Header Ads

Telur separuh masak


Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab gua tak biasa, gua selang dua hari sekali. Kalau ikutkan, body builder kena makan 10 biji sehari. Tapi sekarang ni gua bukan nak bina muscle lagi.

Sekarang ni latihan gua lebih tertumpu untuk fat lose dan fitness. Lebih kepada nak buat cutting badan. Kalau cakap orang kampung nak buat badan jadi berketak-ketak la.

Telur separuh masak ni memang bagus. Pagi tadi gua makan 2 biji. Pastu pergi gym. 2 jam stengah tak penat langsung. Serius. Tenaga gua macam sama macam makan protien dulu. So gua ingat nak makan setiap hari 2 biji.

Tapi, harus di ingat 2 biji telur separuh masak sehari. Jangan pula makan tengah hari nanti goreng telur dada. Pastu malam pi makan roti jon. Kan roti jon tu ada telur. Nasi gua tetap tak makan. Makanana tengah hari macam biasa la, bihun sup ke, mee goreng ke . Tak kisah. Boleh je hentam.

Ini bukan tips biasa untuk diet, tips ni hanya boleh di amalkan kalau lu orang ada buat workout. Kalau tak nanti perut lu orang bakal ada kusyen.

23 ulasan

::cdot the dot:: berkata...

telur DADAR la...telur DADA tuh gua pnya..

lu kan..saja bikin pagi2 gua ni tercemar..

Mr feckry berkata...

cdot:jap gua dah kol majlis bandaraya soh bersihkan pencemaran.

HonEyBuNNy berkata...

ya..telur separuh masak mmg sangat bagus dan baik untk kesihatn....tmbh telur omega....ila xmkn..tp mak ila amalkn.ehhe

Mr feckry berkata...

honey:nak tak ikut mak makan

ardinihumaira berkata...

bagus3... cik abang dni pon suka makan telur separuh masak ;)

Mr feckry berkata...

dini:selalu makan ke

Mr feckry berkata...

dini:selalu makan ke

HLiza berkata...

nak cuba tak nak makan nasi tak boleh2..

enyheartsdiamond berkata...

my favourite! :D

Mr feckry berkata...

hliza:boleh.cuba kuatkan semangat

Mr feckry berkata...

eny:pagi tadi wa sentap lagi

Anne Boleyn berkata...

diet tak makan nasi uihhh leh tahan keee...kalau gue..lapar deyyyy ;p

Awangku berkata...

yup bro telur separuh masak mmg byk protein.. samala, sy pun tiap2 pagi mkn telur sparuh masak.. stiap ari 3 biji.. tp, awang baru nk berjinak2 dlm dunia gym ni.. ok.. harap dpt tjuk ajar ya.. hehe

PelikBinAjaib berkata...

Banyak khasiat telur separuh masak nie. Selalunya utk dietlah.

Zul Spyboy berkata...

kalau makan putih telur je boleh ke badan jadi ketat2 bro?? pasal aku tak suka makan kuning telur..

Tanpa Nama berkata...

Hi to every one, the contents existing at this website
are genuinely awesome for people experience, well, keep up the
nice work fellows.

Visit my web page - xerox phaser 8560

Tanpa Nama berkata...

pls fwd me the hyperlink of the video.

Here is my web-site - xerox phaser 8560mfp d

Tanpa Nama berkata...

What's up everyone, it's my firѕt go to see at thiѕ
web site, and pieсe of writing is in fact fruitful in ѕuppoгt of me, keeρ uρ ρosting
these posts.

Feel freе to surf to my webpage :: lucianatamas.com

Tanpa Nama berkata...

Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my
comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having
problems finding one? Thanks a lot!

Also visit my web site: pilgrim jewellery online

Tanpa Nama berkata...

Hi there just wanted to give you a quick heads up.
The text in your content seem to be running off the screen in Ie.
I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd post to let you know.
The design and style look great though! Hope you get the problem
fixed soon. Cheers

Here is my blog; xerox 8560 solid ink

Tanpa Nama berkata...

I've liked both pages, and am a lover. The Fern-patterned earrings are beautiful!

My web site danon jewellery ltd

Tanpa Nama berkata...

We stumbled over here from a different website and thought I
might as well check things out. I like what I see so i am just following you.
Look forward to looking over your web page yet again.


Also visit my web site xerox 8560 toner

Tanpa Nama berkata...

Just what about publishing index cards?
Gary.


My page ... xerox phaser 8560 driver ()