Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2012

Kalau nak pasangan hidup, mesti nak yang...?

Tanya semua orang , lu nak calon pasangan hidup lu macam mana?

Walau seteruk mana sekalipun orang itu, dan walau sebaik, mesti akan terselit salah satu ciri pasangan hidup mereka itu , beriman dan beramal soleh.

Betulkan?

Ade orang fikir, takpe diri ini teruk dan jahil. Nanti dah kawin boleh bertaubat. Pasangan hidup kita akan ajar kite dan pimpin kite ke arah agama. Pada gua, kalau dapat jodoh yang macam tu dengan sesenangnya, alhamdulillah. Itu adalah doa ayah atau emak, atau guru-guru yang sayang kita.

Tapi , bagi yang tak dapat dengan senang camtu macam mana?

Kalau tanya gua, jawapan lagi nak best. Nak pasangan hidup yang boleh bawa gua ke syurga. Biasala blog sendiri, mesti nak up.

Tapi, layakkah kita yang kotor dengan dosa ni nak dapat pasangan yang soleh atau soleha dengan tujuan nak tumpang amal soleh mereka? Layakkah kita. Silap-silap malaikat kata," cermin diri dulu la. Doa pun malas, ni nak dapat pasangan camtu. "

Keluar rumah pun tak tutup aurat, ade hati nak da…

#Thursdey@spontenous# - Replika Jubah Abu Bashar

Replika jubah Abu basyar...abu basyar ni bermakna, bapa manusia iaitu Nabi Adam a.s. Allah maha besar..!

Minggu ni ade Wow! kat Putrajaya

Memula wa tak perasan sangat pasal benda ni.

Tapi bila member wa ingatkan pasal tournement futsal , baru wa teringat yang sabtu ni wa ade tournement futsal wow putarajaya!

Weh, gua tak trainning lagi ni. Ape cer?

Tahun ni plak wa tak sentuh lagi bola. Sekadar badminton ade la wa main seminggu sekali. Pastu gym pula dah nak dekat 2 minggu wa tak main. Memang hancus la stamina gua. Nak harapkan pengalaman gua, em sekadar pengalaman je la.

Boleh ke main sabtu ni...gua rasa cam kurang yakin la. haha...tapi tahun ni macam event bola banyak je wa nak kena join.

Wa ingat nak kena jogging balik la. cari balik stamina. Badan gua rase cam dah berat dah ni.

Si pembaca doa

Tadi , opis wa buat sambutan maulidur rasul.

Wa telah di beri tanggungjawab untuk membaca doa. Dan, teks doa pula wa di beri kepercayaan penuh untuk buat sendiri.

Ini doa wa tadi..


Ya Allah Ya tuhan sekelian alam..
Kami bersyukur kehadratmu   ya  Allah s.w.t  kerana dengan rahmatMu, dapat kami berhimpun ,  dengan penuh rasa cinta dan rindu pada junjungan besar kami Nabi Muhammad s.a.w,   menyambut MAJLIS MAULIDUR RASUL PERINGKAT JABATAN , BAGI TAHUN 1433 H BERSAMAAN 2012 M. Kami mohon doa restuMu  Ya Allah, keberkatan atas majlis ini.
Ya Allah , Ya Rahman, Ya Rahim
Kami pohon keampunan ya Allah,  selama ini kami sering mengatakan yang kami   rindu dan kasih pada Rasulullah s.a.w, namun atas kejahilan kami, kami lupa dan lalai untuk mengamalkan sepenuh ajarannya, kami lupa untuk abdikan sunnahnya dalam hidup kami, kami lupa untuk contohi akhlaknya dan kami lupa akan jasanya menegakkan syiar Islam di bumi Mu ya Allah..sedangkan Rasulullah tidak pernah lupa akan kami umat-umatnya.
Ya Allah Ya…

Mana pula kunci motor gua ni

Pagi ni wa mendapati kunci motor gua telah misplace!

Ayo, mana wa letak? Rasanya wa bawa balik Melaka. tapi tak pula rasanya wa keluarkan dari kereta. Haiyo, pening wa mencarinya. Sehingga sekarang waktu wa menaip kat blog ni, wa masih buntu dalam pencarian kunci motor gua.

Susah wo kalau kunci motor hilang. Cam mane wa nak gerak dekat2. Takkan nak pergi pasar depan rumah pun nak naik keter.

Kan best boleh miss called kunci tu.

