Langkau ke kandungan utama

Menentang reality

ehsan dari along

Pernah dengar tak tenaga luar biasa.

Lu orang mesti pernah perasan kan, bile lu orang kena kejar babi hutan, tetiba je lu orang boleh terpanjat tiang letrik? Ha tu la dia tenaga luar biasa. Tenaga tu di panggil menentang realiti. Tenaga luar biasa tu boleh keluar juga time lu orang mengamuk bile kereta kena langgar, laki lu orang kena kebas, awek kena usah dengan orang lain, dan macam-macam yang lu orang boleh pikir lagi.

Tetapi boleh ke lu orang control. Tak ramai yang punyai kebolehan untuk control tenaga menentang realiti tu. Kebanyakan yang berjaya control adalah manusia yang bergela wanita.

Gua ada satu story.

Satu hari seorang ibu dengan keadaan penat gila, yang kalau lu orang tengok pun memang kesian. Peluh masih memercik lagi kat dahi. Masuk rumah dengan hembusan nafas yang bagaikan baru lepas larian amal KLCC. Sampai di rumah dia melabuhkan punggungnya ke tempat duduk.

Niat di hati teringin nak rehat, dan pulihkan tenaga buat seketika akibat dah memerah keringat mencari rezeki.

Tetiba datang seorang kanak-kanak, yang comel dan lagi cute. Berlari sambil memeluk ibunya. Sang ibu rasa seperti lupa akan kepenatan.

Tak sampai lima saat anak itu berkata," ibu, lapar la ibu. Nak mee goreng."

Kalau lu jadi , yang baru penat gile sampai dari tempat kerja, apa lu cakap? adakah lu akan cakap macam ni," ah, kejap la ibu penat ni."

Tetapi sang ibu tadi tak terlintas akan perkataan itu. Dengan keadaan penat, dia tiba-tiba bingkas bangun. Bangun seperti srikandi ingin manyambung perjuangan dan alpa akan kepenatan tadi. Terus sang ibu tadi siapkan mee untuk makan bersama anaknya yang comel lagi cute itu.

Itulah tenaga luar biasa. Tenaga menentang realiti. Agak-agak terbalas tak jasa kita pada sang ibu?

Fikirkanlah..

Ulasan

WSR berkata…
ibu tak pernah meminta dibalas jasanya. Doa kamu serta kehadiran kamu dihatinya sebagai anak yang soleh itu adalah segala-galanya bagi mereka. Kebahagiaan kamu adalah adalah kebahagiaan ibu juga. Berjanjilah dengan diri kamu sendiri bahawa tidak sesekali kamu mengecewakan-nya.
susah nk balas..huh..ayat ko terbaik
Mr feckry berkata…
wsr:insya allah
ardinihumaira berkata…
huhu... susah nak balas semua jasa ibu..

yang terbaik, kitalah menabur jasa sebagai membalas jasa beliau pada kita.. :)
Mr feckry berkata…
ardini:stuju
cikmemy berkata…
sangat la betul cerita ko ni..mak aku sakit2 pon duk tegar nak masak jugak...
Mr feckry berkata…
cikmemey:kuatkan
Hazzy Ishak berkata…
touching
mak tak penah mrungut sikit pun
Mr feckry berkata…
hazzy:dorang memang taktau semua tu
ayaa alyy berkata…
xder ape pon yg dpt balas pergorbanan ibu.
ayut berkata…
apsal aku rasa ko terimaginasi yang ko budak cute tu?
Mr feckry berkata…
aya:doakan kesejahteraan dorang je
Mr feckry berkata…
ayut:aku punya suke le
y@n@ M!B berkata…
klu time skt pun sanggup lg usaha cari ubt utk anak wpn dia kt tpt keje..
tu pasal syurga bwh tapak kaki ibu..=)
HonEyBuNNy berkata…
saya syg ibu saya...ngeh3...jasa ibu d hargai...
::cdot the dot:: berkata…
huwaaaaa...lu buat gua sentap...lu memang sengaja bikin hati gua sentap...
bidadarihijau berkata…
mmg tak terbalas....kalau skunk, mmg sah2 jawab jap2 g la...penat..
tp klo dh jd ibu harap2 xde la gitu..memang tros masak mee, xpon ktiaw..hahaha
Mr feckry berkata…
yana:sedih ayat lu tu
Mr feckry berkata…
honey:gua pun tau
Mr feckry berkata…
cdot:ala lu memang selalu tersentap
Mr feckry berkata…
bidadari:gua nak lontong
MUNYIT berkata…
kasehnya ibu.. huhu :(
Mr feckry berkata…
munyit: tu tajuk film ke
Tanpa Nama berkata…
aik???cam knal je cite yg kne kejar ngan babi hutan pas2 panjat tiang letrik..hmm
Mr feckry berkata…
tanpa nama: cam kenal ek
annfrendly berkata…
tak terbalas jasa ibu selamani..
banyak pengorbanannya untuk anak-anak..
menyentuh hati sanubari..sob..sob..

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…