Langkau ke kandungan utama

Lately ni ramai member share baby dorang nangis2 time senja

Ramai sangat share dengan wa pasal ni.

Baby dorang menangis tak ingat, start maghrib sampai malam. Pasal nangis tu, jenis nangis gila-gila punya. Gua take serious juga pasal ni. Pasal gua pun ade baby kecik yang baru berusia sebulan.

Kebetulan isnin lepas gua attend kelas Ustaz Haron Din. Dia ada sentuh kes ni. Kat Ustaz, baby kecik ni memang mudah di ganggu makhluk halus yang bernama Ummu Syibian. Memang ada hadith Nabi s.a.w pasal kes macam ni. Ummu syibian ni suka dengar baby nangis. Kengkadang baby tu nangis sampai sawan, mata asyik naik ke atas je.

Kata ustaz Haron, untuk handle kalau jadi kes ni, bacakan ayat-qursi pada ubun2 baby then tiup dengan agak kuat. Yakin pada Allah , Dia akan bantu (selalu berharap pada Allah).

Bagi nak elak jadi macam ni, ada norma2 yang bersandarkan hadith yang boleh kita amalkan . Contohnya, as parent, sambil dodoi anak or dokong, baca la muawwizatain( 2 or 3 qul). Ini memang sunnah nabi s.a.w bila baginda dukung budak. Besides that, bila senja ( around 7.pm to 8.15 pm) tutup pintu dan tingkap, seolah isyaratkan tak bagi mahkluk halus masuk berserta doa pada Allah.( kalau izin Allah nak bagi depa masuk , masuk juga)

Pastu, rumah jangan lah sunyi dengan bacaan quran.

Ok hopefully point2 ni berguna bagi lu, gua, dan semua blogger yan baru menimang cahaya mata. Lebih2 lagi cam gua ni, baru dapat anak sulung.

Ustaz hashim
Teruja semalam, 1st time masuk kelas taranum kat Masjid besi Putrajaya. Best, sangat best. Semoga Allah sentiasa permudah untuk wa belajar taranum ni.

- dulu gila karok, tapi tak sangka, taranum is the real karok, plus barakah from Allah.

Ulasan

JIJI YU berkata…
mmg molek atas masjid le i'itikaf..tp entry aku bukan psl i'tikaf bro
kechixx hussain berkata…
bagusnya tips n nasihat nie..insyaAllah bila dah beranak nanti saya akan amalkan..;)
Zie Madini berkata…
so far, baby zie tak pernah lg menangis time senja. bila nak masuk senja...zie akan kejutkan dia dari tidur.

tp if mikail happen nangis time senja...akan zie cuba tips ini :) thanx bro
zorro berkata…
bagus tips anda..thumbs up!

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…