Langkau ke kandungan utama

Malam merdeka

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

Tetiba gua teringat pasal malam merdeka. Bila gua teringat gua rindu pula zaman tu.

Gua dulu memang semangat merdeka.Sambutan merdeka, gua mulakan sambutan sejak dari pagi 30 ogos. Masa tu gua tengah havoc dengan geng2 basikal. Ye la, nak pakai motor mana ada lesen dan bawah umur pula masa tu.

Sebelum maghrib gua akan pastikan basikal dah siap di spray, pastu batang mop dah siap pacak, bendera dah ada.

Bab spray basikal yang best tu. Gua dengan geng2 gua akan buat pesta spray basikal secara bermuafakat. Satu team satu kaler. Team gua mase tu nama dia BBCC( Balck Bear Cycle Club). Best kan nama team gua. Ada banyak lagi nama best2 macam:-

  • Semut api
  • Belasah corner racing
  • Pipit terbang
  • Road Killer Boy
  • dan lain-lain..haha

Kesemua team basikal ni mempunyai misi yang sama. Iaitu berhimpun beramai-ramai untuk jerit2 dan tengok bunga api.Pastu buat acara lumba basikal secara haram, zaman gua takdenya nak joget2 capel cam bebudak sekarang. Paling lebih pun melancarkan peperang kat team basikal lain.

Balik rumah biasa lepas subuh. Pastu, makan maki hamun mak bapa masing-masing.

Ulasan

Fida Faizal berkata…
salam . wah . lamanya fida tak kesini . dulu juga . fida ada satu team berbasikal . HAHA . bangga ada basikal plh cun . ngeee . nakal gila masa tu . HAHA
Mr feckry berkata…
fida:nakal2 cute..hahah
Mak Su berkata…
heh heh, nostalgia sungguh, especially bab makan maki hamun ;p
y@n@ M!B berkata…
team basikal eh...hehe 1st time dgr =)
Mr feckry berkata…
maksu:tau tak pe
Mr feckry berkata…
yana:ayo..lu duduk planet mane?
ardinihumaira berkata…
salam kemerdekaan ke 53 :)
Mr feckry berkata…
ardhini:merdeka!
POSH76 berkata…
comei basikal tu dijaga sungguh hehe
Mr feckry berkata…
posh:alamak, bukan gua punya la
AyUT berkata…
ye, pastu tempias maki hamun tu adik beradik gak yang kena..sian...lol. takpe aku pun dulu ada gak geng basikal ..so..takper bagi can.
Sesumpah berkata…
huwaa patut ahh mlm merdeka hri tuh aku nampak macam kau jeh dicelah2 budak2 rempit beskal nih hakhakk!



best woh!
Mr feckry berkata…
ayut:ape name geng basikal ko
Mr feckry berkata…
sesumpah:bukan lu tengah tolong mak lu buat kuih ke
mr.donut berkata…
hahah..masa tu yong BCR bkt beruang tgh top..dak capit leader.hahahaha
Anne Boleyn berkata…
hakhak. kelakar pulak siap ada nama team2 basikal tu.

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…