Rabu, 29 September 2010

Seni Berangan

September 29, 2010

Dulu masa gua darjah 5, gua selalu menyanyi masa buat kerja dalam kelas. Sambil buat kerja rumah tak siap lebih-lebih lagi kalau kerja tu subjek Math. Gua rasa kreatif gua akan bertambah-tambah kalau gua mengalunkan suara gua.

Walaupun gua selalu menerima komen terbuka dari member kelas gua namun gua tetap menyanyi.

Antara komen yang selalu gua dapat, " oi! memekak la, apesal suara kau sengau je aku rase ek? eh madzul suara kau macam awie la."

Tu la antara komen bebudak yang berdarjah 5 yang masih tersemat di hati.

Karier seni gua tak habis setakat tu. Masih gua ingat lagi akan peristiwa hari guru tahun 2000. Masa tu gua ada band. Nama band gua adalah AKUSTIK. Kitorang perform lagu sendiri. Trainning bagai nak gila. Ya la, time tu terasa macam satu perjuangan harmoni untuk beri hadiah kepada guru-guru sebagai tanda membalas budi mereka pada kami.

Masa perform, starting dah ok. Tibe tang korus je spoil. Gua baru nak tarik macam ramli sarip, boleh pula muzik terstop. PA sistem prob. Satu padang gelakkan kitorang. Bayangkan la perasaan gua masa tu. Segan gila gua rasa .

Until now, i'm still love singing. Tapi untuk gua je. Sebab gua rasa tak perlu nak ke dunia yang penuh glamor tu. Bukan pasal suara gua tak sedap, tapi gua tak mahu hanyut. Kalau gua hanyut nanti siapa nak selamatkan gua pula. So gua pendamkan saja bakat gua tu. Dah namanya bakat terpendam kan.

Hidup mesti sentiasa realiti. Kenapa posting hari ni cam sangat soul ek?

Kengkadang gua teringin juga nak melihat di clip vidoe hp ada video gua tengah perform solo dengan gitar. Peh, mesti cool kan? Gua rasa la. Tapi tu cuma khayalan gua je.

Kenapa menyanyi itu tak elok? Sebab mengkhayalkan. Macam mana pula dengan alunan zikir atau bacaaan al-quran yang sangat merdu? Bergantung pada hati yang ikhlas kerana Allah.

Lu orang tengok gambar kat atas tu, Cat Steven. Gua suka tengok gaya dia.

Jumaat ni gua akan karok kat majlis makan malam office gua...huhu..what a day..

Selasa, 28 September 2010

Positif

September 28, 2010



Kalau gua nak minta maaf dengan nono kat enrty blog boleh ke? Lu orang rasa?

Mesti nanti kedengaran ," ceh madzul ni, umur dah suku abad, tapi perangai cam sweet 19.."

Sayang menarik sayang. Kalau kita fikir akan seseorang tu, percayalah yang dia pun sedang fikirkan tentang kita. Contohnya kalau lu orang rindu your mom, mesti mom lu pun tengah rindu pada lu.

Gua selalu terkena, tengah gua rasa rindu kat nono, tetiba gua akan dapat mesej dari dia, "rindu kat awak."

Lantak kalau lu orang nak berbulu dengan entry gua...haha..

Ahad, 26 September 2010

Beteri HP memang nak kene buang

September 26, 2010

Ok, gua pakai handphone ni.

Actually gua dah pakai bende ni lebih setahun. Sepanjang setahun dia tak buat perangai. Tak meragam. Akan tetapi, ha....bila dah setahun dia dah mula naik tocang.

Sekarang ni setiap kali call masuk kat handphone gua pasti akan berakhir dengan handphone gua terpadam. Mau tak tension, tengah sedap gua bergayut dengan nono, mesti hp gua mati. Potong stim betul .

Aganya memang jangka hayat bateri hp ni cume setahun agaknye. Selain dari batery, skrin dia pun gua rasa cam dah prob sikit. Haiyo, gua tak tahu la apa lgi selepas ni.

