Langkau ke kandungan utama

Salut!

Tulisan jawi.

Lu orang tau tak apa yang ditulis?

Kalau lu orang terror, cuba la lu orang baca. Gua dengan yakin pasti luorang akan tergagap. Macam budak tadika. Actually gua pun tergagap nak baca. Pasal maybe tulisan ni berseni sangat.

Sebenarnya ini adalah rangkap pantun. Rangkap pantun ni di tulis oleh my abah. Pantun ni dia buat masa nak masuk meminang nono untuk aku. Gile lawak. Aku tak tahu abah aku memang terror pantun. Dan yang paling mahal, pantun tu di tulis di dalam tulisan jawi. Serius, seni yang tidak ada tandingan.

Maybe lu orang anggap ni simple, tapi pada gua sangat terbaik. Payah nak jumpa. Memang hasil tangan old timer.

Agak-agak ada tak anak muda sebaya gua rajin nak tulis pantun dalam jawi? Ade, tapi satu dalam seribu.

Gua terharu abah jadi jurucakap untuk aku masa majlis meminanga. Ingat lagi masa along kahwin, abah juga yang nikahkan.

My father is a hero!

Ulasan

kata kila berkata…
gile lah bro.memang abah lu terer.gagap aku baca.grrrr
ardinihumaira berkata…
Alhamdulillah.. dni mahir tulis & baca jawi.. dni belajar bahasa arab juga :)
Sesumpah berkata…
wuhh klasik gila tulisan


tulisan jawi aku buroook oh



:'(
enyheartsdiamond berkata…
boleh baca.. tp kalau nk tulis tu, mmg spelling error terabur lah..
Mr feckry berkata…
kata killer:ha baru lu tau, gua pun gagap
Mr feckry berkata…
ardhini:tahniah dan teruskan usaha anda
Mr feckry berkata…
sesumpah,:gua pun lebih kureng
Mr feckry berkata…
eny:gua ingat gua je pelat baca jawi
HonEyBuNNy berkata…
wah2..ila fhm ckit2..heheh...nti nak wat tulis lam jawi lak la..dah lma xtulis jawi sjk beh sekolah..heheh
Mr feckry berkata…
honeybunny:em, mari kita stat praktis
annfrendly berkata…
cantik tulisan jawinya..
pandai berpantun pulak tu.. hebat..
::cdot the dot:: berkata…
alhamdulillah...
HLiza berkata…
Masa along kahwin dengar suara abah macam sebak..masa along review balik video peminangan Nono pun along dapat sense abah macam sebak bila dia kata "Fikri ni anak saya yg bongsu.."!

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…