Menulis Bukan Kerna Nama

Khamis, 15 April 2010

Menentang reality

ehsan dari along

Pernah dengar tak tenaga luar biasa.

Lu orang mesti pernah perasan kan, bile lu orang kena kejar babi hutan, tetiba je lu orang boleh terpanjat tiang letrik? Ha tu la dia tenaga luar biasa. Tenaga tu di panggil menentang realiti. Tenaga luar biasa tu boleh keluar juga time lu orang mengamuk bile kereta kena langgar, laki lu orang kena kebas, awek kena usah dengan orang lain, dan macam-macam yang lu orang boleh pikir lagi.

Tetapi boleh ke lu orang control. Tak ramai yang punyai kebolehan untuk control tenaga menentang realiti tu. Kebanyakan yang berjaya control adalah manusia yang bergela wanita.

Gua ada satu story.

Satu hari seorang ibu dengan keadaan penat gila, yang kalau lu orang tengok pun memang kesian. Peluh masih memercik lagi kat dahi. Masuk rumah dengan hembusan nafas yang bagaikan baru lepas larian amal KLCC. Sampai di rumah dia melabuhkan punggungnya ke tempat duduk.

Niat di hati teringin nak rehat, dan pulihkan tenaga buat seketika akibat dah memerah keringat mencari rezeki.

Tetiba datang seorang kanak-kanak, yang comel dan lagi cute. Berlari sambil memeluk ibunya. Sang ibu rasa seperti lupa akan kepenatan.

Tak sampai lima saat anak itu berkata," ibu, lapar la ibu. Nak mee goreng."

Kalau lu jadi , yang baru penat gile sampai dari tempat kerja, apa lu cakap? adakah lu akan cakap macam ni," ah, kejap la ibu penat ni."

Tetapi sang ibu tadi tak terlintas akan perkataan itu. Dengan keadaan penat, dia tiba-tiba bingkas bangun. Bangun seperti srikandi ingin manyambung perjuangan dan alpa akan kepenatan tadi. Terus sang ibu tadi siapkan mee untuk makan bersama anaknya yang comel lagi cute itu.

Itulah tenaga luar biasa. Tenaga menentang realiti. Agak-agak terbalas tak jasa kita pada sang ibu?

Fikirkanlah..

Share:

27 comments:

WSR berkata...

ibu tak pernah meminta dibalas jasanya. Doa kamu serta kehadiran kamu dihatinya sebagai anak yang soleh itu adalah segala-galanya bagi mereka. Kebahagiaan kamu adalah adalah kebahagiaan ibu juga. Berjanjilah dengan diri kamu sendiri bahawa tidak sesekali kamu mengecewakan-nya.

embun d tengah malam berkata...

susah nk balas..huh..ayat ko terbaik

Mr feckry berkata...

wsr:insya allah

Mr feckry berkata...

embun:huhu

ardinihumaira berkata...

huhu... susah nak balas semua jasa ibu..

yang terbaik, kitalah menabur jasa sebagai membalas jasa beliau pada kita.. :)

Mr feckry berkata...

ardini:stuju

cikmemy berkata...

sangat la betul cerita ko ni..mak aku sakit2 pon duk tegar nak masak jugak...

Mr feckry berkata...

cikmemey:kuatkan

Hazzy Ishak berkata...

touching
mak tak penah mrungut sikit pun

Mr feckry berkata...

hazzy:dorang memang taktau semua tu

ayaa alyy berkata...

xder ape pon yg dpt balas pergorbanan ibu.

ayut berkata...

apsal aku rasa ko terimaginasi yang ko budak cute tu?

Mr feckry berkata...

aya:doakan kesejahteraan dorang je

Mr feckry berkata...

ayut:aku punya suke le

y@n@ M!B berkata...

klu time skt pun sanggup lg usaha cari ubt utk anak wpn dia kt tpt keje..
tu pasal syurga bwh tapak kaki ibu..=)

HonEyBuNNy berkata...

saya syg ibu saya...ngeh3...jasa ibu d hargai...

::cdot the dot:: berkata...

huwaaaaa...lu buat gua sentap...lu memang sengaja bikin hati gua sentap...

bidadarihijau berkata...

mmg tak terbalas....kalau skunk, mmg sah2 jawab jap2 g la...penat..
tp klo dh jd ibu harap2 xde la gitu..memang tros masak mee, xpon ktiaw..hahaha

Mr feckry berkata...

yana:sedih ayat lu tu

Mr feckry berkata...

honey:gua pun tau

Mr feckry berkata...

cdot:ala lu memang selalu tersentap

Mr feckry berkata...

bidadari:gua nak lontong

MUNYIT berkata...

kasehnya ibu.. huhu :(

Mr feckry berkata...

munyit: tu tajuk film ke

Tanpa Nama berkata...

aik???cam knal je cite yg kne kejar ngan babi hutan pas2 panjat tiang letrik..hmm

Mr feckry berkata...

tanpa nama: cam kenal ek

annfrendly berkata...

tak terbalas jasa ibu selamani..
banyak pengorbanannya untuk anak-anak..
menyentuh hati sanubari..sob..sob..