Ahad, 31 Julai 2011

Kami sayang abah...

Julai 31, 2011

Clip ni kakak gua buat. Sebok mesej wa tadi soh tengok clip ni.

Lepas wa tengok, wa harap wa dapat bawa abah gua pi terawih nanti bila wa balik melaka.

Apa yang abah gua sedang hadapi ni, adalah satu anugerah buat die . Kerana ujian yang die dapat ni, sangat hebat. Macam kita belajar, ujian yang berat2 ni hanya di beri pada orang yang hebat. Syifa' itu milik Allah, sakit juga dari Allah.

Semoga Allah sembuhkan abah. 



Mahfumnya: Dan Kami turunkan di atas (isi) al-Quran, sesuatu yang boleh menyembuhkan dan rahmat untuk orang-orang yang beriman.

Sabtu, 30 Julai 2011

Anak bulan

Julai 30, 2011
Anak bulan..sumpah wa tak pernah tengok..camner ek bentuk die?

OK, teh last two dey kan tempat ade buat majlis sambut ramdhan. SO walaupun wa terloncat-loncat nak tengok bola, tapi wa pi juga sebab, wa tak tau. Sebab terasa nak pergi. Nak dapat sikit bekalan ilmu untuk sambut ramdhan. Lagi satu dapat jumpa dengan Ustz Hassan Mahmood al-hafiz.

Wa pi kejap je. Tapi wa dapat sesuatu yang boleh di kongsi. Ape tu?

10 ramadhan pertama adalah rahmat.
10 ramadhan kedua adalah ma'firah(keampunan)
10 terakhir adalah rahsia yang bakal membebaskan kita dari neraka..

Lu orang describe sendiri ek 3 tu, insyaallah berguna untuk kita jadikan panduan. Bestnya tahun ni tahun pertama puasa dengan isteri tercinta.


Selamat menyambut ramdhan!

Jumaat, 29 Julai 2011

Lagi 4 tahun Safee sali boleh main dalam kempen kelayakan piala dunia 2018 ke?

Julai 29, 2011

Comfirm kecewa dengan kalahnya team kita harimau malaya. Tapi nak buat macam mana. Terkilan sampai gigit jari kaki pun, hakikatnya kita dah kalahkan.

Wa macam sedih beb pasal kes ni. Mana taknya, wa rasa prestasi team M'sia kali ni adalah terbaik. Tapi nak buat macam mana. Defend lemah. Kita ni defend memang lemah. Gua pelik la, nape saat-saat genting ni ramai player star kite injured? Wa tengok player EPL tu, ok je. Tak lah injured ramai-ramai. Lagi satu, team kite semalam terlalu harap sangat dengan safee sali. Kenapa player lain tak try shoot kat gol singapore.

Cakap bebanyak pun, kalah tetap kalah. Memang dorang main mati-matian, tapi satu la. Main sampai mati pun, kalau taktikal tak ada, sampai bila pun kite kena ayam juga. Gua sayang team kita sebab tu wa cakap macam ni. Kita kena ada ramai player yang boleh buat shoot kat gol lawan . Jangan terlalu bergantung dengan sorang je player.

Takpe, kita cuba lagi. Tapi, persoalannya wa kesian kat Safee sali. The next world cup qualifying boleh ke dia main lagi? Lagi 4 tahun beb.

Puas juga hari ni main futsal. Kire penutup punya futsal sebelum ramadhan ni.

Khamis, 28 Julai 2011

Kasi pijak itu singa KOW-KOW!

Julai 28, 2011
Malam ini , kita ade ape? Kita game la dengan singapore!


Kasi gegar bukit jalil, kasi goyang itu singapore. Malam ni malam keramat untuk bola sepak malaysia. Gua tak boleh tahan la wei, tak boleh bayang kalau Malaysia kalah malam ni. Mau nangis satu malaysia beb. Pening memikirkannya.

