Langkau ke kandungan utama

The day and the family

Sudah lama gua tak balik melaka. Rasanya sejak gua bergelar tunang orang pantai timur yang comel tu, ini kali pertama gua balik melaka.

Kebetulan gua balik ni, sedara mara gua yang ramai gile tu telaha mengadakan hari keluarga. Ha, lu orang jangan pula cakap gua balik kampung sebab kahwin. Ni cuma hari keluarga. Kalau gua kahwin gua jemput lu orang semua bagi roboh itu bukit beruang.



See, tengok la, dah macam kenduri kahwin. Memang ramai. Biasala kalau dah namanya perkumpulan ahli keluarga, semua sedara mara datang menayangkan muka. Paling menggelabah, setiap keluarga otai, ataupun keluarga yang generasi tertinggi perlu perkenalkan secara ringkas alkisah keluarganya.

Macam hare, acik gua menuding jari ke arah gua. Malah ibu gua juga suruh gua jadi wakil. Gua cakap dengan abah," apahal pula balik melaka kena buat public speaking ni?"

Namun gua kan gentelmen. Tak ada hal la. Gua dengan selambanya menjadi wakil tersohor keluarga untuk present pasal keluarga gua. Gegar tak lu tanya? Sikit pun tak..hehe..gua memang biasa dah buat public speaking.



Ok, ni acara sampingan. Persembahan silat betawi. Gua suka tengok bebudak ni perform. Sebab gua teringat, dulu gua sebaya dengan dorang pun, gua dah buat persembahan macam ni. Gua tak sangka generasi selepas gua pun masih lagi pertahankan warisan bangsa.

Ini la kampung gua.

Sebelum gua belah dari majlis tu, gua sempat dendangkan 2 buah lagu . Ceh, ibu gua suruh gua karok tu!

Untuk tak kecewakan ibu, gua bawa 2 lagu. Lamunan terhenti dan memburu rindu. Lu orang tau, terpaku beb sedara mara gua. Siap dorang tepuk gemuruh lagi. Gua dah perasan macam penyanyi betul dah masa tu.

Sebelum gu chow dulu, gua teringat pantun seorang saudara gua,

Di atas robohan Kota Melaka,
Kita dirikan Jiwa Merdeka,
Bersatu padulah segenap baka,
Membela hak keadilan pusaka.

:- sayang betul acik gua tak rekod video gua nyanyi, kalau tak lu orang mesti takleh tido malam kalau tak tengok clip tu.

Ulasan

::cdot the dot:: berkata…
laaaaaa...lu org melaka ke??

lu mmg meletopp..gua dah tgk lu nyanyi...bertuah nono, ada org dodoi bila tido..


selamat malam...sayang...tidurr la...... sayangku....
Mr feckry berkata…
cdot:bile plak lu tengok gua nyanyi?
HonEyBuNNy berkata…
owh.....bila nak nk lgsg kan....kenduri tu..hehe...family day mmg best...ramai2...n tmbh bla makan2 kn..
cik Nemo berkata…
macam besh je. gila lah! =)
Mr feckry berkata…
honey:gua telah banyak makan hari ni
Mr feckry berkata…
cik nemo:layan beb
Syida Shukor berkata…
laaaaa orang bukit beruang ke ? dulu salu lepak situ sebab ada mmbe kat mmu :D
Mr feckry berkata…
syida:a'ah memang lahir kat sane
annfrendly berkata…
wah.. karok sampai 2 buah lagu.. kalau nono tengok pasti dia cair.. pergh.. layann..
Anne Boleyn berkata…
hakhak... feeling macam penyanyi err bro. btw, bagus arh keluarga l wat hari keluarga camni. kawan den ada sorang family ya camni. memang best bila tengok.

p/s: kol 12 ni anne boleyn ada publish pasal 'kabel besar' jemput baca yer nnti. :)
Mr feckry berkata…
ann:tapi skg nono tgh merajuk..camne ek
Mr feckry berkata…
anne borylen:wokeh
ayaa alyy berkata…
sgttt lama x g melakaaaaa
Mr feckry berkata…
ayaa:aik bukan jauh melaka tu

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…