Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2012

Baru balik dari parlimen

Baru je sampai rumah. Penat memang penat. Tapi tak boleh tidor. Tahu kenapa. Tadi bukan main mengantuk lagi. Agaknya, perasaan jadi YB kat parlimen tu tak hilang lagi.

Setiap tahun wa akan ke parlimen untuk preparation bajet. So this year yang bezanya, wa nampak tembam sikit then buku kali ni kaler kelabu. Cam tak lawa je. Last kalau tak silap warna pearl. Biasa la bila kat parllimen sesi akhir, bergambar sepuasnya la.

Rindu kat nono ngan A'isyah la. Sok depa balik...

Last picture for the day..


Back to gym?!!

Cam tak caye je..

Tapi itu yang dah setat sekang ni. Ye.....wa pi gym balik...dengan bermisi. Wa dengan sedar diri wa perlu start from zero balik untuk kembali cam dulu. Tak ape. Rasa semangat wa dah datang balik untuk gym.

Target gua berat 80 kg on 31st dec 12.

Yes, hampir 8 bulan stop. Lemak kat perut dah bekepul-kepul dah ni. Main gym perlu kesabaran, disiplin , paling penting semangat!


3 hari de ganu

Cuti hari malaysia..

Wa balik terengganu,melepaskan rindu pada family tercinta. Walaupun agak letih sikit, tapi bila usha muka baby dengan maknya, yang ada cume heppy and heppy..

Lagi dua minggu depa balik putrajaya. So tak la bujang lagi wa kat sini. Actualy berkeluarga itu lebih best dari membujang. A'isyah dah makin besar. Comel gile wa tengok die sekarang. Memang turun muka mak ayahnyayang hensom dan cun la. Sekarang die dah 38 hari. Cepat masa berlalu.

Semoga Nurul A'isyah jadi anak soleh , hafiz quran dan aset bernilai untuk Islam.

Lately ni ramai member share baby dorang nangis2 time senja

Ramai sangat share dengan wa pasal ni.

Baby dorang menangis tak ingat, start maghrib sampai malam. Pasal nangis tu, jenis nangis gila-gila punya. Gua take serious juga pasal ni. Pasal gua pun ade baby kecik yang baru berusia sebulan.

Kebetulan isnin lepas gua attend kelas Ustaz Haron Din. Dia ada sentuh kes ni. Kat Ustaz, baby kecik ni memang mudah di ganggu makhluk halus yang bernama Ummu Syibian. Memang ada hadith Nabi s.a.w pasal kes macam ni. Ummu syibian ni suka dengar baby nangis. Kengkadang baby tu nangis sampai sawan, mata asyik naik ke atas je.

Kata ustaz Haron, untuk handle kalau jadi kes ni, bacakan ayat-qursi pada ubun2 baby then tiup dengan agak kuat. Yakin pada Allah , Dia akan bantu (selalu berharap pada Allah).

Bagi nak elak jadi macam ni, ada norma2 yang bersandarkan hadith yang boleh kita amalkan . Contohnya, as parent, sambil dodoi anak or dokong, baca la muawwizatain( 2 or 3 qul). Ini memang sunnah nabi s.a.w bila baginda dukung budak. Besides that, bila senja ( ar…

Kata si tua

Minggu lepas pulang ke Malacca. Wa lepak kat surau. Dengan jiran2 gua yang dah tu sambil menunggu azan isyak.

Si tua yang bergelar imam tu tell gua, " perkara utama dalam rumah tangga adalah SYUKUR. Itu rahsia untuk kekal bahagia ke akhir hayat. Perkara ke 2 sabar.  Gua paling tersentuh spoint syukur tu. Katanya, dengan syukur kita akan terima isteri kita seadanya.

Gua angguk2 tanda setuju. Gua tengok raut wajahnya, gua terkenang akan abah gua. Si imam tua ini adalah sahabat abah gua. Benar kata orang, mendengar nasihat sahabat ayah kita, seolah kita terdengar yang nasihat itu dari ayah sendiri.

Syukur atas anugerah Allah. Segala puji bagi Allah kerana beri gua seorang isteri yang telah lama gua minta dalam setiap doa gua..

Open house AG

Semalam opis wa buat open house. Kambing panggang 4 ekor beb. Gua ingat memang trend la sekarang ni mana open house(opis le) mesti ada kambing.