Satu malaysia mengharapkan kemenangan. Yang paling wa pening , malam ni kat surau wa ade event menyambut ramadhan. Ustaz jemputan pula bukan calang-calang, Pengetua Imam Muda, Ustaz Hassan Mahmud. Cam ne ek, game start 8.45. Gua ingat nanti tepat 8.45 wa cow balik. Kena guna win2 situation. Kalau tak pergi ceramah Ustaz Hassan Mahmood tu rugi beb. Bukan senang nak jumpa Ustad tu.

Gua suka la gambar dari Ultras Malaya FB. Cun2 beb poster die.

Ni ha pesanan rakyat malaysia yang muslim yang pegi stadium malam ni. Jangan lupa, senjata orang muslim adalah DOA'.

Rabu, 27 Julai 2011

Satu Malaysia bagi tumpuan kat perkara ni

Julai 27, 2011

Berita, tv, paper, radio, blog picisan or blog handalan, facebook, twitter..semuanya tertunggu tarikh ni. Macam tarikh amergaddon pula wa rasa.

Biar apa orang kata, tarikh ni adalah traikh hidup dan mati impian setiap rakyat Malaysia yang tendang bola sepak. Tak kira umur mahupun bangsa, tarikh ni pasti akan mendebarkan peminat harimau malaya. Ya ini tarikh hidup dan mati impian peminat bola sepak malaysia.

Jom support team Malaysia! (alamak date kat gambar tu salah la. Patutnya 29.7.2011. Haiyo)

Selasa, 26 Julai 2011

Sedang meratah almond london NONO

Julai 26, 2011
Ahad lepas wa pi kelas. Seharian wa meninggalkan nono keseorang kat rumah. Nono dengan penuh kasih sayang dekat wa telah pun menjadi superwife membuatkan kuih almond london.

Wa teruja beb , maklum la b4 ni mana ada orang buat kuih raya untuk gua.

Masa buat kuih, nono wa ni sempat la juga amik sikit pic  sikit.

 Ni wa rase bahan2 die la...

 Ni wa rase tepung yang dah di adun secara lemah lembut dan lemah gemalai..

Ni..the nono almodn london..

Rasanye? Kalau wa cakap nanti lu orang kate wa puji sendiri. Pada gua la, this is the best almond london in the world. Sebab, ia terhasil dari perasaan kasih sayang seorang isteri pada suaminya..

Wa nak balun lagi last 10 lagi ek..

Sabtu, 23 Julai 2011

Perbuatan hari sabtu

Julai 23, 2011

Hari ni lagi seminggu nak puasa.

Shopping complex masih tak berapa penuh , sebab minggu adalah minggu tersengket bagi manusia yang makan gaji macam wa.

Tapi wa ingat bawa bini wa pergi giant, cari barang-barang nak buat kuih raya la. Nak buat kuih almond london. Yes, kuih peberet wa dari kecik. Gua ingat kalau bini wa buat kuih ni esok , proses nak siapkan maybe dalam 2 or 3 hari. Mesti sebelum puasa siap.

Dengan yakin wa rasa kuih tu tak boleh bertahan sampai raya nanti, sebab gua akan mengigit almond london tu sehebat mungkin. Tak caye tengok la nanti.

Khamis, 21 Julai 2011

Pantang mengalah!

Julai 21, 2011
 Power la team malaysia tadi. Walaupun wa tengok size player Chelsea semunta gedabak tinggi dan besar kalau nak di bandingkan dengan malaysia, tapi dorang tak boleh nak ayam-ayamkan player malaysia.

Chelsea nyari malu seri dengan Malaysia tadi. Wa rasa kalau seri tadi, mau dorang repeat balik dengan Malaysia pasni. Gol dorang pun nasib je tadi. Bola atas line. Tapi wa puji betul semangat player harimau muda tadi. Melawan je. Rasanya lepas, player2 lame tu keluar, baru harimau muda dapat tunjuk skill dorang. Baru ade counter attack.

Memang wa salutttt harimau muda! Kite orang Malaysia patut berbangga dengan team bola kita.

Opis wa bagi tiket untuk game ni, tapi wa malas nak ambil. Bagi orang lain je. Baik wa layan bola kat TV sambil berbaring di riba nono.

Gagahnya harimau muda!

Spontenous for today...

Julai 21, 2011

Satu hari, tak lame dari sekarang.

