Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Malam minggu..

Gua pergi makan ikan bakar dekat medan ikan bakar muara sungai Alai. Ha, biasanya lu orang makan ikan bakar kat Melaka kat umbaikan.

Actually, pada gua umbai dah tak best. Tak macam masa gua pakai spender supermen kat luar. Orang luar memang tau kat umbai je. Tapi orang melaka macam gua yang macho ni, tahu banyak lagi tempat ikan bakar yang sedap, dan harga pun berpatutan. Kira lagi murah dari medan ikan bakar umbai.

Ok gua nak show off sikit gambar gua kat sana.

 my queen heart sedang picit-picit ekor ikan

 Ibu gua merungut, abah asyik minum air mase tunggu ikan bakar..

 Sementare tunggu ikan siap, gua ajak askar gua lepak tepi sungai..

 Ni ha tempat bakar ikan..amacam, menarik?

 Ikan2 yang terdapar..fresh beb

Abah, kuat minum air..actually abah memang nak sangat ajak kitorang satu family makan ikan bakar..beb, abah yang belanja..

Malam tu, gua makan banyak gila. Maklum lah, gua rasa setahun sekali gua makan ikan bakar. Bukan selalu, tu yang gua belasah kaow2. Tapi gua rasa sekarang ni gua dah tak boleh makan banyak. Maybe tank gua dah kecik. Kalau dulu selambe je.

Malam tu, gua bertafakur kat bilik termenung sambil berkerut.

3 buah fikiran!!!:

Jurus To' Muar..

Info sikit buat lu orang.

Masa wa kecik dulu abang gua cakap, tomoi tu asal dari Muar Johor. Kat Muar ia di panggil silat la. Tok guru dari muar ni pun merantau sampai ke siam( sekarang thailand le). Kat sana dia telah di cabar oleh samseng kampung dusun siam.

Berlaku la pertempuran dahsyat antara tok muar tu dengan samseng kg dusun kat sana. Entah berapa malam depa lawan gua pun tak hingat. Tapi last sekali Tok Muar tu dapat sebat semua samseng tu .
 
Kehandalan tok muar tu tersebar luas. Ramai la yang pergi menuntut. Orang siam memanggil Jurus itu To' Muar..dan sebab dorang pelat sikit, so orang siam pun panggil la dia tomoi.....

Dulu masa kat rumah sewa masa kolej dulu.

Kitorang tido berhempet-hempet. Maklum zaman student dulu memang suke tido deapn tv. Lepak punya lepak, samapi terlelap.

Masa tengah tido, masa tengah tido beb, kentut pun tak rasa kan. Mana nak sedar. Kan kitorang tidor berhempet-hempet. Habit gua ni, masa tido memang suka naik kan lutut. Macam tomoi tu. Sekali gua naik lutut, memang power wo..Sekali tu memang sebelah gua kene lutut dengan gua....Poooommm..lebih kurang macam tu la bunyi dia.

"Errrrkkkk...aduhhhhhhhhhh....!" selow je gua dengar dia mengerang. Tapi memang gua dapat rasakan kesengsaraan dia. Berkerut gile muke die. Gua lutut tepat kat dada pula tu. Mau tersekat sistem pernafasan dia.

Gua masa tu dalam dilema, nak bangun ucap simpati ke, nak bangun minta maaf ke, or tidor je buat-buat tak sedar?

Last sekali gua pilih opsyen ke 3. Siap gua buat-buat berdengkur...krrooookkkkrrrrrr....!

Malam tadi no2 pula kena....


Buat no2- selamat ulang bulan perkahwinan kita yang ke dua...

14 buah fikiran!!!:

Sentiasa beringat

Masa muda..

Semuanya kuat, semuanya larat, semuanya mampu . Kuat , hensom...confident level pun tinggi, awek tengok pun cair, semuanya boleh la, senang cakap. Kengkadang bila kita berjaya dalam apa yang kita capai, kita bangga dengan pencapaian kita, dan kengkadang kita lupa dari mana ia datang.

Dan kita lupa ke mana ia akan kembali..


Dua bulan abah gua kena stroke. Dalam dua bulan ni la gua selalu sangat mimpi abah gua. Gua tak dapat jaga abah gua sangat. Tapi sedikit sebanyak dapat juga gua rasa menjaga dia kalau gua balik kampung.

Tengok keadaan abah gua, gua pasti akan termenung. Betul kata acik gua, abah dah berubah 100%. Setiap kali gua teringat abah gua, gua pasti akan teringat akan ayat ini," adik, rajin balik ye tolong abah. Abah tak sihat.. Kalau dulu abah kuat tak apa.."

Rasa air mata nak berlinang bila gua dengar ayat tu. Dan itu ayat terakhir dan pesan abah yang last pada gua sebelum gua blah ari tu.

Pada gua abah gua kuat. Ya abah gua kuat. Kengkadang gua jeles tengok orang tu yang berumur 70 tahun ke atas berjoging. Sebab gua terbayang abah gua sedang berkebun.

Hari tu ibu gua cakap, abah nak jual kebun. Gua rasa sedih. Sebab, abah seolah mahu melepaskan perkara yang paling dia suka. Kebun itu abah sayang. Banyak sangat kenangan. Abah gua nak jual sebab abah tak larat dah nak jaga. Rasa sayu je hati gua kenang perkara tu. Kenapa gua tak boleh jadi macam abah.

Stroke. Lu ambil segalanya dari abah gua. Gua benci lu. Kenapa lu datang singgah kat abah gua ha? Allahuakabar. Allah maha mengetahui.

Setiap yang kita ada itu milik Allah. Kita boleh bangga akan kemampuan kita. Tapi jangan lupa ia adalah milik Allah. Setiap yang kita ada pasti akan di ambil semula. Tiada yang kekal dan abadi. Waima nyawa sekali pun.

