Selasa, 24 April 2012

Tak patut gua rasa

April 24, 2012
Itu gua...

Bukan tengah bagi politic talk. Cuma sekadar tukang si pembaca doa. Gua tak layak berada kat atas tu sepatutnya.

Ish...memang tak layak. Sape la gua bacakan doa untuk semua orang...

Bukan tujuan berlagak entry ni gua buat. Cuma sekadar nak share ape gua rasa. Ape gua rase? Tu tadi yang gua tulis tu. Gua tak layak berada dekat atas stage untuk doakan orang ramai. Sape la gua nak buat benda tu.

Semoga satu hari nanti, gua jadi orang yang benar-benar berkelayakan untuk pikul tugas tu.

Isnin, 23 April 2012

3 bulan lagi

April 23, 2012

Insyaallah, 3 bulan lagi nono nak bersalin.

Nebes beb. Nebes gila. Sape2 yang bini die beranak sulung, potong jari la kalau tak nebes. Macam-macam pikir dalam otak ni.

Tawakal pada Allah je. Hujung bulan ni wa nak pegi cari barang baby la.

Lately ni wa suka pegang perut nono time baby de gerak. Dalam hati we'oll selalu pikir, baby boy ke gurl. Sebab dah dua kali scan masih tak nampak lagi akan kejantananya. Minggu ke 27 ni kata nono kene scan lagi. Mase tu kalau tak nampak lagi kejantanannya, kitorang kena standby nama perempuan la jawabnya.

4 nono, terima kasih kerana menjadi isteri ku yang soleha. Walau anda macammana pun, berbangga la, gelaran tu yang akan di pegang sampai di akhirat kelak.

Ahad, 22 April 2012

terlalu bongsu untuk semua ni la

April 22, 2012
Gua, bila tengok abah dan ibu gua dah terlalu tua..gua rasa gua sedang menuju ke zaman tua. Mungkin gua tak terasa sebab gua ni anak yang bongsu.

Tapi, maut datang tanpa diundang. Tua ke muda, pasti mati.

Kengkadang wa terbayang gua naik motor ngan abah gua , gua jadi pembonceng yang comel.

Khamis, 19 April 2012

Kesian betul

April 19, 2012


Ujian yang berat...

Itu je mampu gua cakap. Ingat tak wa ade post some of my fren yang isterinya koma. Semalam gua pergi ke majlis pengkebumian isteri kawan gua tu.

Sayu gua tengok. Dorang macam gua juga umurnya. baru 2 tahun kawen, pula tu anak baru setahun umurnya. Gua terfikir, mesti die rasa lose gile. Ya la, bila die tengok anak, mesti terbayang arwah isterinya pula. Anak die baru je boleh sebut 'mama'. Hebat betul ujian member gua ni. Tak boleh gua bayag macam mana die nak survive.

Gua sentiasa ingat, dalam surah al-baqaroh, ayat terakhir, ade menyentuh di mana tuhan akan uji mengikut kemampuan hamba-Nya.

Fren, sabar la. Semoga Allah bersama dengan lu..

Rabu, 18 April 2012

April 18, 2012


"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

"Allah ada dalam tu?"

"Tak....."

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

"Kamu sembah apa?"

"Saya sembah Allah swt"

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

"Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah...... selalu.."

"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

"Tengok perlawanan bola la.."

"Di mana?"

"Dalam tv la.."

"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

"So..?"

"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

"Peliknya.."

"Sebab apa pulak pelik?"

"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

"Ya.. tak pelik.."

"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

Selasa, 17 April 2012

koma

April 17, 2012


Semalam, iaitu ahad petang...gua ke hospital tawakal..

Menziarah seorang sahabat. Bukan dia yang sakit. Wifenya , koma. Sakit apa, doktor tak tahu jawapannya. Banyak cerita di sebalik kejadian tu. Wa tak tertarik dengan sakit apa, sebab pada gua, sakit Allah beri, kesembuhan jua Allah yang beri.

TTerpulang dengan ikhitar yang di lakukan serta pengaduan kita pada Allah. Pada yang sangat menarik adalah, situasi di mana seorang suami setia berada di tepi katil. Setiap saat, dok mengadu. Mengadu pada Allah supaya isterinya di sembuhkan.

Bila kehebatan kuasa kasih sayang anugerah tuhan terlihat di depan mata, hati gua rasa sayu. Yup sebab gua sendiri alami situasi di mana abah gua terlantar di tepi katil. Cuma abah gua tak koma. Just major stroke.

Setiap kejadian ada hikmahnya. Gua pasti sahabat gua ini di sayangi oleh Allah kerana, ujian yang berat selalu Allah beri pada orang yang hebat. Semoga isteri sahabat gua di sembuhkan.

Isnin, 16 April 2012

Sudah-sudah la cerita tahyol kat TV ni..

April 16, 2012
Kenapa gua kate stop?

Mengarut! Bukan wa tak percaya tapi. Makin benci dengan citer2 macam ni. Pada gua masyarakat dah mula terpengaruh dengan citer macam ni. Agak-agak, bebudak sekolah sekarang cakap apa pasal Ustaz? Jangan terkejut dalam kepala dorang asal jadi Ustaz je boleh lawan dengan setan.