Waktu nak solat maghrib. Wa ajak abah gua solat. Wa imamkan solat mase tu . Dalam hati, alangkah kurang ajarnya gua sebab patut abah yang jadi imam masa tu. Sayu hati gua masa tu. Tak pernah seumur hayat gua solat mengimamkan abah gua..dan tak pernah termimpi oleh gua untuk situasi itu.

Lepas wirid, gua terfikir, gua nak baca doa ke nak abah yang baca. Gua meminta abah baca doa, sebab doa ibu bapa makbul untuk anak-anaknya. Sayu gua mendengar abah membaca doa, tersekat-sekat nadanya. Dulu masa kecik-kecik wa selalu ikut abah solat jemaah.

Sekarang sejak abah di timpa ruhul ahmar, abah solat sendiri sendiri, acik gua pernah cakap, kengkadang abah lupa die solat berapa rakaat. Gua tanya sendri pada abah, abah kata betul. Sayu gua dengan kata abah macam tu. Sebab tu gua rasa terpanggil untuk jadi imam masa solat berjemaah dengan abah. Supaya abah kembalik ingat bacaan, dan tertib dalam solat.

Bukan abah tak solat sebelum ni, tapi angin ahmar buat abah jadi lupa, buat abah hilang kekuatan. Dulu, abah ajar wa, dan hari ni wa rasa tak salah untuk pimpin orang yang pernah ajar wa solat, dan wa rasa itu yang dia mahu.

Begitu la bahaya angin ahmar tu, begitu la bahayanya. Semoga abah akan cepat sembuh.

Rabu, 20 Julai 2011

Nak buat IC pun susah

Julai 20, 2011
Gua nak tukar gambar ic wa. Wa ni bagus. Tak suka nyusahkan orang. So gua wat la persiapan awa. Bawa gambar sendiri. Siap cuci sendiri gambar tu. Cam dulu2, nak wat ic kite ambil gambar kat kedai kan. Bebudak sekarang mana tau kan.

Sampai JPN wa bagi la gambar wa. Dorang rejek. Wa pelik la, penat penat wa cuci 20 keping, boleh plak dorang rejek.

Salah ke wa bagi gambau ni?


Tak menjolok matakan gambar ni?

Isnin, 18 Julai 2011

Kengkadang jalan kat taman bunga pun careee juga

Julai 18, 2011
Malam minggu yang lalu, bawa bini pergi tengok bunga api..

Kat seminggu putrajaya ade event floria. Dan setiap malam dalam seminggu yang lepas, langit putrajaya meriah dengan bunga api. Teringin juga wa nak intai dari rumah, tapi apa kan daya pokok-pokok dan pasar di precint 8 ni menghalang pandangan gua.

So, gua ngan nono pun decide la nak pergi malam minggu tu..


Nampak wa macam dah tembam sikit ek..

Sungguhpun wa tembam lagi, tapi masih lagi macho di mata nono

Gaya hero hindustan dulu kala

Senyum, tanpa kata apa-apa

Akhirnya dapat juga menyaksikan bunga api yang berdentum-dentum kat putrajaya.

Ni 1st time wa pergi pesta floria. Dalam keindahan bunga api, dengan adanya joget lambak, pastu ade lagi joget dengan api , joget tepi tasik, eh banyak juga la show joget-joget malam tu memang meriah tepi tasik putrajaya tu.

Cuma satu je, lepas ni management event2 camni beware la dengan tarikh2 istimewa dalam kalender islam.

Sabtu, 16 Julai 2011

Jangan kalah sorak, tapi biar menang bertanding

Julai 16, 2011

 Liberpool...masuk kampug gua juga. Sebelum ni tak boleh pasal depa punya penaja calrsberg. Sekarang ni baru la boleh jejak kaki ke sini.

Gua tak kesah kalau kalah malam ni. Biar kita tahu ukur badan sendiri dari berangan setinggi kayangan. Tapi walau kita kalah, biar kalah bermaruah. Liberpool nak belasah harimau malaya lagi teruk dari arsnel belasah ek, lu tunggu malam ni. Jangan lu sendiri tersentak. Hey...harimau malaya, kua lu punya kuku, kita calarkan muka liberpool malam ni.