Sama macam gua. Gua tahu satu hari nanti gua akan lalui apa yang abah gua lalu sekarang. Ya, sekarang ni gua kuat. Boleh angkat besi berat2. Boleh buat itu ini. Tapi satu hari nanti semua akan hilang dari gua.

Hujung minggu ni gua akan balik ke Melaka. Gua nak bawa abah gua pergi makan ikan bakar. Gua nak spend habis-habisan, gelak ketawa dengan dia.

Rasanya gua dah terlalu melalut, emosi entry kali ni...

12 buah fikiran!!!:

No2 bagi buah


Semalam gua telah dikejutkan dengan sesuatu yang gila punye kejutan. Ceh macam terkejut sangat la. Tapi memang teruja, ghairah, steam..dan macam-macam lagi perasaan yang seangkatannya dengannya.

Gua tanya no2," beli apa kat market tadi?"

No2 jawab," durian."

Peh! buah durian beb.  Gua pun selak plastik beg, memang ada buah durian!

Lu orang mesti tak herankan. Actually gua memang hantu durian. Memang dah lama gua ngidam makan buah durian. Macam la kat Malaysia ni tengah kemarau duriankan bila gua cakap macam tu.haha...

Sebenaunya gua tak makan durian dari start Januari 2009 lagi tau. Sebab gua nak diet la. Gua tahan je nafsu gua bila buah durian kat tepi jalan.

Akhirnya, malam tadi dapat juga gua lepaskan hajat makan durian. Thanks gile la kat no2..

7 buah fikiran!!!:

Brukband yang memang beruk


Ingat tak gua cakap pasal bil maxis gua hari tu.

Kalau tak ingat ni link post entry gua. Click je ayat ni.

Kali ni bende yang sama juga. Gua tetap kena charge pasal termination penalty berukband tu. Siap gua punya line kena bar pasal tak bayar. Memang bengang betul . Hari tu masa gua call maxis center, dia kate 200 tu akan di tolak masa bil bulan ni. tapi alih-alih dia bar line gua pasal tak bayar.

Gua call balik, dia boleh cakap dia tak jumpa pun transaksi yang kate nak deduct penalty charge rm 200 tu. Memang dasar lidah bercabang  la dorang ni.

Bini gua call pula brodband hotline, dia kata gua memang sepatutnya kena bayar penalty charge sebab terminate sebelum tamat tempoh kontrak.

Ade ke patut? Masa promote, gua ingat lagi ayat promoter tu," abg punya kontrak ade lagi ni, tak pe kalau abg subscribe kontrak baru , masa terminate nanti abang tak akan dikenakan penalty charge."

Masa gua terminte, gua comfirmkan balik kat mamat yang jage kaunter kat maxis center kat mid vally tu. Dia kata memang tak kena charge.  Ni sekarang ni ape cerita?

Memang panas la hati gua...! Dah la berukband slow...mana tahan beb, every month gua bayar 2 hingga ke 300 pasal salah charge ni...

7 buah fikiran!!!:

Pagi ni sarapan best


Lu orang breakfest ape tadi..

Beb, nono buatkan gua keteow ladna. Pepagi dah makan keteow ladna. Thanks la sayang. Memang sedap sekali. Gua lagi suka makan masakan nono dari makan makanan kat cafe tu.

Semalam gua tolong nono kupas bawang. Ala setakat kupas bawang je. Apa la sangat. Dulu masa gua remaja lagi, gua selalu tolong ibu kupas bawang dan potong cili kering. Bukan 2-3 biji, tapi seguni beb. Ibu gua dia jual rempah asam pedas, rempah rendang dan macam-macam rempah. Sebab tu banyak ingredient yang gua kene tolong kupas.

Serius, kupas bawang ni sape tak terror, comfirm la menangis punya. So, dulu gua akan pakai goggle sambil kupas bawang. Pedih juga, kalau pedih lagi, gua akan kunyah suwing gump. Mesti tak pedih.

Tapi semalam, gua cari sewing gump tak jumpa. Nono kata." by, cocok je bawang kat hujung pisau tu. Nanti tak pedih.." Mujarab juga petua tu.

Tapi ape kaitan ek, cocok bawang kat hujung pisau tu berjaya buat gua hilang pedih mata masa kupas bawang?

5 buah fikiran!!!:

Kita singkirkan Allah?


Tajuk ganaskan. Tapi cuba lu orang fikir..

Ada benar tak tajuk post gua. Dalam paper, jenayah macam-macam ada. Setiap hari ada kes jenayah, bayi dalam longkang, bayi mati bersemut, bapa rogol anak, anak bunuh bapa...macam-macam lagi. Makin hari makin parah. Sebab, senang je gua cakap, kita dah singkirkan Allah!

Hujung minggu lepas, gua dan bapa mertua gua pergi dengar ceramah Agama dari Ustaz Azmil Mustapha (ALi setan). Intipati dari cermah tu adalah, kita singkirkan Allah.

Ya, kita dah singkirkan Allah.

Kita ni dasar menumpang berlagak tuan. Menumpang di bumi Allah, tapi berlagak dunia ni kita punya. Kita kata kita hebat, sampai bila tanya ," bang duit datang dari mana? Duit kita cari la." Itu jawapanya. Padahal bukankah Allah yang bagi rezeki. Nampak, kita singkirkan Allah.

Naik kereta pergi ke sana ke mari, bila kat traffic light, lampu merah kita berhenti. Tapi bila  Allah suruh kita jauhi larangannya, kita berdesup main langgau je. Macam mana kita ni. Singkirkan Allah lagi.

Kalau nak cakap pasal undang-undang , rasa gua tak layak. Sebab gua bukan lowyer ataupun hakim, tapi kenapa kita tak letakkan hukum Allah adalah hukum no 1? Kenapa undang-undang british Lord Reid kafir yang kita letangkan no 1? Kita singkirkan ALLAh lagi kan?

