Langkau ke kandungan utama

Telur separuh masak


Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab gua tak biasa, gua selang dua hari sekali. Kalau ikutkan, body builder kena makan 10 biji sehari. Tapi sekarang ni gua bukan nak bina muscle lagi.

Sekarang ni latihan gua lebih tertumpu untuk fat lose dan fitness. Lebih kepada nak buat cutting badan. Kalau cakap orang kampung nak buat badan jadi berketak-ketak la.

Telur separuh masak ni memang bagus. Pagi tadi gua makan 2 biji. Pastu pergi gym. 2 jam stengah tak penat langsung. Serius. Tenaga gua macam sama macam makan protien dulu. So gua ingat nak makan setiap hari 2 biji.

Tapi, harus di ingat 2 biji telur separuh masak sehari. Jangan pula makan tengah hari nanti goreng telur dada. Pastu malam pi makan roti jon. Kan roti jon tu ada telur. Nasi gua tetap tak makan. Makanana tengah hari macam biasa la, bihun sup ke, mee goreng ke . Tak kisah. Boleh je hentam.

Ini bukan tips biasa untuk diet, tips ni hanya boleh di amalkan kalau lu orang ada buat workout. Kalau tak nanti perut lu orang bakal ada kusyen.

Ulasan

::cdot the dot:: berkata…
telur DADAR la...telur DADA tuh gua pnya..

lu kan..saja bikin pagi2 gua ni tercemar..
Mr feckry berkata…
cdot:jap gua dah kol majlis bandaraya soh bersihkan pencemaran.
HonEyBuNNy berkata…
ya..telur separuh masak mmg sangat bagus dan baik untk kesihatn....tmbh telur omega....ila xmkn..tp mak ila amalkn.ehhe
Mr feckry berkata…
honey:nak tak ikut mak makan
ardinihumaira berkata…
bagus3... cik abang dni pon suka makan telur separuh masak ;)
Mr feckry berkata…
dini:selalu makan ke
Mr feckry berkata…
dini:selalu makan ke
HLiza berkata…
nak cuba tak nak makan nasi tak boleh2..
enyheartsdiamond berkata…
my favourite! :D
Mr feckry berkata…
hliza:boleh.cuba kuatkan semangat
Mr feckry berkata…
eny:pagi tadi wa sentap lagi
Anne Boleyn berkata…
diet tak makan nasi uihhh leh tahan keee...kalau gue..lapar deyyyy ;p
Awangku berkata…
yup bro telur separuh masak mmg byk protein.. samala, sy pun tiap2 pagi mkn telur sparuh masak.. stiap ari 3 biji.. tp, awang baru nk berjinak2 dlm dunia gym ni.. ok.. harap dpt tjuk ajar ya.. hehe
PelikBinAjaib berkata…
Banyak khasiat telur separuh masak nie. Selalunya utk dietlah.
Zul Spyboy berkata…
kalau makan putih telur je boleh ke badan jadi ketat2 bro?? pasal aku tak suka makan kuning telur..
Tanpa Nama berkata…
Hi to every one, the contents existing at this website
are genuinely awesome for people experience, well, keep up the
nice work fellows.

Visit my web page - xerox phaser 8560
Tanpa Nama berkata…
pls fwd me the hyperlink of the video.

Here is my web-site - xerox phaser 8560mfp d
Tanpa Nama berkata…
What's up everyone, it's my firѕt go to see at thiѕ
web site, and pieсe of writing is in fact fruitful in ѕuppoгt of me, keeρ uρ ρosting
these posts.

Feel freе to surf to my webpage :: lucianatamas.com
Tanpa Nama berkata…
Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my
comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having
problems finding one? Thanks a lot!

Also visit my web site: pilgrim jewellery online
Tanpa Nama berkata…
Hi there just wanted to give you a quick heads up.
The text in your content seem to be running off the screen in Ie.
I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd post to let you know.
The design and style look great though! Hope you get the problem
fixed soon. Cheers

Here is my blog; xerox 8560 solid ink
Tanpa Nama berkata…
I've liked both pages, and am a lover. The Fern-patterned earrings are beautiful!

My web site danon jewellery ltd
Tanpa Nama berkata…
We stumbled over here from a different website and thought I
might as well check things out. I like what I see so i am just following you.
Look forward to looking over your web page yet again.


Also visit my web site xerox 8560 toner
Tanpa Nama berkata…
Just what about publishing index cards?
Gary.


My page ... xerox phaser 8560 driver ()

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…