Biar kkta tunjuk orang putih cara anak melayu main bola. Ingat, jika kalahpun malam ni, biar melawan!

Gua barau habis game futsal MAKSWIP. Letih tu tak la juga. Tapi agak kecewe la juga kalah dengan lambungan coin . Tapi fun la game tadi. Wa pun dah lama tak join tournement futsal. This year ni yang 1st. Ingat dah kureng kdrat gua, rupanya wa ni legend la juga ek.

Teringat teamate wa yang dulu-dulu masa wa aktif gile main futsal, team Hemp, team Tak Datang lagi team Azzuri , Team Zizaou..tu semua team-team yang pernah jadi team mate gua...

Takpe, sekarang ni main dengan opis wa plak...

update game semalam


Kalah..tapi bermaruah..

Khamis, 14 Julai 2011

Ai..muda lagi..

Julai 14, 2011
Camne ek, muda-muda dah ade darah tinggi.

Dulu masa wa kecik, selalu wa dengar orang darah tinggi ni 40 ke atas. Tapi nowaday, every people can easily get high blood presure. Why?

Member-member gua yang sebaya dengan gua punya usia pun banyak yang tengah menggigil bila nak melahap daging kambing. Bila tanya, " nape tak makan kambing? mesti jawabnya, darah tinggi bro. " Muda lagi ada darah tinggi. Lu orang macam mana. Jangan tanya orang la..kita sendiri camne?

Rugi beb ade darah tinggi ni. Kena memang senang, nak jaga bukan main payah lagi. Gua terbaca satu cara yang mudah untuk treatent darah tinggi atau kalau nak elak la. Cara ni di ajar oleh Muhammad bin Abdullah s.a.w. Cara ni mudah je. Tidur kejap lepas solat zohor. Ia dapat menghilangkan stress. Tapi jangan la sampai 2 , 3 jam. Cukup le 1/2 jam. Amalan ni di panggil dalam Islam 'Qailulah'. Pastu rajinkan la diri tu berpuasa sunat.

Amacam, boleh buat? Gua bukannya pandai dalam medic, tapi wa dah kebetulan gua baca buku ada tulis pasal ni. why not kita share kan?

Ada satu kesah yang wa rase syok nak share dengan lu orang. Dulu masa zaman nabi s.a.w, Nabi telah di beri  3 ganjaran oleh orang mesir. 1, kuda. 2, tabib. 3, pembantu. Rasulullah cuma ambil no 1 dan no 3 je. Terkejut juga la pembesar mesir tu. Mana taknya, dorang bagi tabib supaya senang jaga kesihatan nabi s.a.w. Dorang pun tanya la.

Nabi s.a.w pun jawab, " kami adalah bangsa yang makan ketika lapar, dan berhenti sebelum kenyang,"

Rabu, 13 Julai 2011

wordless wednesdey..

Julai 13, 2011

tiada kata seindah smile gua!

dah berjangkit dah virus wordless kat wa skang ni....

Selasa, 12 Julai 2011

Gua bukan senang nak terlelap kalau dalam wayang!

Julai 12, 2011

Pehal semalam gua boleh terlelap tengok transfomers 3D?

Adekah pasal gua tengok banyak sangat benda terbang dekat-dekat dengan gua? Ataupun adakah teknologi 3D telah membuat daya ketahanan mata gua menjadi lemah? Tak pun, adekah cerita Transformers tu jalan ceritanya membosankan?

Tu semua yang tengah berlegau-legau dalam kepala gua. Apa yang best transfomers malam tadi bagi gua? Gambar cantik. Gua rasa lori optimus prime macam nak langgar gua. Dan gua berjaya menyeludup bergur Mc D masuk ke dalam panggung. Pasal jalan cerita, pada gua tak best. Sebab gua terlelap. Di sebabkan wa terlelap, gua tak tahu macam mana sebenarnya cerita Tranformers semalam.

Cet, sekarang gua tengah terfikir....Rm 35...berbaloi dengan sewa cermin mata 3D dan lena lelap di kerusi empuk GSC...

