Langkau ke kandungan utama

Try to smile

Gua pernah bermimpi. Gua di tangkap oleh sekumpulan yang barisi oleh muka jahat-jahat. Gua di kurung di dalam sebuah bilik yang gua rasakan susunan bilik itu lebih kurang sama dengan bilik gua.

Diikatkan gua di atas sebuah katil. Gua cuba meronta-ronta. Menjerit untuk lepaskan diri. Kalau tak silap gua, di hadapan gua ada seekor ular yng memang nampak sangat berbisa. Gua terpandang ke bawah katil. Gua lihat ada seekor katak yang sangat jijik dan besar. Kalau lu orang nampak katak tu, rupanya memang sangat jijik.

Dengan kekuatan yang gua rasa sangat tak kuat, gua cuba juga menyentap tali yang mengikat gua. Anehnya di dalam mimpi itu gua dapat juga bebas dari ikatan tali tu walaupun gua berada dalam keadaan lemah.

Apa bila tali ikatan gua terlerai, gua meloncat ke arah pintu dan cuba membukanya. Namun gagal, kerana pintu telah di kunci. Dan kalau tak silap ular tadi mengacah-ngacah gua. Memang pucat, takut, semua ada!

Gua berusaha lagi, gua cuba buka pintu itu yang cuma berkuncikan tombol bulat. Gua pulas. Sambil gua pulas gua baca ayat Kursi. Tetap tak boleh. Ular sudah semakin dekat. Jiwa semakin takut.

Tetiba ada bisikan di telinga gua," yakinlah pada Allah."

Gua berdoa sambil membuka tombol pintu itu seraya gua membaca doa dan pohon akan bantuan dari Allah.

Agak berkali juga gua cuba. Namun buntu. Sehinggakan terdetik dalam hati yang mengatakan Allah tidak membantu gua.

Gua bangkit lagi, cuba dan terus cuba. Dalam kepala gua cuma terngiang-ngiang akan suara bisikan yang menyuruh yakin pada Allah. Gua pulas dan hentakkan badan gua sekuat hati. Dan akhirnya pintu itu terbuka. Ular yang cuba mengacah untuk mematuk gua itu tadi pun terkejut macam mana gua boleh buka pintu.

Lepas pintu itu terbuka , gua lari sekuat hati. Sedang gua berlari, gua perasan gua di kejar oleh 2 orang ahli kumpulan yang bermuka jahat itu. Mereka cuba melepaskan sedas tembakan. "Poom."

Gua lompat macam Jet Lee . Gua mengelak. Gua lompat lagi ke sebuah lorong. Gua nampak member gua sedang menaiki basikal BMX. Namanya ajoy.

"Ajoy, tolong aku. Aku kena kejar," kata gua pada ajoy.

"Kau carry aku la, kau berat. Payah aku nak kayuh," sambung ajoy pada gua.

Mimpi tu habis macam tu je. Gua tak tahu apa jadi dengan penjahat tu, dan gua tak tahu mengapa sampai begitu mudah kawan gua selamatkan. Ya la dengan pakai basikal BMX je.

Itula mimpi. Banyak unsur karut. Tapi itulah mimpi. Gua bangun, badan gua berpeluh. Dada gua kuat berdebar. Dalam kepala masih tengiang-ngiang akan bisikan itu.

Bisikan," yakin pada Allah!"

Cerita mimpi ini adalah benar. Dan gua tak rekanya.

Ulasan

ardinihumaira berkata…
yakinlah pada Allah!


bagus mimpi tu... boleh teguhkan hati untuk yakin pada Allah ;)
Mr feckry berkata…
ardhini:macam ada petunjuk
Tanpa Nama berkata…
at least bermimpi...kalu xbleh tdo lgsung xde mimpi..
Mak Su berkata…
uiyooo, saspen okeh....
Mr feckry berkata…
tanpa nama:tidur je
Mr feckry berkata…
maksu:serius suspen
Syida Shukor berkata…
yakilah pada Allah . suspen gila . takut nak mimipi huu
Mr feckry berkata…
syida:memang suspen
y@n@ M!B berkata…
hebat aa buleh ingt mimpi..sy slalu lupa apa yg sy dh mimpi sbb selalu bila tersedar sambung tido balik..bila bangun mmg kompem lupa aa..hahaha.. =p
Mr feckry berkata…
yana:mau tidaknye, mimpi ngeri tu
ayaa alyy berkata…
sgttt hebat sb boleh ingat semua mimpi niee smpai habes. kalo aya tgh2 je dh lupa :P
Sesumpah berkata…
gua penah mimpi


tapi tak ingat mimpi apa



hakhak!
ayut berkata…
dik, doa moga urusan dipermudahkan, sbb acik pun dapat mimpi yang hampir sama sabtu lepas..
Mr feckry berkata…
aya:tu la..gua pun pleik
Mr feckry berkata…
sesumpah:cuba lu tekan button replay
Mr feckry berkata…
ayut:i will

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…