3 hari kat melaka

Dari khamis malam sampai ke petang ahad ni wa kat melaka. 
Biasa la, setiap dua minggu wa akan balik melaka. Selain atas sebab kelas, wa amek chance untuk lepak dengan ibu ngan abah gua.
Sekarang lepas dah kawen, bila balik melaka je, wa akan spend masa sepenuhnya dengan family gua. Dah tak ada masa nak jumpa dengan member2 lame. Rindu juga kat dorang tapi rasa macam sayang pula nak lepaskan peluang walau sesaat dengan family.
Pula tu, miggu ni angah balik dengan family die. Memang la riuh rumah ibu gua.
Masa kat melaka hari tu, wa melepaskan hajat nono. Die teringin sangat dengan nak minum coconut shake. Kat melaka wa paling suka coconut shake yang dekat batu berendam. Actually, coconut shake paling femes kat klebang. Tapi pada wa, kat batu berendam lagi sedap. Dan paling bestnya, boleh tambah air kelapa free.!!
Sampai sakit tekak la gua minum coconut shake ni.
Sebelah malam pula , adalah antara agenda penting wa balik melaka. Seperti yang di rancangkan wa ke kelas pengajian gua.
Kelas ni s…

Sok cuti

Malam ni wa nak balik melaka. Cam lame je tak balik, padahal dua minggu lepas wa balik melaka. Minggu ni wa balik awal sikit. Dah apply cuti untuk esok. Keje-keje kat meja semua wa dah setel dah.

So boleh balik dengan senang hati.

Macam dah agaknya keadaan abah gua sekarang ni. Sejak dua minggu ni dengar die macam tak sihat since die kena sawan. Risau je. Bila tengok keadaan abah gua yang dah sangat uzur, terfikir, macam mana agaknya wa masa dah tua. Wallahualam.

Ya, masa muda memang best.

Zaman belia remaja  memang best. Macam-macam pengalaman. Semua benda nak mencuba, nak cari pengalaman katakan. Tapi bila umur wa ni dah meningkat, wa rasa cam lagi best kalau wa dapat buat sesuatu yang berguna untuk masa tua, dan masa lepas mati. Pempaham jela.


Nampaknya masalah blog tak berupdate cam dah mula menular kat gua...sebok sikit.

Mondeys blues...

Eh kejap je dah senin...cepat betul ghasenye...wa rase semua orang pikir macam tu. Melainkan mereka yang belum bekerja la.

Bile isnin mesti rasa mood nak keje tu kurang je. Umpama baru bangun tido nak kene pegi mandi. Memang rasa malas.Weekend semalam memang wa guna untuk rest tak kuar langsung dari rumah. Mana taknya, sabtu wa demam. Time demam tu rasa macam kenikmatan di tarik balik.

Lagi pun bukan senang nak spend masa dengan nono. Tetambah pula, perut die cam dah makin besar, dah makin gagah nampaknya.

Minggu ni ade macam-macam nak buat. Harap2, semuanya berjalan lancar.

Bile demam kepala dah terbayang kencing tikus!

Naik dari cuti, wa tengok opis gua dah macam rumah sakit. 
Walaupun suasana sunyi ( konon semua tekun buat kerja) tapi bunyi batuk dengan bersin dah macam irama dan lagu. Selang 5 minit, mesti ade yang batuk, mesti ade yang bersin. Sampai gua pun berjangkit kena demam. 
Alhamdulillah pagi ni macam dah kebah sikit demam gua. Semalam  punya la panas.
Kat opis, cerita tikus kencing, dengan denggi menjadi igauan mimpi ngeri bagi mereka yang demam. Asal lebih dari 3 hari je dah cuak. Tapi bab denggi ni memang banyak kes kat tempat gua. Hari2 KKM sembur kat kawasan perumahan.
Bab kencing tikus ni. Dorang kata virus tu datang dari persekitaran yang tak bersih. Mangsa-mangsa yang kena penyakit ni, kebanyakkannya baru balik dari mandi sungai, atau dari hutan. Pelik juga, hutan , sungai , air terjun, tu kan semuanya tempat-tempat yang bersih. Pastu sekarang ni dorang kata kalau beli, minuman tin atau makanan bertin, kena basuh dulu. Sebab takut ade virus melakt kat situ.
Pelik, dulu tak pernah pun k…

Meh lu dengar ini cerita, bukan cerita kedai kopi tau...

Kasi play la clip ni kalau brani
Lepas lu nengok clip ni ape lu rasa? Kalau tak ade rasa ape2, silakan enjoy sambl tannik genuis stout atau air seven down.
Terasa kat hati, nak menangis? Terasa jahil...hah, untung la. Wa pun rasa camtu. Jahil beb, satu je yang main dalam kepala gua, bile last wa buat solat jenazah, pernah ke wa mandikan jenazah, pernah ke wa kapankan jenazah? pernah ke wa masuk bawa turun jenazah kat liang lahad?
Semua tu berpusing-pusing dalam kepala gua. Mengagau wa cari panduan menguruskan jenazah.
Nasib kat youtube ade clip panduan solat jenazah. Jom, jumaat ni kita tambah ilmu. Sekurang-kurangnya bila mak ayah kita mati, kita mampu buat, tak jadi imam, ma'mum pun sudah memadai.
Semoga berguna untuk kite semua...

