

Actually gua paling tak suka ambil gambar pasport. Sebabnya, bila setiap kali gua ambil gambar pasport, mesti gua akan nampak tembam. Masalah tu telah menyelubungi hidup gua sejak dari kecik lagi.

Walaupun gua sering di dakwa berpipi tembam, tapi gua tengok..................................memang muka gua tembam.

Peh dah macam awek2 pula bercerita pasal seni kecantikan wajah. Lantak la saja mengarut sikit. Nama pun entry mengarut.

Gua ada masalah dengan facebook gua. Lately ni , gua dapat terlalu ramai friend request. Hampir 99% adalah lelaki. Dan ada juga yang berwatakan wanita celup pun teringin nak jadi friend gua.Paling gua rasa tak senang hati do…

Goyang di malam akuan awam

Setiap tahun ofis gua akan buat malam akuan awam. Majlis ni senang cakap untuk bagi bebudak office termasuk bos-bos enjoy sebab dah berhempas pulas menyiapkan akaun awam. Lu orang tau tak akaun awam?

Nasib le kalau lu orang tak tau.

Macam mana yang gua pernah cakap sebelum ni, gua akan perform untuk dinner malam tu. So entry ni gua malas nak story ape yang kitorang makan, or siapa yang datang. Tu semua tak penting.

Yang penting gua cuma nak tunaikan janji gua untuk lu orang tengok gua menari mak yong.



Ok, video clip kat atas ni, clip gua menari mak yong kat dinner tu. Kalau lu orang nak tengok ahli bina badan menari mak yong . Ushaa la clip tu..

Gua mengarut.

Ni la clip gua melalak karok masa malam akaun awam. Gua feat dengan wan member opis gua. Malam tu patut kami berduet 2 lagu. Tapi disebabkan ada masalah teknikal, so kami menolak rayuan peminat untuk mendendangkan lagu ke dua kami. Ceh gua mengarut lagi.

Lu orang mesti gelakkan gua lepas tengok video clip ni. Nanti kalau lu orang…

the arrivals-5

Ada perkara yang gua nak share dengan lu orang ni. Sengaja gua perlambatkan sudutan-sudutan the arrival ni. Sebab golongan illimunati dan freemansion sedang sebuk memerhati kegiatan-kegiatan di internet. Macam gua pernah cakap, ada beberapa clip the arrival telah di padamkan dari youtube.

Maknanya usaha membanteras pembongkaran penyelewangan yahudi ini sedang giat di jalankan.

Episod kali ini gua harap lu orang dapat bagi masa sikit untuk tengok secara berulang, sebab kalau tengok sekali memang tak paham. tapi kalau tengok betul2 memang boleh faham.

Gua tau, pasti ada yang rasa ngantuk dan macam malas nak tengok. Sama la dengan Al-quran, makin di baca tanpa memahami, makin mengantuk. Pada hal, banyak pengajaran yang tuhan nak bagi dari al-quran.

Jangan leka wahai sahabat seislam ku, ingat, kiamat sudah dekat dan sakarat itu amat sakit.

Masa

Gambar Sept 2010

Gambar 2007

Masuk hari ni dah 3 hari gua tak pergi gym. Pada gua dah rasa cam lama gak. Sebab kebiasaanya gua cuma cuti sehari je dalam masa seminggu. Sebab tu gua kata gua terlalu obses dengan gym.

Gua off gym kejap sebab terlibat dalam menyebukkandiri untuk makan malam akaun awam. Pastu tengahari semalam gua buat HIV test pra perkahwinan. Hari ni pula gua rasa macam tak sempat. Ya la, tengah hari nak trainning karaoke, pastu dah pergi sembahyang jumaat. Sebelah petang pula nak pergi test stage untuk majlis makan malam tu.

Rasanya esok la gua pergi. Memang gua qada' balik la 3 hari yang gua tak pergi ni

Gambar kat atas ni gambar gua dan bro gua main gym. Dia ni cikgu silat. Pencapaian dia dalam silat memang gua tabik spring. Dah banyak kali menang dan wakil negeri Melaka. Kalau silat memang gua kalah.

Tapi kalau gym, lu orang tengok sendiri.

Ramai yang tanya, kenapa family gua ni badan dia tegap2. Ibu kata atok dulu pun tinggi dan tegap. Kalau atok tidur atas katil, kak…