Ha, baru gua teringat. Gua tak tahu mana yang prob samada line atau handphone. Line punya bar kat hp gua selalu turun naik. Dah macam meter suhu pula. Boleh turun naik.Pastu kengkadang tengah syok call, tetiba connection error. Adakah ianya masalah hp gua juga? Gua guna line maxis.

Line lu orang ok tak?

Dalam tahun ni, gua tak bercadang untuk tukar hp. Tolong le jangan buat masalah wahai handphone.....!

Rabu, 22 September 2010

Ceh! dancer?!

September 22, 2010

Tadi, kejadian yang amat mengejutkan dalam 25 tahun gua hidup.

Minggu depan office gua nak buat majlis makan malam. So , ajk-ajk(dalam huruf besar) mula la kerja mengatur program.

Tetiba gua di kunjungi oleh AJK persembahan. "Zul, ko menari ek makan malam nanti. Akak dah letak name ko. Menari zapin je. Kita buat coupel2."

Gua dengan kaget dan terpinga-pinga," pehal pula saye kene menari?"

Ade ke patut gua yang hari-hari main besi kena menari. Tujuh keturunan gua tak mengaku sedara nanti. Tarian zapin pula tu. Kalau zapin mesti kene meliuk lentok. Gua ni dah la keras. Kalau gua join, mahu sampai pencen gua jadi bahan.

Mengarut, bukan gua ejek atau hina menari ni. Tapi kata orang, nak buat sesuatu tu biar la ukur baju badan sendiri.

Isnin, 20 September 2010

Twin

September 20, 2010


Entry tak ada modal.

Lu orang tengok, gua dengan gambar atas tu macam kembar tak? ramai dah cakap, tapi gua tak mahu percaya.Mesti sambil membaca luorang akan berteriak," ah! perasannya mamat ni!"

Ada kami di gelar jejaka maskulin? Oh tidak gua makin merapu ni. Memang comfirm lu orang cakap gua perasan tang tang tang. Haha.

Pagi jumaat lepas gua kena kacau dengan perempuan. Time tu pagi. Gua masuk opis awal masa tu. Lebih kurang 6.50 pagi. Macam biasa gua buka la lagu kat pc gua.

Tetiba dengar bunyi orang main pintu bilik bos gua. Gua usha la, mana tau bos gua dah sampai. Tapi bos gua cuti. Lepas tu, paling cam haram gua dengar ada suara perempuan. Kalau merdu macam Yuna tak apa la. Ni tidak, bunyi pompuan mengilai. Tegak bulu roma gua.

Tapi gua tak lari. Relax je gua membatukan diri sambil menguatkan lagi sound speaker gua.

Mengapa gua di kacau perempuan sebegitu? Pelik.

Sabtu, 18 September 2010

Tak boleh tahan la

September 18, 2010


Yahudi sengaja nak sakitkan hati umat Islam. Dengan secara terang-terang si laknatullah ni membuat program membakar Al-quran.

Tunggu la, azab dari Allah nanti.

Semakin hari , hati umat Islam semakin di robek. Tidak mengapa, kali ini kamu bakar al-quran. Nanti di hari pembalasan, Allah akan membakar kamu sehingga rentung, kemudian di ganti kulit baru, lalu di bakar lagi, dan akan berulang-ulang.

Gua semakin geram dengan kafir harbi ni.

Al-fatiha buat pelakon yang gua amat minati, M.Rajoli.

Khamis, 16 September 2010

Teringat b4 1 syawal

September 16, 2010
Gua mengaku, tak puas beraya tahun ni.

Ada ke patut gua cuti dua hari je. Padan muka gua, sebab gua yang apply dua hari. Nak simpan cuti untuk kawen la katakan. Ok ni entry pasal juadah raya. Gua ambil gambar ni dari blog kakak gua yang tertua. Betul la, dia kakak gua yang paling tua. Bukan pasal umur dia tua. Baru je 2010-1972=?

