Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2012

Selamat Puasa Sunat Hari Arafah

Salam aidil adha, sempena aidil adha ni, wa akan bawa siaran live dari mekah untuk luorang tonton suasana di masjidilharam. Semoga kita semua akan ke sana .

Hari ni hari arafah, so jom kita puasa sunat hari arafah, then satu lagi, malam ni antara 5 malam yang rasulullah s.a.w sebut di mana doa kita makbul . Jom doa bebanyak, semoga Allah terima taubat dan makbulkan segala hajat.

Insyaallah gua akan bersolat sunat aidiladha di Melaka.!


barakallah!

Tak ada ucapan selain alhamdulillah, semoga Allah sentiasa beri barakah. Anugerah yang bersama tanggungjawab.

Masih terngiang-ngiang lagi ni, seingat gua mase tu tahun 2003, "Dik , pergila cari ustaz Harun Din, belajar dengan dia. Ni dah belajar kat bangi senang nak cari Ustaz Harun," kata abah.

Dan gua amat yakin, hari ini apa yang ada di gambar atas ni, adalah salah satu doa Abah gua....

Sukan lagi?

Dah seminggu lebih gua start training tarik tali. Kali MOF amek coach lain. Sebab? Malas nak pk, biau depa yang buat pilihan.

Fuh, bila dah start training, baru gua sedar, gua tak macam last year. Badan dah berat, pastu tahun ni gua kena start cari fitness from zero! Argh ! semua tu perit rasenya. Ruginya jadi seorang yang tak fit. Lepas ni sukan PSKK ni gua berazam untuk kembali fit balik!

Tersentuh dengan satu kisah menarik yang di ceritakan oleh Ustaz Abdul Syed Kadir aljoofre

Ust. Abdul Syed Kadir Aljofre tadi ade story pasal satu kisah menarik, kisah seorang yang sangat tekun menimba ilmu Allah. Gua balik rumah seacrh kat tenet pasal citer tu.
Kisah Imam Baki.
Imam Baqi bin Makhlad Al-Andalusi menyamar sebagai pengemis untuk mendengar ilmu dari Imam Ahmad bin Hanbal  rahimahullah.
Ini adalah kisah lain, termasuk kisah yang unik lagi menarik, yang terjadi pada diri seorang alim daerah Maghribi, dari kalangan ulama yang melakukan perjalanan dari Maghribi Aqsha ke arah timur. 
Seorang alim daerah Maghribi ini merantau ke timur untuk menemui salah seorang Imam dan mengambil ilmu darinya. Namun, semasa ia sampai kepadanya, ia mendapatinya sedang di isolasi dan di halang , tidak boleh menemui manusia. 
Maka, dia mencari taktik dan cara unik, sehingga dia boleh bertemu dengannya dan mengambil ilmu darinya. Cara yang mungkin tak pernah dibayangkan, kalau seandainya itu tidak terjadi. Dan, sejarah adalah bapanya keajaiban dan keunikan.
Terkandung di dalam Al-Manhajul Ah…

Jumper dah stroller A'isyah

Misi minggu ni nak cari stroller A'isyah. Al maklum la, A'isyah dah makin berat. Kalau tak silap dah hampir 6kg berat die.

Gua baru balik dari Manjaku kat bangi. Kat sane memang banyak pesen stroller ni. Sudah puas membelek, gua akhirnya amat berkenan dengan stroller ni. Sebab colour die same ngan colour motor elegent gua. Haha, hitam memang exclusive!

So lusa bawa A'isyah pi check up boleh naik stroller baru.


Dinner opis

Semalam dinner opis gua. Best wo, ada kambing golek. Siap bleh tapau sekali. Tahun tema lebih kepada islamic.

Sebab agaknya sebab tu depa buat pertandingan busana muslim, sajak, pastu ade minta team saujana nyanyi nasyid. Dulu selalunya depa akan buat pertandingan karaoke(wa salah seorang candidatenye), this year no karaoke. Laghoooo!

Dalam tengah wa makan tu, team saujana ni sibuk panggil gua untuk nyanyi dengan depa. Tapi wa tetapkan pendirian, no more mic for sing to nite. Lantaklah, depa nak tarik gua ke panggil bagai nak gile ke, wa tetap tak naik. Cukup dah kot zaman2 nyanyi kat stage ni. Dulu tu, kire pengalaman je la.Tahun ni wa pegang mic just untuk baca doa aje.

Yes, tukang baca doa. Tak tahu kenapa orang suh wa, orang minta wa pegi je.

Cabutan bertuah semalam wa dapat hadiah. Untuk a'isyah la tu.


Actually cabutan bertuah yang no 39. Hadiah yang ade tulis MC tu dapat sebab baca doa. Baca doa pun dapat hamper..memang semua orang malam tadi dapat hadiah.

Balik rumah tengok…

Sharing is caring

Jom ikut cara Rasulullah s.a.w didik anak!

Muka potostat

Ramai kate muka A'isyah ngan papa die..

Nak buat camne, kami due2 memang comel. Today wa kat melaka, buat pertama kalinya A'isyah jejakka kaki ke rumah neneknya kat Melaka.

Pergi khatankan A'isyah

Balik keje tadi bergegas ke klinik annur. Memang hari ni plan nak bawa a'isyah ke sana. Nak khatankan die. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Doktor cakap a'isyah comel sangat. Lpas sunat die punye senyum kat doktor bukan main besar lagi.

Agaknya die nak say thanks kat doktor yang sunatkan die tu kot. Tap tak pandai cakap lagi.

Wa telupa nak bawa kamera tadi. Kalau tak boleh snap segambar dua. Pasni plan nak buat aqiqah pula masa raya haji.

 Insyaallah jika Allah izinkan.

#@wordless#*~melainkan Segala Puji Bagi Allah

Syukur ke hadrat Allah, semalam gua nono, abah dan ma berkesempatan dengan izin Allah membawa Nurul A'isyah Laila untuk di tahnik oleh TG Ustaz Haron Din. Semoga Allah beri barakah dan rahmatnya.

Bagi yang tak tahu ape itu tahnik, lu orang boleh rujuk memana ustaz. Orang melayu panggil belah mulut. Ia salah satu sunnah rasulullah s.a.w bagi anak-anak yang baru di lahirkan. Selebihnya pasa tahnik lu orang pi refer kat Ustaz ek.

Let the pic tell da stories..






Kelakar semalam, tukar pampers a'isyah kat dalam keter, boleh pulak die kencing kat seat keter.