#Thursdey@spontenous#

Yes, abah gua dah kuar ospital!

Abah dah boleh jalan, walaupun bertongkat..Thank you Allah, segala puji bagi -Mu. "Abah, cepat-cepat sembuh! Kitorang semua akan sentiasa berada di belakang abah!"

Kami sayang abah dan ibu....!

Macam nyawa abah nak di sentap, tapi tak lepas kat kepala

Semalam paling tragis la.

Abah kena sawan tarik. Bile tengok abah kena sawan, gua rasa cuak , terkejut, tergamam. Sumpah wa tengok abah gua macam nak mati. Macam nyawa abah gua tengah di tarik oleh malaikat maut . Tapi tak lepas kat kepala.

Badan abah gua menggelupur , kejang, kulit adi kuning. Muka mase tu merah macam nak pecah. Serius macam malaikat maut tengah cabut nyawa abah. Gua cuma suruh ibu ucapkan syahadah pada abah gua. Apa yang termampu cuma bacaan ayat-ayat quran je yang jadi sandaran gua masa tu. Bibir gua tak henti memohon Allah supaya selamatkan abah gua.

Alhamdulillah abah reda.

Masa tu gua ingat abah kena stroke. Gua urut2 tangan abah sambil baca doa angin ahmar. Abah boleh cakap kejap. Tiba-tiba abah kena sawan lagi. Ini pusingan kedua. Keadaan sama macam yang pertama. Kaedah yang sama gua buat untuk mohon abah di lindungi Allah. Akhirnya abah reda balik.

Kitorang kejarkan abah ke hospital melaka. Bila lepas doktor buat brain scan, comfirm die kata abah tak kena st…

Mampukah kita ni yang hina jumpa Rasulullah?

Pernah tak kita terfikir sebelum tidur untuk bermimpi jumpa rasulullah s.a.w di dalam keadaan kenabiannya? Kan kita ni umat dia.

Jarang orang nak mimpi semua tu. Sedangkan Baginda nanti yang akan bagi maanfaat pada kita ketika kita sedang di hisab olah Allah di padang mahsyar. Termasuk la gua. Memang jarang wa fikir nak mimpi macam tu. Rase sedih je dengan diri gua.

Bila wa tengok clip ni, wa rasa sayu sangat. Ya Allah, aku dah hampir lupa akan kekasih-Mu. Itu yang terdetik di hati gua.  Sempena maulidur rasul yang amat dekat dah ni , ki tanamkan perasaan cinta pada Allah dan pada Nabi Muhammad s.a.w. Banyakkan berselawat. Dan mari kita impikan untuk bertemu dengan Rasulullah s.a.w.

Salah satu kaedahnya, sebelum tidur kita selitkan doa ini . Insya Allah semoga kita bersama di pilih oleh Allah..


Mari kita hayati clip TG Dr Harun Din story dia punya mimpi berjumpa Rasulullah s.a.w.

Iqra'....

Iqra'..maknanya bacala..

Itulah wahyu yang disampaikan pada Rasulullah s.a.w oleh Malaikat Jibril. Baca adalah kunci ilmu. Dengan membaca kita akan peroleh separuh dari kesempurnaan ilmu, separuh lagi adalah dengan kita berguru, dan beramal.

Nono amek baucer buku 1Malaysia die. Die cakap kalau wa nak buku ape2, amek jela. Mulanya wa cari buku Ustaz Azhar Idrus. Beb satu MPH wa pusing. Rupanya satu alamanda dah habis buku tu. Salut pada Ustaz tu, tu buku pertama beliau . Sampai clean stok buku tu kat kedai-kedai.

Wa terpandang buku kat atas. Wa selak-selak. Menarik gila pengisian buku tu. Cerita pasal Fardhu ain dan Fardhu kifayah.

Menarik sebab, kaedah penyampaian buku tu pada wa sangat berkesan. Dengan gambar yang real. Wa terbuka cara pengurusan jenazah. Jarang nak jumpa buku yang dedahkan pengurusan jenazah dengan gambar yang real. Mudah nak faham ajarannya. Ye la , belajar dengan gambar kan mudah untuk kita faham.

Saranan gua, buku amat baik untuk semua manusia. Islam ke bukan…