Rabu, 30 Disember 2015

Quality time

Disember 30, 2015

Hujung minggu yang best.. Cuti 5 hari. Dari cuti maulud, Xmess pastu campur hujung minggu. Pastu Isnin cuti jaga dorang . Sebab pengasuh cuti. Seronok duduk dengan dorang. Melayan telatah dorang. 

A'syah ..dah makin besar. Diam tak diam, minggu depan je nak masuk PASTI. Wa, sudah mahu 4 tahun dah umur dia. Makin bijak. Banyak cakap, pandai merajuk. Pandai meluahkan perasaan. Kira aku macam ada makwe pula kat rumah haha. Dalam hati risau juga. Camne la nanti minggu pertama sekolah. Mungkin seronok kot dengan kawan-kawan. Iyadh..fuh..lasak dah. Asyik nak memanjat je kerjanya. Kat rumah asyik panjat meja. Suka tiru gaya aku solat. Orang takbir, dia pun ikut sama takbir. Orang rukuk die dah sujud dah. Masalahnya di sujud depan aku. haha..

Ya Allah, indahnya loan yang kau bagi ni. Anak-anak, pinjaman Allah. Dia bagi kita , untuk kita mendapat untung di akhirat. 

Betul kata orang, anak-anak ni cuma ada 10 tahun je manja dengan mak ayah. Nanti dah sekolah, dorang ada kawan . Dah kurang dah manja dengan kita. So, aku kena hargai 10 tahun ni dengan dorang. Kena selalu manja dengan dorang. 

Semoga cita-cita aku nak tengok semua anak-anak aku jadi hufaz quran, Allah makbulkan.

Isnin, 28 Disember 2015

Hawk run KL 2015

Disember 28, 2015
Short experience about this event..

Actually..aku risau juga tak dapat commit event ni. Sebab at the same day aku ada family day sebelah in law kat gold coast morib. Fuh..kalau tak dapat pergi ..kire cam frust juga la. Mana taknye..dekat sebulan juga aku train lari sejauh 12km.

Bagi aku as a newbie dalam sukan running ni..12km memang jauh..but practice make perfect...Boleh juga lari 12km dalam 1h 30minutes..

So..pagi tu aku bangun pukul 4 pagi kot semata mata nak pi event tu. Actually event tu kat putrajaya je. Aku pun duduk kat Putrajaya juga. Tapi hari kejadian tu aku bangun seawal 4 pagi...sebab aku kat gol coast morib. Apa lagi...pecut la dari morib ke putrajaya. Lebih kurang 1 hour kot perjalanannya. Sampai putrajaya pukul 5 pagi. So sempat la ngaji quran sikit kat rumah pastu pi surau solat subuh.

Well good start for me..!

Hawk run KL 2015...for me..sangat interesting...Start on time 7.a.m. Track..? Best...banyak bukit. Tinggi ada rendah pun ada. View...memang thorbaik..cun2 rupenya pemandangan putrajaya kat taman wawasan tu. 4km 1 round. So 3 pusingan la. Rasenye aku sangat bermotivate hari tu. Dua pusingan aku x jalan langsung...lari je...Last lap kt bukit tu kene jalan sikit..penat kot non stop 12km.

Finally..i finished my run about 1h 34 minutes..wow...! For me..that was awsome..!

Best join event camni..insyaallah..next year target nak join 12 event yang 10 km above...so keep run and fit!

Runneristic...2015

Disember 28, 2015

Diz year was a little bit diffrent..I dont why...and how come the running was one of my hobby..

Diz year je..aku dah masuk 5 event marathon..

Start from BSN night run , mizuno MPKj run , Ee run, Run 4 Peace...and last semalam...Hawk run KL.

Semalam punye paling mencabar...pasal 12km berbukit....track dekat taman wawasan putrajaya. Although memang putrajaya citizen...tapi haram tak pernah test jog kat situ..tapi memang best la view..nanti nal jog lagi la kat sane.

2016...sedang merangka beberapa event lagi nak join...rase nak teruskan hobi yang very healthy ni...

stop?....not yet...and don't when..keep fit and strong...for 2016!

Mini Taman Herba

Disember 28, 2015

Ade tanam sikit pokok kat balkoni. Semua tanam dalam pasu. Kebanyakkannya adalah pokok herba. Ade pokok pecah kaca, lelipan, sambung nyawa, bangun2, kari, lidah buaya, dukung anak...dan pokok cili.

Tak tau la dari mana datang minat. Agaknye dulu abah ade kebun...jd..minat tu turun pada aku agaknye.

Orang tanye...kenapa banyak pokok herba..

Jawapannya..sok kalu nak gune..petik je kat pasu..Berbudi la pada tanah..insyaallah ade barakahnya.

Rabu, 23 Disember 2015

Bye 2015

Disember 23, 2015

Tinggal lagi seminggu je..plup..tahun masihi akan melabuhkan tirai..

Time ni orang akan tanye, ape azam baru? Azam lama dah tercapai ke belum? any pending azam? Macam-macam la yang berlegar di kepala.

Aku ..

Ape nak cakap pasal 2015?

Ape yang dah aku buat dalam tahun 2015? Ape yang boleh di banggakan dalam tahun ni, dan apa yang aku dah gagal dalam tahun ni?

Semua soalan tu hanya diriku sendiri yang boleh jawab. Boleh ingat, walau ada yang terlupa. Azam untuk tahun depan ape pula? Perlu ke aku kene cipta azam? Atau biar saja masa berlalu macam tu saja? Macam seolah-olah aku tunggu masa malaikat maut datang jemput je. Tak ada wawasan la kalau macam tu.

Mesti berazam. Baru boleh hidup! Mesti ada target baru boleh hidup panjang? Ok dalam semingu ni nak set azam untuk tahun depan.

Family dan aku...mesti ade target.