Menulis Bukan Kerna Nama

Sabtu, 24 Julai 2010

The day and the family

Sudah lama gua tak balik melaka. Rasanya sejak gua bergelar tunang orang pantai timur yang comel tu, ini kali pertama gua balik melaka.

Kebetulan gua balik ni, sedara mara gua yang ramai gile tu telaha mengadakan hari keluarga. Ha, lu orang jangan pula cakap gua balik kampung sebab kahwin. Ni cuma hari keluarga. Kalau gua kahwin gua jemput lu orang semua bagi roboh itu bukit beruang.



See, tengok la, dah macam kenduri kahwin. Memang ramai. Biasala kalau dah namanya perkumpulan ahli keluarga, semua sedara mara datang menayangkan muka. Paling menggelabah, setiap keluarga otai, ataupun keluarga yang generasi tertinggi perlu perkenalkan secara ringkas alkisah keluarganya.

Macam hare, acik gua menuding jari ke arah gua. Malah ibu gua juga suruh gua jadi wakil. Gua cakap dengan abah," apahal pula balik melaka kena buat public speaking ni?"

Namun gua kan gentelmen. Tak ada hal la. Gua dengan selambanya menjadi wakil tersohor keluarga untuk present pasal keluarga gua. Gegar tak lu tanya? Sikit pun tak..hehe..gua memang biasa dah buat public speaking.



Ok, ni acara sampingan. Persembahan silat betawi. Gua suka tengok bebudak ni perform. Sebab gua teringat, dulu gua sebaya dengan dorang pun, gua dah buat persembahan macam ni. Gua tak sangka generasi selepas gua pun masih lagi pertahankan warisan bangsa.

Ini la kampung gua.

Sebelum gua belah dari majlis tu, gua sempat dendangkan 2 buah lagu . Ceh, ibu gua suruh gua karok tu!

Untuk tak kecewakan ibu, gua bawa 2 lagu. Lamunan terhenti dan memburu rindu. Lu orang tau, terpaku beb sedara mara gua. Siap dorang tepuk gemuruh lagi. Gua dah perasan macam penyanyi betul dah masa tu.

Sebelum gu chow dulu, gua teringat pantun seorang saudara gua,

Di atas robohan Kota Melaka,
Kita dirikan Jiwa Merdeka,
Bersatu padulah segenap baka,
Membela hak keadilan pusaka.

:- sayang betul acik gua tak rekod video gua nyanyi, kalau tak lu orang mesti takleh tido malam kalau tak tengok clip tu.

Share:

14 comments:

::cdot the dot:: berkata...

laaaaaa...lu org melaka ke??

lu mmg meletopp..gua dah tgk lu nyanyi...bertuah nono, ada org dodoi bila tido..


selamat malam...sayang...tidurr la...... sayangku....

Mr feckry berkata...

cdot:bile plak lu tengok gua nyanyi?

HonEyBuNNy berkata...

owh.....bila nak nk lgsg kan....kenduri tu..hehe...family day mmg best...ramai2...n tmbh bla makan2 kn..

cik Nemo berkata...

macam besh je. gila lah! =)

Mr feckry berkata...

honey:gua telah banyak makan hari ni

Mr feckry berkata...

cik nemo:layan beb

Syida Shukor berkata...

laaaaa orang bukit beruang ke ? dulu salu lepak situ sebab ada mmbe kat mmu :D

Mr feckry berkata...

syida:a'ah memang lahir kat sane

annfrendly berkata...

wah.. karok sampai 2 buah lagu.. kalau nono tengok pasti dia cair.. pergh.. layann..

Anne Boleyn berkata...

hakhak... feeling macam penyanyi err bro. btw, bagus arh keluarga l wat hari keluarga camni. kawan den ada sorang family ya camni. memang best bila tengok.

p/s: kol 12 ni anne boleyn ada publish pasal 'kabel besar' jemput baca yer nnti. :)

Mr feckry berkata...

ann:tapi skg nono tgh merajuk..camne ek

Mr feckry berkata...

anne borylen:wokeh

ayaa alyy berkata...

sgttt lama x g melakaaaaa

Mr feckry berkata...

ayaa:aik bukan jauh melaka tu