Isnin, 11 Julai 2011

Negaraku...

Julai 11, 2011

Negaraku (Lagu Kebangsaan)
Tanah tumpahnya darahku
Rakyat hidup bersatu dan maju
Rahmat bahagia Tuhan kurniakan
Raja kita selamat bertakhta
Rahmat bahagia Tuhan kurniakan
Raja kita selamat bertakhta.

Gua dan bersih.......

Julai 11, 2011
Last weekend..gua balik melaka.

Lama juga gua tak lepak melaka. Kalau dulu wa balik melaka, mesti lepak dengan member, tapi sekarang masa wa bersama keluarga amat la terhad.

Gua kalau boleh nak spend time balik melaka cuma dengan family gua lebih-lebih lagi dengan parents gua. Dari jauh gua merenung mereka, gua nampak mereka dua sangat. Abah dengan sakit strokenya, dan ibu nampak dah makin kurus. Sayu je wa tengok mereka, pada gua melihat wajah mereka umpama melawat taman syurga.

Abah minta wa urut tangan die. Tangan yang kena stroke. Gua urut dengan minyak panas, dalam hati wa sayu. Tangan abah lemah sangat. Tak kuat lagi. Boleh di katakan lumpuh. Tangan yang gua urut ni la yang telah membesarkan gua. Dulu tangan abah yang gua urut tu, sangat gagah bagi gua. Tapi hari ni, nak pegang cawan pun dah tak boleh. Gua akan terus berdoa dan berharap pada Allah akan menyembuhkan sakit abah.


Gua dan bini gua bersama acik pergi tengok wayang.

Haha, pada awalnya ingat nak pergi jonker walk. Last tengok wayang citer awek ku pontianak. Nasib citer tu boleh di layan .Ok sebab gua tak terlelap masa tengok citer ni. Bini wa melompat kegirangan sebab wa tak tido dalam wayang.

Dan malam ni gua akan layan tranformes 3d...haha lame dah tunggu nak pi tengok .

Jumaat, 8 Julai 2011

Nasi Arab mara bahaya

Julai 08, 2011
Semalam, gua ada pewel party . Bos wa pindah.

Ah pasal bos wa pindah tu tak penting langsung. The paling penting wa nak nyampaikan beberapa perkara yang menggugat antibody wa.

Beb , kami orang semalam buat kat kedai arab presint 15. Actually ni kali kedua makan nasi Arab. Kali kedua bukan sebab wa tak ade duit nak makan. Gua kureng sikit dengan masakan dorang. Wa lebih suka kalau steamboat.

Masa wa kat kat restoran tu. Wa bajet nak makan sikit je. sekali...ayo...dorang order macam nak bagi kanak-kanak palestin makan la.


Terkejut beruk wa tengok dorang order makanna. Memang macam nak bagi makan anak jin. Gigil jap la tangan wa semalam. Segalanya menu yang memeningkan. Beriayani kambing la, kebab kambing la. Nasib wa tak ada darah tinggi.
Nasib juga wa tak makan breakfast semalam.


Tengok wa dah pening dah masa makan ni. Kelabu la kejap mata gua sebab banyak sangat makanan. Terkebil-kebil gua nak menyumbat dalam mulut gua.Memang sedap makanan dorang. Tapi banyak sangat la nasi tu dalam pinggan gua.

Terkeut pada perut gua. Gua rasa macam mereka yang order makanan ni bagai mahu menzalimi perut gua je. Gile ngantuk wa lepas makan tu. Wa pelik la, bangsa arab ni suka makan banyak ke?

Resultnya semalam, perut wa jadi kembung dan seluar gua jadi ketat jap .

Rabu, 6 Julai 2011

Show down dah habis!

Julai 06, 2011

uuuhhhh.....ahhhhh!!!!!!!!!!!!

Cam tu la wa nengok bebudak tu dok jerit kat I-city. Pelik tapi benar, hampir setiap minggu wa dengan bini wa tak terlepas nak nengok showdown. Memang cam tak caye.

Adoi..silap-silap tahun depan wa ngan bini wa pulak masuk ni kang.

