Menulis Bukan Kerna Nama

Isnin, 26 Julai 2010

Mari kita sama-sama


Hadith sahih fadhilat nisfu sya'ban :

“Allah melihat kepada hamba-hambaNya pada malam nisfu Sya'ban, maka Dia ampuni semua hamba-hambaNya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci).

(Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain). Al-Albani mensahihkan hadith ini dalam Silsilah al-Ahadith al-Sahihah. (jilid 3, .m.s. 135, cetakan: Maktabah al-Ma`arf, Riyadh)

Adapun antara kelebihan malam Nisfu Syaaban itu ada disebutkan di dalam beberapa hadis. Di malam Nisfu Syaaban juga adalah di antara malam-malam yang dikabulkan doa.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:

Allah menjenguk datang kepada semua makhlukNya di malam Nisfu Syaaban maka diampunkan dosa sekalian makhlukNya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan. (Riwayat Ibnu Majah, at-Thabrani dan Ibnu Hibban).

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:

Allah mencurahkan kebajikan pada empat malam iaitu malam Raya Haji, malam Raya Puasa, malam Nisfu Syaaban dan malam Arafah.(Riwayat Baihaqi).

Berkata Imam Shafie:

Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: Sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: Pada malam Jumaat, malam Raya Haji, malam Raya Puasa, malam pertama di bulan Rejab dan malam Nisfu Syaaban.

Berkata Imam Ghazali:

Sesungguhnya sunat muakkad (sunat yang amat digalakkan) menghidupkan hari siang dan malam yang mempunyai kelebihan antaranya malam Nisfu Syaban.

-:sharing is caring...ya Allah..ampunilah dosaku, ibu bapaku, keluargaku, sahabatku, serta seluruh umat Islam. Sesungguhnya Kau permudahkan urusan kami dan bantulah kami di dalam mengharungi dugaan yang kau berikan. Kerana tanpa bantuan-Mu ya Allah, kami tidak mampu lakukan apa-apa. Kerana kami adalah hamba-Mu lemah.

Amin.
Share:

12 comments:

ardinihumaira berkata...

malam ni marilah berqiamullail... malam nisfu syaaban...

Mr feckry berkata...

ardhini:k jom

Redbloodsnow berkata...

HA JOMM JOMMM :)

HonEyBuNNy berkata...

AMIN.....;-)

Mr feckry berkata...

redbloodsnow:mari2

Mr feckry berkata...

honey:ha..tadah tangan

Mak Su berkata...

aminnnn

Tanpa Nama berkata...

insaf;(

enyheartsdiamond berkata...

bulan itu datang pulaaa..
moga-moga doa kekasih saya dimakbulkan :)

Mr feckry berkata...

maksu:amin

Mr feckry berkata...

jane:sama la kite

Mr feckry berkata...

eny:die doa ape