Langkau ke kandungan utama

Agak terleka sebelum ini



Naskah teragung di sisi rasullullah

(Perkongsian dr Tanyalah ustz: ustz asraff ayob)

7 tips utk menghargai Al Quran

(1)bca Al Quran dgn niat kita berhdpn dgn kitab yg Allah pelihara..mohon agr Allah turut pelihara kita yg membacanya

(2)bca Al Quran dgn niat ia kitab yg penuh dgn Nur (cahaya n petunjuk dr Allah)..mohon agr Allah terus memberi Hidayah pd kita

(3)bca Al Quran dgn cuba hayati ia sbg kitab yg pnuh rahmat..hari ni aku dpt bca Al Quran ats rahmat Allah..mohon Allah pandang kita dan ahli keluarga kita  dgn pandangan rahmat

4) bca al Quran dgn menyedari bhw ia kitab penyembuh..mohon Allah sembuhkan penyakit hati..mana mungkin seseorg yg penuh dgn penyakit hati merasa lazat saat membaca Al Quran

5)bca al Quran dgn mempercayai ia kitab yg pnuh dgn formula kejayaan..mohon Allah tambahkn ilmu dgn membca Al Quran

6) bca Al Quran dgn niat utk dpt petunjuk..mohon Allah beri petunjuk utk jd hamba yg lbh baik..

7)bca Al Quran dgn niat al quran dpt bimbing kita utk beramal..Al Quran akn beri kekuatan dan kefahaman agr beramal sbg tanda syukur ats nikmat Allah..beramal bkn utk jd hebat di mata manusia tp utk jd hebat di sisi Allah

Sblm ni mungkin kita hny fokus tajwid dan nk dpt pahala dgn membca Al Quran..kita perlu upgrade quality hubungan kita dgn Al quran..sbg cth sblm bca Al Quran cuba bygkn diri kita yg pnuh dgn masalah..pnuh dgn dosa..diri dan ahli keluarga msih jauh dgn al quran..mohon Allah bg nasihat stlh membca Al quran..

Insyaallah mungkin dgn cara ni kita dpt rasa kelazatan membca Al Quran agr timbul kesedaran utk terapkn Al Quran dlm kehidupan..
beramal bkn utk seorg diri tp kita nk sma2 berkumpul sbg umat nabi muhammad s.a.w yg cintakn Al quran

Wallahua'lam..moga bermanfaat

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…