Wa suka tengok bounce of stepper. Memang cun juga bebudak ni menari tarian tradisi. Respect la sebab orang dok terenjut tarian barat, lu orang enjut tarian tradisional. Last performance lu orang yang bawa lagu mentera semerah padi tu, gua suke beb. Walaupun nampak cam lu orang bukan pesilat, tapi...lu orang cuba dan hampir 99% macam pendekar berpencak!

Takpe beb lu orang tak menang, at leaste, you all guys are the top three in Malaysia....! Champ showdown 2011 elecoldxhot .

Usia gua ni masih boleh lagikan meminati perkara-perkara seperti ini?

Selasa, 5 Julai 2011

Lame betul tak pergi gym petang2

Julai 05, 2011

Dulu, wa dengan ni boleh di katakan sangat la obses. Sehari dua kali. Ye la, dulu ada target. Target nak bagi badan cun dan body berketak2.

Yang penting masa tu pikir nak naik pelamin badan cun . Ala standard la semua orang yang nak kawen mesti mengimpikan raut wajah serta susuk tubuh yang tercantik. Maklum la, sekali seumur hidup.Lagi pun masa tu wa banyak join sukan. Join Mr fitness la, nak nok join game strongest men la, macam-macam lagi.

Tapi hari ni, gua hanya ke gym sekadar untuk bersenam dan mengeluarkan peluh di samping menjaga kesihatan. Dan paling penting kekalkan susuk tubuh yang mantap. Actually, bersenam ni sunnah nabi s.a.w. Kalau benci sunnah nabi s.a.w jangan mengaku kita ni umat Muhammad.

Yes, dulu keinginan nak jadi ahli bina badan tu ada, tapi sekarang pikir2 balik cam geli pula rasanya nak berspendar di khalayak ramai.

Cukup sekadar untuk sesi riadah gua. Tapi peliknya, berat wa dah mula jatuh?

Ahad, 3 Julai 2011

Cayalah Harimau Malaya!

Julai 03, 2011

Kami sekeluarga menyokong pasukan harimau malaya!

Ayat sekema tu..aha..perdulikan apa orang kata. Wa suka tengok game malaysia dengan Chin taipei tadi. Superb beb. Rasanya Liverpool datang Malaysia kali cuak, Arsenal datang Malaysia kali gegau la !

Bengang betul wa tengok ref tadi. Mangkuk tu datang dari negara mana ha? Macam sudah di bayar dengan buah duku je oleh pasukan cina taipei. Gile sampai 3 kali penalti die bagi kat tuan rumah. Memang la, dari dulu lagi. Kalau game Malaysia kat luar, selalu di dengki oleh pengadil.

Kalau cakap pasal semangat, huh rasanya orang Malaysia ni berjiwa perwira la. Wa rasa ada kemungkinan Malaysia cipta rekod lagi lepas ni. At least la lepas ke pusingan kedua Piala Dunia. Tapi teringin la nak tengok Malaysia main dekat Brazil masa world cup 2014. Rasanya semangat dan game Malaysia macam dah boleh je.

Lepas ni kita lawan singapore beb! Gud lucks Harimau Malaya...!

Jumaat, 1 Julai 2011

Menziarah orang sakit umpama melawat ke taman Syorga

Julai 01, 2011
 Jarang sekali gua dengar ceramah untuk kesihatan. Rasanya ni 1st time.

Ceramah dekat opis. Pasal kesihatan, dan ada derma darah.

Kali pertama wa dengar talk pasal kanser. Especially dari MAKNA. Sebuah ngo yang memperjuang nasib pesakit-pesakit kanser. Terbuka mata gua beb. Betapa beruntungnya gua kerana masih dapat menghirup udara segar , makan sedap-sedap, bersukan sepuas-puas dan bebas buat apa saja. Benar la apa yang di kata, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul

Selama hampir 1 jam 1/2  wa dengar , banyak imbasan kat kepala gua, pasal mak sedara gua yang dah meninggal sebab kanser, sahabat gua yang dah pergi di sebabkan kanser, dan rakan-rakan gua yang sedang di hidapi kanser.

