Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lately ni ramai member share baby dorang nangis2 time senja

Ramai sangat share dengan wa pasal ni.

Baby dorang menangis tak ingat, start maghrib sampai malam. Pasal nangis tu, jenis nangis gila-gila punya. Gua take serious juga pasal ni. Pasal gua pun ade baby kecik yang baru berusia sebulan.

Kebetulan isnin lepas gua attend kelas Ustaz Haron Din. Dia ada sentuh kes ni. Kat Ustaz, baby kecik ni memang mudah di ganggu makhluk halus yang bernama Ummu Syibian. Memang ada hadith Nabi s.a.w pasal kes macam ni. Ummu syibian ni suka dengar baby nangis. Kengkadang baby tu nangis sampai sawan, mata asyik naik ke atas je.

Kata ustaz Haron, untuk handle kalau jadi kes ni, bacakan ayat-qursi pada ubun2 baby then tiup dengan agak kuat. Yakin pada Allah , Dia akan bantu (selalu berharap pada Allah).

Bagi nak elak jadi macam ni, ada norma2 yang bersandarkan hadith yang boleh kita amalkan . Contohnya, as parent, sambil dodoi anak or dokong, baca la muawwizatain( 2 or 3 qul). Ini memang sunnah nabi s.a.w bila baginda dukung budak. Besides that, bila senja ( around 7.pm to 8.15 pm) tutup pintu dan tingkap, seolah isyaratkan tak bagi mahkluk halus masuk berserta doa pada Allah.( kalau izin Allah nak bagi depa masuk , masuk juga)

Pastu, rumah jangan lah sunyi dengan bacaan quran.

Ok hopefully point2 ni berguna bagi lu, gua, dan semua blogger yan baru menimang cahaya mata. Lebih2 lagi cam gua ni, baru dapat anak sulung.

Ustaz hashim
Teruja semalam, 1st time masuk kelas taranum kat Masjid besi Putrajaya. Best, sangat best. Semoga Allah sentiasa permudah untuk wa belajar taranum ni.

- dulu gila karok, tapi tak sangka, taranum is the real karok, plus barakah from Allah.

4 buah fikiran!!!:

JIJI YU berkata...

mmg molek atas masjid le i'itikaf..tp entry aku bukan psl i'tikaf bro

kechixx hussain berkata...

bagusnya tips n nasihat nie..insyaAllah bila dah beranak nanti saya akan amalkan..;)

Zie Madini berkata...

so far, baby zie tak pernah lg menangis time senja. bila nak masuk senja...zie akan kejutkan dia dari tidur.

tp if mikail happen nangis time senja...akan zie cuba tips ini :) thanx bro

zorro berkata...

bagus tips anda..thumbs up!