Open house semalam berlangsung dengan majlis persaraan penjawat awam AG. Tim. Menteri kewangan pun datang. Tapi wa tak kesah. Yang kesahnya pihak pengurusan opis wa minta wa baca doa due 2 majlis tu. Nampaknya macam gua je yang depa cari kalau nak bace2 doa ni.

Kenyang gila wa semalam, sampai gua rasa kekennyang tu satu penyiksaan, dan puasa tu satu nikmat.

Just went back from Surau An-Nur

Just went back from Surau An-Nur Bandar Baru Bangi.

Menghadiri kuliah TGUHD meneroka kitab Fikah Imam Syafie. Kuliah tadi sentuh pasal muamalat dan fokus sedikit tentang bab riba'. The main point, wa kena banyak tobat dan minta ampun dengan Allah sebab gua dan sekeliling wa di warnai dengan riba'.

Dalam surah Al-Baqarah terang Allah halalkan urusan jual beli, tapi sangat nyata larangan-Nya dengan riba'. Allah juga pesan supaya tinggalkan riba' walaupun yang sikit-sikit, kalau tidak kita macam isytihar perang dengan Allah dan rasul. Mana mampu beb!

Ada hadis rasulullah s.a.w yang TGUHD sebut tadi lebih kurang cengini bunyinya, " akan datang satu zaman di umat aku nanti, semuanya riba'. Malah orang yang berusaha untuk jauhi, dia juga akan terkena debu riba'."

Rasanya lama gua tak belajar fikah. Hari kuliah TGUHD buka balik mata wa dan buat gua rasa best giler bila dapat pergi kuliah2 macam ni.

Jom orang muda, zaman sekarang zaman orang muda pi kuliah! …

Hopefully - hayati clip dan kisah ini...

Al-Qurtubi meriwayatkan cerita Ibni Shabih. Pada suatau hari ada seorang lelaki mengadu kepada Hasan al-Basri tentang masa kemarau yang menimpanya. Hasan al-Basri lantas berkata kepadanya: 
“Beristighfarlah kepada Allah s.w.t.”

Selanjutnya seorang lelaki lain mengadu akan kemiskinan yang menimpanya. Hasan al-Basri lalu berkata kepadanya: 
“Beristighfarlah kepada Allah s.w.t.”

Ada pula lelaki lai berkata : “Doakanlah aku supaya Allah s.w.t memberiku anak.” Hasan al-Basri kemudian berkata kepadanya: 
“Beristighfarlah kepada Allah s.w.t.”

Datang lagi lelaki lain yang mengadu tentang kebunnya yang kekeringan. Hasan al-Basri pun berkata kepadanya:
“Beristighfarlah kepada Allah s.w.t.”

Ar-Rabi lantas berkata kepadanya: “Beberapa orang lelaki mendatangimu mengadu pelbagai jenis perkara tetapi kamu menyuruh mereka semua untuk membaca istighfar!”

Hasan al-Basri menjawab: “ Aku sama sekali tidak mengatakan apapun dari diriku sendiri. Sesungguhnya Allah s.w.t berfirman:

Ertinya:
“Maka aku katakan kepada me…

Balik ganu kejap

Jumaat lepas wa balik ganu. Nak lepas rindu dengan anak dan isteri.

Walau sekejap, tapi alhamdulillah rasa rindu tu bak kata orang kira boleh terlerai la. Nono berpantang kat terengganu. Gua kat putrajaya sorang je. 'Bujang' la kate orang.

Makin comel plak wa tengok a'syah ni. Ruam kat dahi die pun dah ok dah. Berat dah makin naik. Sekarang ni dah a'isyah 3.5kg. Pipi pun makin bulat. Senyum pun makin manis. Gua suka panggil A'isyah  dengan panggilan a'isyah humairah. Sebab wa teringat Rasulullah s.a.w panggil Aisyah ' ya humairah' bermaksud pipi yang merah( cantik ).  Agaknya sebab tu pipi a'isyah selalu  merah. Bila merah je die akan menangis..

Bila dah sampai sini rindu sangat nak tengok dan dengar a'isyah nangis dengan pipi merahnya. Semoga Allah sentiasa kekal dan tambahkan lagi yang kebahagian rumah tangga gua ni dengan kehadiran Nurul A'isyah Laila.

"Ya  Allah beri la kesihatan dan kesejahteraan pada isteri dan anak ku."