Kita cakap anak dara melayu banyak yang lahirkan anak luar nikah sebab dorang tak guna kondom. Malah ade plak bijak pandai kata," kita supply kondom free supaya tak beranak". Pula tu ada pula yang bijak bistari buka sekolah untuk wanita  hamil luar nikah. Come on la, tak nak ke kita guna Ajaran Allah untuk tangani semua ni. Pengajian Islam dah lengkap untuk ajar semua ni. Elakkan pergaulan bebas. Aurat di jaga. Maka kuranglah tarikan maksiat. Itulah, pepatah melayukan ade cakap, sesat jalan balik ke pangkal jalan. Tapi what happen? Makin di ikut jalan yang sesat. Singkirkan Allah lagi kan?

Ini dari Ustaz Ali setan tu, kita guna kalendar masihi. Tahu tak lu orang every year yang kita sambut dan jerit Hepy New year sambil gedebam-gedebum tu adalah ulang tahun Nabi Isa a.s? Betul, Nabi Isa juga adalah nabi yang kita harus beriman selain 25 nabi dan rasul yang lain. Tapi camne sambutan yang kita buat? TV denga istiqamahnya membuat perayaan sepanjang hari untuk sambut new year. Tapi sambutan tahun baru Islam adekah kita sambut? Tengok kat tV memang la meriah. Tapi hakikatnya sekadar untuk cuti balik kampung je kan?

Kita singkirkan Allah dalam semua aspek life kita. Tak percaya, paling simple, paling simple la. Gua nak tanya, surat khabar dengan Al-quran, mana yang lu orang capai dulu setiap hari..



Tadi gua tengok clip bob lokman masuk pas. Gua perati ape yang die cakap. Bukan gua nak cakap, "betul juga ape yebob lokman cakap". Tapi sememangnya tersangatlah betul. Kita tak letakkan Allah no 1 dalam hidup. Sebagai contoh, dulu kita belajar sains dan biologi di Sekolah. Zaman gua la, zaman sekarang gua tak tahu, tak ada pula cikgu cakap, "semua ni adalah datang dari Allah, ini la tanda kebesaran Allah." Kita bangga dengan pencapaian yang kita dapat.

Geng, kita ni manusia biasa. Setakat tonggeng terbalik sembahyang tu biasa. Biasa je beb. Itu pun ada yang tak buat. Macam mana dengan tanggung jawab kita sebagai hamba. Cam ne ha? Agak-agak buat tak? Syurga neraka tu bukan cerita dongeng. Semua tu benar. Dunia ni hanya pinjaman je.

Gua? sama je macam lu orang. Tapi gua nak luahkan apa gua rasa, betul kata Ustaz Ali setan tu, gua, kita lu orang, semakin hari semakin singkirkan Allah..

1 buah fikiran!!!:

Dalam hati ade bunga


Badan je taf, tapi dalam hati ade bunga...

Cilakak, ramai yang cakap bodybuilder macam tu. Pengaruh sape ni..? Ape dorang ingat bodybuilder ni robocop ke! Ek eleh robocop pun ada perasaan tau. Dah kalau namanya manusia, mesti ada perasaan punya. Ingat yang cikeding je ke boleh ade perasaan.

Ingat sazali samad atau anotsusahnakeja tak romantik ke?

Gua? Tanya nono la...

Muka wa ganas, tapi dalam hati ni cuma ada sekuntum bunga yang cun bernama nono je beb...

7 buah fikiran!!!:

Mangkuk


Masa kolej dulu..

Pensayarah gua tanya," ok class, makanan ape yang you all suka makan bila pergi kedai mamak? Ok Zul, how about u?"

Gua jawab dengan muka selamba sambil baca komek dragon ball edisi 19," gua suka tosai telur mem..!"

"What! tosaiii...??eeeeiiiiii....so smelly you know.." kata Mem yang bengong tu.

Lepas tu pula ade gua dengar awek kat belakang gua yang tak cun, gua rasa memang tak cun pasal member gua pun satu kepala dengan gua cakap dia tak cun seolah ngejek gua," ade ke patut suke makan tosai..geliiii ai..." lebih kurang macam tu la bunyinye.

Gua campak buku dragon ball kat muka awek tu.."pehal plak geli makan tosai...!"

Gambar awek kat atas tu, bukan budak pompuan yang kat kelas gua tu. Tu gambar bini gua.. gua letak gambar ni sebab senang dia nak copy untuk di letakkan kat profile facebook dia. Maklumlah, gambar ni size die besau. Cecah 5 mb tu..

:-bab campak buku dragon ball edisi ke 19 tu gua cuma imagine je, nak mampos buat macam tu. Tapi story ni betul beb, sampai sekarang gua ingat.

9 buah fikiran!!!:

Menan bebudak

Zaman sekarang  ni pelikkan.

Mau tidaknya, orang besar sekarang dah ramai yang hobinya macam bebudak. Dah macam anak buah gua. Nape gua kate macam tu?


Macam budak opis gua sorang ni, minat gile dengan transformes. Sampai kat meja opis dia penug dengan replika robot tranfomers. Ni tadi gua baca kosmo. Ade geng yang konsi terang bukan kongsi gelap minat gile dengan hot wheels.

Tahu tak hot wheels?


Hot wheels ni kete mainan yang kecik2 tu. Gua pelik sikit. Kalau kereta control ok juga. Ye la pasal kereta control ni perlu kretif sikit. Nak modified sane, modified sini. Ni keta hot wheels ni biasenya dijual yang dah memang siap. Tak payah nak author sane sini. Kire beli je dah boleh main la.

Tapi ade satu lagi hobi bebduak yang orang dewasa suka main. Basikal. Dulu gua mase kecik2 suke naik basikal, jalan jauh-jauh. Siap buat club basikal lagi tu.


