Menulis Bukan Kerna Nama

Rabu, 21 Oktober 2009

Bajet 2010-pendapat aku

Rata-rata hari ni budak-budak kat office aku cerita pasal bajet yang akan di bentangkan oleh PM Juamat ni.

Bos aku pula dah gerak pergi parlimen nak checking buku akaun awam.

Ada yang kata, " bonus takde."

Ada yang kata cola kene potong 30%
Ada yang kata elaun perumahan naik 60%.
Macamnapun semua tu andaian dorang je.
Selagi belum pukul 4.00 petang jumaat ni, maka segala andaian hanya tinggal andaian.

Menurut berita dari bernama tadi bajet kali ini mementing peningkatan pembangunan ekonomi. Jika fokus ke arah itu pada pendapat aku, tidak ada penurunan gaji atau elaun yang akan berlaku. Malah sepatutnya ia akan bertambah.

Aku teringat satu artikel yang dikeluarkan oleh Che Det, jika kerajaan ingin memacu ekonomi negara, gaji kakitangan kerajaan perlu dinaikkan. Ini kerana lebih 1.2 juta rakyat di malaysia makan gaji dengan kerajaan.Secara tak langsung, kakitangan kerajaan yang adalah golongan yang memiliki kuasa membeli dengan tetap.

Kalau dikurangkan gaji mereka, maka aliran tunai dalam negara juga akan berkurang. Ini dah tentu effect kat pertumbuhan ekonomi negara.Ramai yang bising defisit meningkat.

Malah ada spekulasi yang kata tahun 2012 defisit akan jadi lebih dari 15%. Apalaha nak dibisingkan. Memang dah jadi lumrah semakin hari nilai wang semakin kecil. Sebab tu defisit semakin meningkat. Harga barang naik dah tentu duit makin kecil.

Hahaha..macam Pakar ekonomi pula aku ni..kalau boleh nak follow la bos aku pergi parlimen Jumaat ni..
Share:

2 comments:

Tanpa Nama berkata...

wei defisit tu apa wei?

Mr feckry berkata...

lebihan la..