Sayu kat hati gua. Gua rasa mereka yang mengidapi penyakit kanser ini adalah orang yang terpilih. Gua teringat akan kata seorang ulama' manusia yang sedang di uji dengan sakit yang berat jangan di keluh, kerana Allah mahu mengangkat darjat seseorang itu dengan sakitnya.

Teringat gua dengan kisah nabi Allah Ayyub yang tertulis di dalam al-quran pada Al- Anbiya 83 ,

Dan ( sebutkanlah peristiwa ) Nabi Ayyub, ketika dia berdoa dan merayu kepada tuhannya dengan berkata:  Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedangkan Engkaulah saja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani.

Nabi Ayyub menerima dugaan Allah yang sangat hebat.Beliau di uji dengan kekayaan , tapi relax je masih dan makin bertambah kuat taatnya pada Allah. Di uji lagi dengan kemiskinan, namun selamba je dia makin kuat taatnya pada Allah.

Baginda di uji dengan sakit kronik. Sehigga orang yang berada di sekelilingnya lari dek kerana tak sanggup melihat penderitaannya. Sehingga malaikat pun meminta nabi Ayyub berdoa pada Allah. Nabi Ayyub menganggap sakitnya itu adalah anugerah. Lalu malaikat pun cakap kat baginda agar memohon kesembuhan kerana takut penderitaan yang nabi Ayyub tanggung itu nanti menghalang bagin dan beribadah pada Allah.

Nabi Ayyub pun mengadu dan berdoa pada Allah. Pengaduan ini ada tercatit dalam al-quran pada Surah Sad ayat 41 yang bermaksud;

Dan ( ingatkanlah peristiwa ) hamba Kami: Nabi Ayyub ketika dia berdoa merayu kepada tuhannya dengan berkata: "Sesungguhnya aku di ganggu oleh syaitan dengan ( hasutan semasa aku di timpa) kesusahan dan azab seksa ( penyakit)."

Pengaduan dan pengharapan orang yang sakit ini, tinggi nilainya. Kalau tak silap wa la kan, ada ulama' yang cakap nabi ayyub ni kena sakit kusta. Lu orang pernah tengok tak orang kena sakit kusta? Wa tengok dalam internet je.

Di dalam al-quran ada kesembuhan. Tak percaya?


Mahfumnya: Dan Kami turunkan di atas (isi) al-Quran, sesuatu yang boleh menyembuhkan dan rahmat untuk orang-orang yang beriman.

Surah al-Isra':82).

Ini dalilnya. Gua suka baca ayat ni. Sebab dia bagi gua semangat kalau gua sakit. Dan gua harap pada member-member gua yang megidapi kanser akan kuat semangat bile baca ayat ini. 

Di mana bukti kesembuhan yang ayat quran ni cakap?

Berbalik pada kisah nabi ayyub tadi. Salah satu cerita atau kaedah kesembuhan yang Allah ajarkan pada kita di dalam kisah nabi Ayyub tu ada di dalam ayat surah sad yang ke 42.

Terjemahannya; ( maka Kami kabulkan permohonannya serta kami perintahkan kepadanya): " Hentakkanlah ( bumi) dengan kakimu." ( Setelah ia melakukannya maka terpancarlah air , lalu kami berfirman kepadanya); " Ini ialah air sejuk untuk mandi dan untuk minum ( bagi menyembuhkan penyakitmu zahir dan batin.)

Setiap yang tertulis dalam al-quran itu ada maknanya untuk manusia. Jadi kita jadikanlah al-quran itu macam handphone atau GPS. Mana lu pegi lu bawa dan lu baca. Sebab itu hidayah untuk manusia. 
 
Pada member-member wa yang mengidapi sakit kanser, sabar la dengan ujian Allah. Tahu lu orang banyak menderita dan banyak habis duit dalam merawat sakit lu orang. Teruskan pengharapan dan pengaduan pada Allah. Sakit itu Allah yang beri dan kesembuhan itu juga dari Allah.

Cam ostat pula wa cakap macam ni. Beb, bukan nak jadi ostat, cuma wa terfikir yang wa ni adalah manusia yang bila-bila pun boleh mati...