Tu dulu la masa bebudak.

Sekarang ni, zaman basikal kembali meriah, orang dewasa sekarang minat pula main basikal. Kengkadang tu, atas kete pun dorang letak basikal. Hujung minggu kalau tengok kat putrajaya , berlambak tengok orang naik basikal.

Pada gua yang basikal ni oke la dari main kete mainan or main robot. Sebab berbasikal ni bagus untuk kesihatan. Cepat berpeluh. Actually, berbasikal lebih baik dari berjogging kalau nak turunkan berat badan.

X caya? lu orang torai la dulu.

2 buah fikiran!!!:

asal khutbah je mesti tido!


Kenapa ek, time khutbah je mesti tertido. Termasuk la gua tadi.

Terlelap beb.

Sebeluum ni gua agak payah untuk tertido time khutbah. Sebab, kebiasaannya gua tak akan makan tengah hari sebelum pi masjid. Tapi tadi, gua makan juga. Pasal opismate gua ajak. Before ni gua selalu kuar ngan bini gua. Kalau gua makan pun, gua akan pilih makanan yang tak akan buat gua ngantuk.

Tapi kan, kengkadang gua rasa antara faktor utama yang membuatkan adalah kualiti gaya penyampaian khutnah tu. Dah kalau khatib tu baca meleret-leret macam orang ngantuk, mau tidaknye makmumnya tertidur.

Khutbah punya pengisian dah cantik dah. Cuma gaya penyampaian je. Sebab tu gua amat memilih tempat untuk bersolat jumaat. Jauh sikit tak apa, biar beerti solat jumaat dan khutbah tu untuk gua. Biar khutbah tu bagi input dekat gua.

Kebiasaannya gua akan bersolat di surau al-munir. Khutbah dia terbaik.

2 buah fikiran!!!:

Die heart!


Hati..

Orang selalu cakap, hati ni umpama pantai yang berubah bila di pukul ombak. Gua teringat sesuatu yang ada la sikit pasal hati.

Mase tu gua goreng ikan, relaks je gua tengok isi-isinya di mamah minyak panas. Gua pun fikir. Kenapa la ikan ni boleh jadi masin. Ikan ni bukan ke selalu dalam laut yang masin. Masa gua mancing ikan laut dulu, saja gua colek rasa isi yang baru di kelah. Tak masin pun.

Tapi, bila ikan tu di gaul dengan garam, jadi masin pula isinya. Garam ni masin dia tak la hebat macam masinnya air laut tu. Tapi itu pula jadinya pada ikan.

Ikan hidup di laut yang masin bila rasa isinya tak masin, ikan mati di gaul garam yang masin akan masin isinya.

Itu la beza hidup dan yang mati. Sama la macam hati. Kalau hati kita ni hidup , datanglah apa jua halangan , godaan dan juga cabaran. Pasti akan kita jaya untuk atasinya. Namun kalau hati tu mati, senang gila nak pengaruh hati tu.

Macam mana hati boleh mati? Kang kalau lu gua kata lu pikir sendiri, tak baik pula. Hati akan mati bila kita jauh dengan tuhan.

Sebab kita adalah hamba Allah, bilakah kali terakhir luorang sebut Allah dalam hati dan fikiran? Jangan biarkan hati kita mati.

Ok tak tazkirah gua?

3 buah fikiran!!!:

Rindu nak main bola




Seyes, rindu gile nak main bola.

Gambar atas tu masa wakil Jabatan Akauntan gua. Main untuk game jabatan. Gambar bawah pula kat kompleks kampung pandan.

Actually kompleks kampung pandan banyak sejarah dengan gua. Masa kat kolej dulu la. Gua main bola tournement kolej. Gua main position gol keeper. Gua lupe pula nama team gua masa tu ape. Tapi yang gua ingat gua main sampai final. Dalam tournement tu gua hanya bolos sebiji je. Tu pun masa final. Kalau tak bolos dah comfirm team gua champ.

Masa separuh akhir team gua seri 0-0. Terikat sampai la penalti. Disebabkan kecekapan dan ketangkasan gua, pihak team lawan tak mampu memboloskan walau sebiji dalam sepakan penalti. Bila sepakan terakhir dorang gua safe, teamate gua semua lompat kat gua. Nasib tak patah riuk gua masa tu. Gua ape lagi buka baju lari kan fan team gua yang gurl(awek-awek kolej) .Memang poyo masa tu. Bajet macam beckham la tu.

Terkenang gua time tu. Sekarang gua kena slow sikit bab bola. Pasal siku gua plak tulang dia ada lari sikit. Ni semua pasal futsal la. Nak jadi victor valdes sangat, kan dah injured.

Rasanya nextweek nak noin la budak opis gua main futsal.

7 buah fikiran!!!:

Mas Cool Lean


Lelaki muskulin...

Dari dulu gua tak paham ape maknanya maskulin. Siap kat kedai mamak yang jual majalah tu pun jual majalah maskulin.

Lelaki macho ke?

Once upon time a go, gua di offer jadi cover magazine...nak tau magazine ape... one dey gua akan bagi tahu..

Gua tengah poning ni sebab terpakse bawa balik keje kat rumah, tu yang mengarut sikit ni malam ni. Tak pe, walau sebanyak mana pun gua tetap akn cuba menghabiskan kerja gua.

Jap nak ngaru sikit...

Sekarang ni gua tengok mat rempit ramai yang dah convert jadi gengster.

Pulak tu, gua tengok ramai gangster-genster melayu gemuk-gemuk. Gua terfikir, kalau la kene kejar polis, tak ke semput nak lari.

Cube la kempiskan perut.

Beb, ade satu benda yang menarik pasal perut kempis. Muhammad bin Abdullah s.a.w berperut kempis. Jadi mari kita ikut. Sunnah tu.