Allah...sedih rasenya. Paling keji gua rasa adalah bila masyarakat terpengaruh dengan citer ni, sampai jadi minat nak buat kerja-kerja kotor cam sihir tu. Bila ada je perasaan dengki je, sihir, satau..Pastu bebudak muda pula dah mula terpengaruh dengan saka dan susuk. 

Kalau tak ada pendedahan atau medium yang beri pengaruh, takkan la kes-kes orang kena santau berlambak jadi nya. 

Meh kita dengar pendapat Ustaz Ismail Kamus tentang sihir.


Jumaat, 13 April 2012

Raudah....majlis ilmu..

April 13, 2012

Jom perbanyakkan kita dengar kuliyah agama...jom kita banyakkan berselawat..jom banyakkan ingat Allah..tak poyo pun kalau kita buat semua ini.

Tapi yang tak nak buat tu je yang poyo pada Allah..

Khamis, 12 April 2012

Anak aset ke syurga

April 12, 2012
Melihat isteri gua yang tengah sarat mengandung, kesian gua tengok.

Benarlah, andai lelaki yang kena pregnent,  agaknya , kes gugur anak lebih banyak dari kes melahirkan anak. Kengkadang gua terfikir, macam mana rasanya ade benda bergerak dalam perut? Macam mana rasanya kepala pening akibat darah rendah yang di sebabkan baby dah serap darah kita dalam badan? Agaknya macam mana berjalan macam diikat beras 5kg kat perut?

Allahurabbi..wanita tu lemahkan? Gua percaya satu tagline. Allah bersama hamba-Nya yang sabar. Wanita yang pregnent ni sentiasa bersabar. Dan Allah bersama mereka. Sebab tu mereka sentiasa ada kekuatan .

Pada wanita yang sedang mengandung, terutama untuk wife gua, anak yang di kandung itu adalah aset kita bersama untuk kita ke syurga. Biarlah kita bermatian membesarkan mereka .

Sebab alangah bestnye, nanti jenazah kita di mandikan mereka, alangkah bangganya kita solat jenazah kita di imamkan mereka. Alangkah aman kita di kubur, bila mereka melakukan amal yang baik. Dan betapa gemilangnya kita bila anak kita yang soleh itu, menanti di intu syurga.


    • Doa zuriat yang soleh - Surah Ali-Imran ayat 38
هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء
Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.




Rumah lu ade bunyi guli jatuh ke..meja bergerak ke, atau bunyi pintu tak ..?

April 12, 2012
pelik betul rumah ni


Kalau tanya masalah ni kat penduduk Putrajaya, gua rase la mungkin 60% yang angkat tangan tinggi-tinggi sampai nampak ketiak.

Rumah gua? Ade juga.

Ade juga dengar orang tingkat atas dengan tingkat bawah sampai gaduh2 sebab benda-benada. Rumah lu orang macam mane? Ade masalah yang sama tak? Kebetulan ada hamba Allah post petua masuk rumah kat Facebook. So gua rasa cam bagus juga la kalau share kat sini.

Meh baca sikit...Antara petuanya..


1. Azan - Melaungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Ia juga baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh sesiapa. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/rumah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah yang tidak berpenghuni.

2. Membaca surah Al-Baqarah - Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."

3. Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran - Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)

4. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas - Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya 7 malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

5. Pagar Rumah Secara Islam - Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut-sudut tertentu di rumah atau bangunan yang diduduki dengan kepercayaan bahawa benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam. Bagaimana pun ada cara yang dibolehkan dan digalakkan mengikut ajaran Islam. Caranya ialah dengan 'memagar rumah' dengan merenjis air Yassin di sekeliling rumah.

Ikut panduan berikut: Ambil air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas). Kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan-lahan hingga habis nafas. Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan mulai dengan penjuru yang terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya, mengikut arah berlawanan jarum jam

#@wordless#wednesdey#

April 12, 2012

Gua tak hingat ape semalam, jiran gua kate kuarters gua de gegaran. Siap bomba semua datang.

Rupanya semalam memang ade earthquarke. Siap kat indonesia ade Tsunami lagi. Wa, dahsyat ni. Kat facebook wa tengok ramai gile update pasal tsunami. Kalau lu orang buka fb memang banyak la citer pasal tsunami.

Tapi gua, lena di buai mimpi yang gua tak hingat. Penat beb..

Isnin, 9 April 2012

Radiator pecah

April 09, 2012

Ni  buka keta punya, ni motor elegen gua punya.

Boleh pula dia pecah masa wa sedang memecut di highway seremban. Cuak juga. Semalam gua nak ke melaka  untuk attend some class. Memang tawakal je gua bawa sampai ke melaka.

Haiyo, untuk kesekian berapa kali ha mau rosak.

Gua rasa ni dugaan ni untuk pergi ke kelas. Dalam hati gua cakap," andai motor ni terbelah dua pun gua tetap akan menunggangnya ke kelas gua. Biar nanti di akhirat gua boleh jawab motor ni gua pakai untuk ke kelas..' jauh punya matlamat tu'. Lantak la luorang nak kata. Dah tu yang terfikir brain gua.