Gua tanya dia," along dengan rozita che wan siapa lagi tua."

Kalau tak silap along gua jawab," lebih kurang je umur."

Gua tanya lagi," kenapa along tak macam rozita che wan?"

Sambil menggemgam streka yang amat panas di tangan along gua, dan mungkin terdetik untuk membaling streka tu kat kepala gua lalu dia menjawab," tuuuuuutttt.." sorry gua terpaksa sensod kan jawabannya.

Gurau senda membawa bahagia kan? Situasi ni berlaku mase malam raya.

Ok, gambar kat atas tu gambar masa pagi raya. Biasa la, pagi raya gua dan family akan bertakbir di meja makan sebelum beraksi untuk makan. Masa takbir tu, dalam hati gua sudah bergejolak keinginan nak makan semua yang ada atas meja. Tapi sabar, tunggu habis tahlil dan takbir raya.

Sebelum makan, gua akan pastikan dalam pinggan gua, ada kurmak ayam+lemang+ketupat+rendang+kuah lodeh sikit. Tapi tahun ni gua plus kan sekali dengan rendang perut. Gua pun pelik, tahun ni gua rasa rendang perut ibu gua lebih sedap dari segalanya. Tapi serius, chef wan kalau rasa rendang perut buatan ibu gua, mesti die mengaku kalah.

Suka pula gua tengok gambar ni. Sebab gua nampak, dalam gambar ni macam ada orang yang bersongkok tinggi tu iras-iras muka rosyam noor tengah makan ketupat. Haha..

Dalam gambar ni, tak semua ahli family gua ada, angah and family tak ada, along pula tengah snap kamera. Abang Shidi, tak muat masuk gambar kot. Kalau dorang semua ada, gua rasa ada yang kene makan atas lantai jawabnya. Maklum la space tak ada.

Rasanya ni last entry raya 2010 kot..

Rabu, 15 September 2010

Rancangan merapu raya

September 15, 2010

Lama gua tak update.

Actually semalam gua dah masuk office. Tapi juz rest2 je. Mana ada mood nak buat keje beb. Mood raya ada la. Opis nampaknya masih lengang dan sepi. Kebanyakkan staff next week baru nak masuk.

Last sunday, Mak dik gua telah pulang ke rahmatullah di rumah gua. Yes, arwah adalah adik mak gua yang paling rapat dengan gua. So serius gua sedih di atas pemergian dia. Alhamdulillah perjalanan menguruskan jenazah beliau berjalan dengan baik dan lancar.

Beliau menghembuskan nafas terakhir lebih kurang pada pukul 12 lebih tengahari. Gua doakan roh Mak dik gua di tempatkkan bersama orang-orang yang beriman.

Bila gua termenung dan fikir-fikir, gua rasa banyak teladan gua dapat dari kejadian ni. Gua dapat tengok secara live saat sakarat , gua dapat involve secara langsung dalam perjalanan menguruskan jenazah. Serius, masa tu semua kelam kabut.

Nak cari Bilal untuk mandikan jenazah, nak setel hal gali kubur, pastu kelengkapan mandi, kapan, dan macam-macam lagi.

Tapi dalam kes gua, sanak saudara semuanya bekerjasama menguruskan jenazah mak dik gua.

Gua sempat juga membawa jenazah makdik gua sampai ke liang lahad. Pada mulanya gua tak bercadang untuk turun hingga ke dalam liang lahad. Tapi atas permintaan pak cik gua, gua turun juga. Serius, ni pengalaman yang sangat berharga. Nak kebumikan jenazah haruslah dengan penuh penghormatan. Masa meletakkan jenazah di dalam liang lahad, haruslah hadapkan ke kiblat.

Semua tu pengalaman yang sangat berharga buat gua. Ya la, kalau masuk kursus pengurusan jenazah pun tak sama dengan urus jenazah yang sebenar.

Gua teringat kata ustaz masa gua pergi terawih hari tu. "Selepas ramadhan, Allah akan berikan ganjaran pada hamba-Nya seolah seorang majikan memberi upah pada pekerjanya secara cash."

Yup, pengalaman ni gua rasa adalah ganjaran dari Allah. Sangat beharga. Alhamdulillah.

Al-Fatiha untuk insan yang tersayang Rokiah binti Said. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.

- gua geram betul la, raya ni banyak sangat cerita hantu. Momok the movie la, bangkitnya pocong 40 hari la.....sampah je gua rasa....

Sabtu, 11 September 2010

Raya-raya

September 11, 2010
Muka pagi raya(suci beb!)

Abah, selamat hari raya, maaf zahir batin. Halalkan makan minum.

Sahaja aku solat sunat aidilfitri dua rakaat mengikut imam kerana Allah taala.

Assalamualaikum ya ahli kubur....!



Penat layan bebudak ni..

Gua nak chow balik rumah. Muka penat giler.

Raya..

Kata abah, bila tiba hari raya orang alim akan menangis. Gua teringat ada ustaz kata bila tiba raya saidinar umar al-khatab akan menangis juga.

Kenapa?

Sebab tamatlah sudah limpahan pahala dan ganjaran yang maha banyaknya kepada umat nabi Muhammad s.a.w. Mana nak dapat ganjaran sebanyak-banyaknya dari Allah selain di bulan ramadhan? Ketibaan syawal juga adalah kemenangan bagi umat islam yang telah berjaya di dalam peperangan mendidik hawa nafsu.

Sejauh mana kemenangan ini boleh di kekalkan? Persoalan itu hanya kita saja boleh menjawab.

-:gua rasa perut macam senak, kenapa ek?

Jumaat, 10 September 2010

Takbir raya

September 10, 2010

Takbir raya..

Mungkin lu orang dah biasa takbir raya di Masjid ataupun surau yang dekat-dekat dengan rumah lu orang. Gua pun sama. Cuma pada gua takbir raya ada lebih sikit.

Takbir raya. Kat tempat gua, takbir raya bukan setakat kat masjid atau surau. Kami buat di setiap rumah.

Biasanya masa malam raya, gua dan abah gua akan berjemaah di surau. Then kitorang takbir raya kuat-kuat dengan jemaah yang lain. Lepas takbir di surau, kitorang akan bertakbir di rumah-rumah. Serius, suasana memang best. Kalau dulu masa kecik2, sambil berjalan nak ke rumah-rumah, gua dan member akan main bunga api.

Bila lepas takbir, tuan rumah akan menjamu makan kepada kami semua. Masa tu, kene makan pelan2. Sebab bukan satu rumah je yang jemput untuk takbir, paling sikit lima. Kalau tiap-tiap rumah balun kow2, mau pecah perut masa rumah yang last tu.

Malam tadi malam raya. Macam biasa gua mengfollow tradisi ni lagi. Gambar kat atas tu adalah masa takbir raya rumah gua malam tadi..

Rabu, 8 September 2010

Balik kampung-Menjelang raya

September 08, 2010



Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh

Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar

Gua dah mula risau. Kalau esok raya, mahu kelam and kabut gua ni.

Sekarang ni, gua baru sampai ofis. Cepat-cepat on PC untuk taip entry ni. Risau memang tak hengat. Kat ofis gua hanya tinggal 10% je mahkluk yang kerja, termasuk ikan kat dalam kolam.

Dalam kepala gua sejak dari awal lagi berfikir," macam mana gua nak cabut belah jap lagi ni?"

Gua tak kira, lunch hour je gua akan belah balik Melaka. Gua dah pesan dah member gua tolong punchkan punch kad gua.

Andai besok raya, dah comfirm malam ni gua akan qiamulail mengisi beras ketupat. Haiyo...!

Gua rasa nanti masa raya gua akan busy sikit. Then mesti gua tak sempat nak post ape-ape pasal raya. Gua tahu lu orang pun macam tu. Mesti bizi melantak ketupat.Tahun ni raya lain sikit. Kali ni raya terakhir gua di zaman bujang. So gua nak raya sebujang yang boleh.

Sebelum gua letak full stop, gua nak ucapkan Selamat hari raya dan Maaf Zahir bati. Walaupun gua rasa gua tak ada bagi masalah dengan batin lu orang, kira maafkan je la. Semoga ray kali ini lebih bermakna pada kita semua.

Okey, ni duit raya untuk lu orang semua tau. Tahun gua dapat duit terlebih pula. Daripada buang-buang baik gua bagi lu orang ek.

Selasa, 7 September 2010

Solat Teraweh di Mesir

September 07, 2010


Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Gua dapat e-mail ni. Sangat teruja. Rasa sebak sangat. Gua tak mau cakap perbezaan negara kita dan Mesir. Cuma nak ajak lu orang semua pergi terawih malam ni. Kalau diikut fomula Imam Al-Ghazali malam ini adalah lailatulqadar.

Semoga kita bersua denganya lailatulqadar. Jangan sia-sia cebisan Ramadhan ini. Kerana mungkin ini ramadhan terakhir lu, gua dan kita semua.


Isnin, 6 September 2010

Preparation untuk raya

September 06, 2010
Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

Hujung minggu lepas..

Gua tengah fikir. Macam mana gua nak balik kampung ni. Kereta bro gua pinjam. Kuih banyak nak bawa. Baju melayu dengan songkok tinggi pun nak bawa. Baju-baju lain nak letak mana?

Semua persoalan tu berlegar-legar di kepala hotak gua.

Gua pergi luar. Tengok motor gua. Kecik besar, kecik besar je motor tu. Gua angkat tool box. Nak tukar minyak hitam. Alang-alang tukar minyak hitam gua modified terus.

Tengah gua tunggu minyak hitam tu menitik-nitik, gua imagine. Mana letak tumpi dengan biskut almond london kat motor ni. Songkok tinggi nak letak mana ek? Baju raya Jamal gua pula nak sangkut kat mana. Pening gua memikirkannya.

Lepas minyak hitam tu habis menitik, gua modified terus motor gua. Dalam kepala gua dah plan nak bikin motor gua macam kat gambar atas tu.

Tengah sebuk tangan gua memutarkan screw driver sambil berpeluh dada gua yang macam anorld susahnakeja, hp gua pula berbunyi.

"Pangkelepongprang$%@*&!" lebih kurang macam tu bunyi.

Gua tengok ada sms. Daripada bro gua. Dengan lafaz bismillah gua baca pelan-pelan senada dengan gua baca niat puasa tiap-tiap pagi, " adik, dah boleh ambil kereta."

:-Weh, kecoh betul khabar angin kata raya hari kames!

Jumaat, 3 September 2010

Menulis dalam marah

September 03, 2010

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

Elakkan menulis blog ketika marah. Nanti asyik keluar perkataan maki hamun je. Kata orang tua ikut hati mati, ikut rasa binasa.

Gua cuba elakkan menulis dalam keadaan marah.

Bulan ramdhan gua cuba cari ketenangan. Nak sucikan diri untuk bersedia berjumpa dengan Allah nanti. Sebelum ramdhan gua merayu pada Allah supaya dia bantu gua di dalam kesulitan. Menangis pun pernah. Dan Allah maha pengasih dan maha penyanyang.

Abang gua, pinjam kereta gua 4 hari sebelum ramadhan, keretanya rosak. Janji nak pulang sehari sebelum ramdhan. Hujung minggu lepas itu, ibu gua call minta permission on behalf of bro gua. Supaya panjangkan tempoh pinjaman hingga ke seminggu lagi.

"Adik beradik kena tolong menolong, hari ni hari dia, mana tahu esok2 hari kau," kata ibu gua.

Gua setuju atas nasihat dan pujuk ibu gua. Hari bersilih ganti. Imam terawih pun dah bertukar2 surah. Juadah buka pun dah bertukar menu, namun gua tetap kena kencing basah bro gua.

Gua sms. Dia merayu lagi. Keta wajanya tukar timing belt, dan kena caj rm2k....? katanya. Pastu call ibu gua pun menyusul dan bermotifkan sama seperti sebelum. Kali ni ayat lagi power.Gua makin rasa cam tak best.

Next wek, raya. Gua ada beli banyak kuih raya. Pastu baju raya, songkok tinggi gua lagi. Camne ek gua nak bawa?

Adakah bro gua terfikir nanti macam mana adiknya nak bawa balik barang ni untuk pulang ke kampung?

Gua nak je pakai baju hitam, tuala key merah ikat kat kepala macam awie, pakai rantai benggle besar2 kat leher ngan tangan, pakai suar jeans hitam dengan boot timberland high cut dan pergi rampas kete gua kat umah dia.

Tapi dalam hati terdetik," bro gua kat serawak. Kete gua akak ipar yang pakai untuk pergi kerja dan hantar bebudak ke sekolah. Kalau gua rampas macam tu, camne die nak buat semua tu?"

Gua fikir lagi," takkan gua nak biarkan keluarga bro gua susah macam tu dan pentingkan diri gua?"

Hati gua berdetik buat kali ketiga," tapi gaya bro gua ni macam nak buat harta je kereta gua. Nak dekat raya dah ni."

Tertekan juga gua dengan perkara ni.

Andai la bro gua terdetik baca blog gua ni , ( walaupun gua rasa dia tak akan baca ) nasihat gua, ibu abah kita dah tua, dorang tak larat nak tengok semua ni. Gua tau lu prob sekarang ni. Banyakkan solat dhuha. Allah tu Maha pemurah dan Maha Penyayang. Allah takkan uji hamba-nya melebihi kemampuan hamba-Nya itu. Buatlah solat dhuha. Walaupun tak ada masa. 2 rakaat je cukup dan istiqamah.

“Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.
Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.
Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya.
Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya.
Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”


(ayat 2-3 surah al-talaaq)

Satu lagi nasihat gua," PULANGKAN KERETA CEPAT!"

Kelmarin gua mimpi ular. Gua tanya member gua yang dah berumur tu. Jawabnya," kalau perempuan tanda orang nak masuk meminang. Tapi kau ni agaknya nak kena belit ni."

Tak nampak marahkan posting gua ni ? (",

Khamis, 2 September 2010

Menjelang Aidilfitri

September 02, 2010
video

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat

Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.


Burung ape............? Dah lama tak layan iklan2 raya. Gua suka iklan ni.

Rabu, 1 September 2010

Malam merdeka

September 01, 2010
Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

Tetiba gua teringat pasal malam merdeka. Bila gua teringat gua rindu pula zaman tu.

Gua dulu memang semangat merdeka.Sambutan merdeka, gua mulakan sambutan sejak dari pagi 30 ogos. Masa tu gua tengah havoc dengan geng2 basikal. Ye la, nak pakai motor mana ada lesen dan bawah umur pula masa tu.

Sebelum maghrib gua akan pastikan basikal dah siap di spray, pastu batang mop dah siap pacak, bendera dah ada.

Bab spray basikal yang best tu. Gua dengan geng2 gua akan buat pesta spray basikal secara bermuafakat. Satu team satu kaler. Team gua mase tu nama dia BBCC( Balck Bear Cycle Club). Best kan nama team gua. Ada banyak lagi nama best2 macam:-

  • Semut api
  • Belasah corner racing
  • Pipit terbang
  • Road Killer Boy
  • dan lain-lain..haha

Kesemua team basikal ni mempunyai misi yang sama. Iaitu berhimpun beramai-ramai untuk jerit2 dan tengok bunga api.Pastu buat acara lumba basikal secara haram, zaman gua takdenya nak joget2 capel cam bebudak sekarang. Paling lebih pun melancarkan peperang kat team basikal lain.

Balik rumah biasa lepas subuh. Pastu, makan maki hamun mak bapa masing-masing.