Tengok, ngarut lagi. Keje tak juga siap juga.

4 buah fikiran!!!:

Orang Melayu ni suke sangat ke Hantu?


Sejak bermenjak-menjak ni, wayang asyik hot pasal citer hantu. Kalau gua senaraikan, mesti berjela-jela. Ape orang melayu ni memang suka tengok hantu ke?

Itu baru pasal tengok hantu, ni yang suka cari hantu lain pula ceritanya. Seekers the hantu. Lagi macam haram gua rasa. Kalau hantu muncul depan mate, mau 9.2 saat 100 meter dorang lari. Pastu, time dah kena rasuk baru la dengan mesrenya panggil Ustaz. Ape keroje ustaz ni ada ke adalam senari tugasnya menghalau hantu. Haiyo..

Pastu, boleh pula cakap orang dah mati boleh datang balik kat bumi ni, ish kene kaji pasal ni semua.

Ni gua ada jumpa sesuatu yang menarik kat websit darussyifa'.

Meh kita share same-same.

SJ001: Benarkah Ruh orang yang telah meninggal dunia boleh menziarahi anggota keluarganya, menziarahi rumahnya atau kampung halamannya?
Soalan
Ustaz, suami saya telah kembali ke rahmatullah kira-kira tiga bulan yang lalu. Bagaimanapun sejak akhir-akhir ini ada sesuatu yang pelik berlaku pada diri saya, iaitu pada setiap malam arwah mendatangi dan bergaul dengan saya. Kemusykilan saya ;

i) Bolehkah suami yang telah kembali ke rahmatullah, mendatangi semula dan bergaul, sepertimana mereka hidup pada malam-malam hari sebelum kematiannya?

ii) Bolehkah ruh suami saya menziarahi anggota keluarganya, menziarahi rumah atau kampung halamannya?
iii) Apakah benar ruh orang yang sudah meninggal, boleh balik memasuki tubuh anggota keluarganya, seolah-olahnya boleh berinteraksi dengan orang hidup.

 Hamimah Abdullah
Banting, Selangor.

Jawapan
Puan,

Menjawab soalan pertama, di sini ada dua episod daripada soalan ini, pertamanya, mendatangi isteri setelah suaminya meninggal iaitu 'tidur bersama', mungkin berlaku sebagai suatu mimpi indah atau keduanya, benar-benar berlaku dalam keadaan sedar dan yakin bahawa itu adalah suaminya yang terdahulu.

Kalau berlaku itu atas nama mimpi, memanglah ia sesuatu yang mungkin, lebih-lebih lagi berlaku kepada isteri yang amat menyayangi suaminya yang telah pergi menemui Allah lebih dahulu daripadanya.
Adapun mendatangi isteri dalam maksud ia benar-benar sedar dan yakin  bahawa itu adalah suaminya maka ini adalah tidak mungkin dan tidak boleh berlaku kerana orang yang telah meninggal telah berpindah ke alam baqa' - alamul khulud - yang bermula daripada kubur.

Hadis Nabi s.a.w menyebut (yang bermaksud),"Alam kubur itu adalah suatu tempat tinggal sementara, tempat berhenti daripada tempat-tempat yang akan dilalui, menuju ke alam Akhirat, alam kubur adalah sebahagian daripada alam barzakh, maka yang telah dimasukkan ke alam kubur akan berada di dalamnya sehingga hari Kiamat yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia."

Adapun yang berlaku setelah yang didakwa oleh banyak orang, khasnya kepada saya, puan mesti yakin bahawa itu bukanlah suami yang sebenar.
Kalaupun berlaku sungguh, ia akan berlaku, tetapi bukan daripada suami. Tetapi ia dilakukan oleh makhluk lain yang bernama Qareen. Qareen ini memang wujud, dalam al-Qurannul Karim, terdapat istilah Qareen ini sebanyak 12 kali. Misalnya kita merujuk kepada Surah as-Shaffaat, ayat 51; yang bermaksud, salah seorang daripada yang telah meninggal yang menghadapi balasan Allah S.W.T, mengakui dengan mengatakan bahawasanya, adalah pada diri saya dahulunya ada Qareen.

Qareen dalam tafsir seperti al-Qurtubi dan al-Maraghi, disebut sebagai kawan atau teman yang begitu rapat. Ertinya, insan yang menjadikan Qareen sebagai teman rapatnya maka dia telah mendapat sejahat-jahat teman. Qareen adalah satu jenis daripada jenis-jenis Jin ataupun Syaitan.

Pada umumnya, apabila manusia bersahabat dengan syaitan serta meminta tolong daripadanya dan berbagai-bagai lagi, maka jadilah dia Qareen. Oleh itu, selepas daripada kematian manusia, Qareen ini akan melakukan berbagai-bagai perkara yang tidak baik termasuklah dia boleh menganggu keluarga si mati dan mendatangi isterinya sebagaimana rupa suami terdahulu.
Oleh sebab itu puan tidak seharusnya mempercayai bahawa 'dia' adalah suami puan, kerana suami puan yang sebenarnya telah kembali ke rahmatullah.

Mengenai soalan kedua, orang yang telah meninggal dunia, ruhnya kembali kepada Allah S.W.T yang diistilahkan berada dalam alam Barzakh, ianya adalah alam Akhirat. Justeru insan yang telah pergi kepada-Nya tidak mungkin dan tidak boleh kembali ke alam dunia kerana Barzakh itu bermaksud pemisah atau penghalang. Ia seumpama sebuah tembok yang kukuh memisahkan di antara dua alam.

Maka orang yang telah kembali kerahmatullah atau kembali ke alam Barzakh ini, dia tidak boleh kembali. Dalam Surah az-Zumar, ayat 42; yang bermaksud, "Allahlah yang memisahkan nyawa dengan mati daripada makhluk-Nya dan memegang yang telah pasti mati ini dengan tidak membenarkannya kembali ke dunia."