Tersadai pula elegen gua ni kat kedai motor bukit beruang.

Last balik putrajaya petang tu acik gua yang hantar. On da way balik teringin pula nak pekena cendol kat belakang uniten. Sekali habis da. Boleh pula acik gua tanya "cendol pulut pun habis ke?"

Na aje gua cakap ," plastik cendol je tinggal."

Jumaat, 6 April 2012

Dah lima bulan da..

April 06, 2012

Lame juga tak blog post ni, hampir 5 hari juga la. Bizi? Tak juga . Idea? kalau tak ade pun wa tulis juga. Kejap je dah jumaat. Cepat masa berlalu.

Wa sedar mase berlalu dengan pantas pun bila wa tengok perut nono dah semakin membesar. Dah lima bulan dah ek. Tak lama lagi nak jadi papa dah ni. Kena banyak doa dan buat persediaan. Excited juga hari tu wa ngan nono pi jenjalan ushar barang baby. Nak beli baju, tapi masih tak tahu lagi jantina baby gua ni. Pastu, beberapa hari lepas wa pergi scan. Baby gua masih malu-malu lagi mahu menunjukkan gendernya.

Seyes, bila wa sendiri tengok baby gua masa scan tu, Allah.....terharu betul gua yang Allah kurnia gua seorang baby. Kata doktor, everything ok. Lasak juga baby gua masa wa tengok tu. Agaknya excited kot bila dia tau papa die datang tengok.

Bulan ni nak kena cari babysitter untuk baby wa. Kena booking siap-siap la. Takut nanti last minit kelam kabut di buatnya.

Excited gua . Tak sabar nak tunggu baby gua keluar. Insyaallah, andai lelaki yang Allah beri nama baby gua adalah Muhammad Syakir Iyad....

Jom dengar sikit UAI

April 06, 2012

La ni memang ramai anak mudah rajin pi kuliyah agama. Kalau dulu, golongan orang tua-tua je yang pergi. Satu petanda yang sangat baik...

Isnin, 2 April 2012

Yes! dah beli..menuju ke last page

April 02, 2012

Lame dah wa aim buku ni.

Selalu belek2 je kat kedai buku. Serius sekali belek wa dah jadi admire gile kat buku ni. Lepas wa pikir kat rumah gua memang tak ade buku pasal Rasulullah. Parah ni, nanti bila anak wa dah tau speaking, kalau dia tanya pasal Nabi Muhammad s.a.w berpeluh pula nanti.

Buku ni memang best. Bukan nak promote pasal buku agama. Tapi nak promote sebab isi di best gile Lu akan tersentuh bab wafatnya Rasulullah s.a.w.

Thanks la kat nono sebab korbankan sekeping baucar die.

Ahad, 1 April 2012

Rutin ahad

April 01, 2012

Selalunya bila weekend yang wa ade class, mesti rase cam kejap je.

Bangun awal, bertolak ke malacca sebelum subuh. Sebab kelas gua akan bermula pukul 8 a.m. Biasanya gua akan makesure pukul 5.10 a.m wa dah gerak dari Putrajaya.

Hari ni kelas cancel pula sebab tenaga pengajar dari bangi tak dapat hadir. Tapi pada gua itu semua tak mengapa, tanpa kuliyah pun gua tetap akan study.Tadi gua buat praktikal sebagai ganti kuliyah yang batal tu. Gua terpandang seorang pesakit di papah masuk oleh anaknya. Agaknya ayahnya kena stroke. Dalam kepala terus terimbas, satu tahun yang lepas, gua memapah abah gua untuk membuat rawatan di sini. Alhamdulillah, abah gua sudah 70% recover dari stroke.

Makin lama gua study dalam islamic medicine ni, makin mendalam minat gua. Mungkin terlalu kagum dengan kaedah pengaduan pada tuhan . 

Nikmat kesihatan tu tak boleh di beli dengan wang ringgit. Berapa banyak duit kita bayar kat hospital pun, belum tentu akan sembuh sakit kita. Tapi melalui kaedah islamic medicine, mengadu pada Allah, serta ikhtiar untuk sembuh, dan yakin akan kesembuhan itu dari Allah, adalah memberi 100% harapan untuk sembuh.Melalui islamic medicine style , kita usaha dan ikhtiar, sembuh atau tidak itu berserah pada Allah. Andai tak sembuh, kita puas hati , sebab Allah beri pahala dan hapuskan dosa sebagai balasan usaha yang kita buat.

Penat hari ni, hampir terlelap bawa atas motor tadi. Sampai terpaksa berhenti di petronas pedas linggi untuk lelapkan  mate kejap. 

Sekang ni cam dah tak menggila penulisan gua ek. Kalau dulu tulisan gua macam remaja yang gila-gila. Tapi sekarang ni, dah macam retua pula. Agaknya sebab hormon nak jadi bapa kot...haha...

kalau dapat bawa atas highway...pehhh
Geram je tengok roang bawa motor cam ni potong gua kat highway tadi...