Ayat al-Quran lain ada menyebut,"Bahawa selepas kematian, mereka akan kembali ke alam Barzakh sehinggalah kepada hari Kiamat."

Banyak ayat al-Quran dan al-Hadis yang menunjukkan bahawa ruh si mati berada dalam suatu kepungan Barzakh yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia. Sebagaimana kita ke alam dunia tidak boleh masuk ke alam Barzakh (tanpa ada sebab).

Logiknya kita lihat, kalaulah ruh orang yang telah mati itu boleh kembali ke dunia, boleh melakukan berbagai-bagai perkara, sudah tentu orang-orang yang telah meninggal itu seolah-olahnya tiada seksa kubur, tiada balasan dan seolah-olahnya mereka bebas ke sana ke mari.

Oleh itu, kita harus yakin bahawa ruh si mati tidak boleh kembali untuk menziarahi keluarganya, rumahnya atau sebagainya.

Kepada soalan ketiga, pada saya orang yang telah meninggal tidak boleh kembali ke dunia. Peninggalannya adalah peninggalan yang terakhir, sebab itu ia disebut kembali ke rahmatullah. Sama ada dia (si mati) berada dalam keadaan penuh dengan nikmat alam Barzakh yang bermula dari alam kubur, atau bermula dengan seksa kubur seperti yang sabit dalam nas-nas al-Quran dan as-Sunnah yang wajib diimani adanya azab kubur.

Dalam kedua-dua keadaan ini, si mati sudah tidak mungkin akan kembali ke dunia ini kerana dia berada dalam alam Barzakh.

Akan tetapi berlaku dalam dunia ini, orang mengatakan ruh orang mati, kembali ke dunia dan meminjam jasad-jasad yang tertentu yang jadi seperti orang kehilangan akal, bercakap dengan nada, irama dan kelakuan orang yang telah mati.

Daripada pengalaman saya, ada juga yang medakwa dirinya Nabi Khidir, Sheikh Abdul Qadir Jailani, Wali Songo dan sebagainya. Ada juga pihak tertentu yang mengubat orang, yang mengajar ilmu-ilmu yang didakwa kununnya diambil daripada orang yang telah mati.

Semuanya ini adalah tidak benar dan ditolak oleh Islam.

Seolah-olah wujudnya fahaman mengembalikan ruh, dalam istilah Arabnya disebut
tanasuthil arwah - reincarnation -. Fahaman ini ada dalam fahaman Buddha, Hindu dan fahaman purba. Islam bersih daripada semua fahaman ini.

Umat Islam mesti beriman bahawa ruh adalah untuk dirinya sahaja dan tidak boleh masuk dalam diri orang lain. Satu jasad satu ruh, apabila dipisahkan, jasad akan tinggal di alam dunia, ruh kembali ke alam Barzakh.
Apabila tibanya nanti di hari Qiamat, jasad akan dijadikan semula dan ruh akan mencarinya untuk dihisabkan oleh Allah S.W.T. Alam Barzakh adalah suatu alam yang ditutup rapat.

Oleh kerana itu pada pandangan saya tidak timbul sama sekali manusia yang telah mati, ruhnya boleh menganggu atau menyakiti manusia. Waallahu'alam.

Ni gua copy dari website ni. 
http://www.darussyifa.org/SJ001.php

Ada banyak lagi kemsykilan pasal hantu jin dan syaitan kat link ni, lu orang boleh la jenguk-jenguk.

5 buah fikiran!!!:

Mauludil Rasulullah




Assalamualaikum..

Jom kita kenal Rasulullah s.a.w. Tak kenal maka tak cinta. Semoga kita akan sentiasa di gelar umat Nabi Muhammad s.a.w sehingga di akhirat.. 

Y Allah..aku sungguh beruntung kerana aku di jadikan umat Nabi Muhammad s.a.w. Ya Allah..jadikan aku hamba-Mu yang sentiasa mengamalkan dan mengagungkan sunnah Rasulullah..

BIODATA RASULULLAH S.A.W.
    • Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
    • Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah)
    • Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
    • Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
    • Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
    • Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba
      perempuan bapa Rasulullah SAW).
    • Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
    • Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali
      Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).


USIA 5 TAHUN


· Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat
untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN


· Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa '
(sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
· Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN


· Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
· Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun


· Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.
· Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN


. Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' ,
jilid1, halaman 184-187 menyatakan


pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah
14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan
berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja..
· Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi
pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

USIA 25 TAHUN


· Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah
binti Khuwailid Al-Asadiyah.
· Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.
· Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya
yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk
meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
· Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN


· Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah.
· Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk
Makkah.
· Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke
tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan
batu tersebut.

USIA 40 TAHUN


· Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul
akhir zaman.

USIA 53 TAHUN


· Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar
Al-Siddiq.
· Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN


· Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12
Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi..

ISTERI-ISTERI RASULULLAH S.A.W


§ Khadijah Binti Khuwailid.
§ Saudah Binti Zam'ah.
§ Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
§ Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab)..
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
§ Zainab Binti Jahsy.
§ Maimunah Binti Harith.
§ Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
§ Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

ANAK-ANAK RASULULLAH S.A.W


1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra '

ANAK TIRI RASULULLAH S.A.W


Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina
Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah,
Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH S.A.W


IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN


1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad

SAUDARA SUSUAN


1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
4. ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza

BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW


(ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)


1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al-Abbas ***
6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
8. Abdul Ka ' bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya..

Sabda Rasulullah SAW:

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai
aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam
syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )


اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Nabi Muhammad SAW - Manusia agong



KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W.. SECARA LAHIRIAH. Begitu indahnya sifat fizikal
Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua
muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran
apa yang disampaikan oleh Baginda.


Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:

- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw...
- Aku melihat cahaya dari lidahnya.
- Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
- Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
- Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
- Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
- Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
- Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
- Wajahnya seperti bulan purnama.
- Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
- Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
- Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
- Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.
- Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
- Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
- Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
- Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
- Janggutnya penuh dan tebal menawan.
- Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.
- Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
- Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
- Rambutnya sedikit ikal.
- Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
- Rambutnya terbelah di tengah.
- Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
- Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih daripadad biasa.
- Seimbang antara kedua bahunya.
- Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
- Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
- Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
- Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
- Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
- Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih..
- Warna putihnya lebih banyak.
- Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
- Warna kulitnya putih tapi sihat.
- Kulitnya putih lagi bercahaya.
- Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
- Badannya tidak gemuk.
- Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.
- Perutnya tidak buncit.
- Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi daripadad mereka.

KESIMPULANNYA :


Nabi Muhammad sa.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman. Baginda adalah semulia-mulia insan di dunia.

7 buah fikiran!!!:

KL Tug of War 2011

Gua dah hampir 2 tahun main tarik tali. Memang, dulu gua anggap tarik tali macam game bebudak. Time sukaneka je yang main game ni.

Tapi lepas gua join team Tarik tali MOF, mata gua hampir terjojol dengan game ni. Dahsyat beb, dari segi latihan sampai ke game. Memang terlali mencabar. Lagi dahsyat dari main bola sepak. Pertarungan kekuatan yang tulen.

Kunci kemenangan hanya pada semangat kedegilan yang mahukan kemenangan. Teknik dan perlu selari dengan permainan yang bijak.

Gua dah join banyak tournement tarik tali, tapi semalam adalah kejohan tarik tali yang terbesar. Di mana ia terbuka seluruh Malaysia.

KL Tug Of War 2011 beb!

Satu Malaysia turun siut!! Untuk kategori terbuka, seramai 25 team ambil bahagian. Gua punya team salah satu darinya. Gua main untuk Jerung KL. Kelab gua hantar 2 team. Satu team mewakili Locvest Security, satu team lagi mewakili Kementerian Kewangan (MOF). Gua main untuk MOF. Kira cam Jerung B la.


Team MOF masuk 3 ketegori. Lelaki, wanita, dan campuran. Gua main 2 kategori, campuran dan lelaki. Penat beb. Gua kira ada la sampai 12 kali tarik. Dari pagi sampai ke petang beb. Ok ni clip vedeo masa lawan dengan team blue reid A(bomba). Gua rasa dalam 2 tahun gua main tarik tali, set ni yang paling syok. Gile punye best set ni.

video

Team lelaki MOF hanya berjaya sampai di quarter final. Team campuran dapat no 2. Kategori wanita dapat no 1. Team Locvest juara bagi kategori open lelaki.

Walaupun team yang gua bawa tak dapat champ, tapi harus berbangga juga pasal kelab gua boleh di katakan sapu bersih semua hadiah tu. Yes Jerung KL mengganas tahun ni.

Bagi gua, ini satu permulaan yang baik untuk aktiviti sukan gua. Gua akan join macam-macam lagi sukan dan juga tournement. Target gua paling kurang 3 pingat untuk tahun ini.

Penat gila beb, best gila gua rasa nono sentiasa di samping gua masa game tu.


 
 

1 buah fikiran!!!:

Dah banyak da


Sekarang kat tengah jalan, dah ramai yang pakai jersey Malaysia. Tak kira la samada bawa pi tenngok wayang ke , pi date ke, mane2 la.

Gua dan nono pun dah beli sepasang. Tapi tak sempat plak nak snap gambar bersama.

Tahniah beb, buat Malaysia yang sekarang ni dah power team bola dia. Gua proud beb bila pakai Jersey Malaysia bawa pi jalan-jalan. Selama ni asyik pakai negara orang punya jersey je kan. Apa kata kita semua tukar, pakai jersey Malaysia pula.

Kita Malaysian citizen...! Kan lawa jersey Malaysia tu..tahniah menang dengan Hong Kong 2-0 semalam.

12 buah fikiran!!!:

Syifa'



Kalau sakit makan ubat.

Kenapa mesti makan ubat? Sebab nak baikkan. Sebab tu makan ubat. Tapi kengkadang untuk sesetengah penyakit, kita makan ubat pun still tak baik .Contohnye kanser. Ramai yang temui ajal sebab kanser.

Mati juga salah satu ubat.

So macam mana. Kengkadang kita lupa, sakit tu datang dari mana. Kita tahu penyebab atau faktor, tapi kita macam lupa atau buat-buat lupa dari mana datangnya sakit itu. Kate Dr Fadzilah Kamsah , sakit itu adalah mahkluk. Hati yang kotor adalah makannanya.

Kita minta dan berdoa pada Allah. Walau apa jua kenis sakit waima sakit yang simple, minta la pada Allah supaya di sembuhkan.

Setiap kali nak makan ubat baca la selawat ini.

Bagi yang sedang menerima ujian  Allah tidak kira sedang sakit apa pun, doa untuk sembuh dan selawat syifai' ini, usaha la tidak kira samada makan ubat atau lain-lain alternatif dan kemudian, bertawakal pada Allah.

Insya-Allah..

7 buah fikiran!!!:

MengeCHEST


 Beb, dulu orang selalu cakap gua ni eksen, sebab jalan mendada. Nak buat macam mana dah memang gua ni mempunyai dada maca onot susah nak eja. Chewah!

Gua dari form 4 dah main gym. Sebab tu dada gua memang boleh di katakan sejak azali tegap. Haiyo angkat bakul sendiri pula...hehe..tak la may be sebab posture dada gua macam tu, sebab tu gua jalan macam mendada. Tapi jalan mendada yang di buat-buat tu memang nampak berlagak. Badang keding pastu jalan mendada. Mau sesak jantung dorang naikkan dada tu sambil jalan.

Pehal citeer pasal dada ni? Dah tu ilham yang datang ...

Penat gila semalam, tengah hari main gym. Petang trainning tarik tali. Hari ni bebudak opis ajak main futsal. Rasa macam tak larat je. Kesian dorang. Sebab tahun lepas gua yang beriya-iya ajak dorang main tiap-tiap minggu. Sekarang, dorang dah istiqomah main futsal, gua pula yang asyik tak datang.

Lepas game tarik tali ni gua ingat gua turun la main futsal..

7 buah fikiran!!!:

Merana


Balik cuti raya cina.

Gua ke Melaka. Selama 4 hari gua jaga Abah. Tengok abah gua yang kena stroke tu. Sayu je hati ni. Bila kita tengok orang sakit, kita rasa makin ingat pada tuhan.

Teringat gua akan kata-kata ni," Allah tidak akan menguji hamba-hamba-Nya tanpa kemampuan hamba-Nya itu."

Dari ayat tadi, gua renung balik. Dahsyat betul abah gua ni. Ujian yang diterima sangat berat beb. Kalau gua, belum tentu gua sanggup tanggung. Kat sini gua tengok, akan kemampuan abah gua dari segi ujian yang sedang di hadapi. Ya , tuhan uji hamba-Nya ikut kemampuan hamba-NYa.

Gua tengok abah, gua dah rasa sakit. Apa tah lagi bahu dan hati yang menanggung. Kita hanya mampu berdoa.

Ya Allah, Ku pohon ke hadrat-Mu. Sembuhkan lah sakit abahku itu. Ya Rahman...Ya Rahim..

11 buah fikiran!!!:

Pelakon

 Kelmarin ke bila tah, gua tak hingat.

Acik beli dvd citer Lembing Awang pulang ke dayang. Gua sebagai peminat cerita silat ni, cam excited gak. Sekali layan, effect die macam kurang memuaskan la. Pasal style silat dia kureng. Farid Kamil gua rasa macam tak best pula gaya persilatam die. Zulhuzaimy je gua rasa ok. May be sebab di ni pesilat silat lincah, nampak la seni sikit gerakan dia.

Kalau sebut pasal filem or drama silat, mesti teringat Eman manan , Ebby yus, rozaidi Abdul rahman, dan geng-geng depa. Syok wo tengok dorang silat.

Mana la pelakon-pelakon macam dorang lagi ek. Agaknya zaman sekarang, pelakon lebih pada muke je. Bile berlakon citer-citer macam ni, macam kayu je.

Beb, gua penggemar filem dan drama genre macam ni. Jangan kata ia kolot, sebab orang china, jepun masih berbangga dengan manaikkan martabat martial arst dorang melalui filem. Tapi kita...macam dah tendang jauh seni warisan ni...

Teringat lagi , dulu kayuh basikal laju-laju balik rumah pasal nak tengok cerita Keris Hitam Bersepuh Emas.

Ni gua copy je, jangan memandai lu orang nak click..

2 buah fikiran!!!:

Pagi Gong xi fa cai!


Gua suka makan nasi goreng, bini gua pun.

Pagi ni bini gua rasa macam taksihat. Kesian pula kat dia. Perut gua dah lapar, berbunyi cam biasa la lagu kroncng untuk nono.

Nak suruh nono masak juga, rasa cam kejam pula pasal dia tak sihat. Jadi gua rasa adalah sepatutnya gua goreng nasi sendiri, ops! untuk dia sekali. So gua masak nasi goreng paprik pataya ladna daging merah la , apa lagi. Feveret gua tu.

Bertuah la kalau gua tau buat nasi goreng cam tu. Gua buat nasi goreng kampung je.

10 buah fikiran!!!:

Tengah Sedap


Tengah sedap cuti, tetiba hari gua kerja pula. Sok cuti lagi. Kalau dipikirkan memang cam nak pi kedai beli MC. tapi disebabkan sifat kejujuran hati yang kudus ini, gua tak buat keroje camtu.

Hari ni datang keje, blogwalking je. Keje banyak. Tapi ketepikan semua tu. Mood keje tak ade beb. Sok balik Melaka tengok abah. Camno la abah gua tu. Hopefully ada perkembangan positif. Setakat ni kalau tengok dari minggu ke minggu abah gua ada perubahan setiap minggu.

Ok, nak buat ape sekarang ni? Chow pergi gym senyap-senyap la....

:- Ramai tanya, kenapa gua tak letak status or gambar kahwin kat FB, gua pun tak tahu kenapa...)

14 buah fikiran!!!:

Bila dah jadi

Dah jadi apa?

Laki orang la, kena pikir macam-macam. Apa yang tak cukup kat rumah, bajet camane, dan yang sewaktu dengannya.


Tadi gua ape gacoma. Lu orang tahu ape kebenda tu. Sumpah sebelum ni gua pun tak tahu. Gua mula-mula ingat tu fun fair ke, atau macam mid valley. Rupanya kilang buat pinggan mangkuk. My parent in law bawa. Kat situ ada jual macam-macam. Bukan baju beb, pinggan mangkuk la.

Sebelum ni gua tak pernah shopping bende-bende tu. Tapi dah jadi laki orang kena la biasa-biasa. Ni gua tengah tunggu lori datang hantar meja makan kat rumah gua.

Rumah gua, gua deco ala basic je. baru kahwin beb, nak complete mana dapat. Gua bukan anak raja . Semua kena sendiri punya. Tapi hadiah masa kahwin tu memang sangat membantu kelengkapan dapor gua. Thanks pada yang memberi. Jasa lu orang sangat gua hargai.

Bila jadi laki orang ni banyak benda nak kena belajar ni...fighter hooo!

-:gua baru habis layan gokusen part !

4 buah fikiran!!!: