Langkau ke kandungan utama

Preparation untuk raya

Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

Hujung minggu lepas..

Gua tengah fikir. Macam mana gua nak balik kampung ni. Kereta bro gua pinjam. Kuih banyak nak bawa. Baju melayu dengan songkok tinggi pun nak bawa. Baju-baju lain nak letak mana?

Semua persoalan tu berlegar-legar di kepala hotak gua.

Gua pergi luar. Tengok motor gua. Kecik besar, kecik besar je motor tu. Gua angkat tool box. Nak tukar minyak hitam. Alang-alang tukar minyak hitam gua modified terus.

Tengah gua tunggu minyak hitam tu menitik-nitik, gua imagine. Mana letak tumpi dengan biskut almond london kat motor ni. Songkok tinggi nak letak mana ek? Baju raya Jamal gua pula nak sangkut kat mana. Pening gua memikirkannya.

Lepas minyak hitam tu habis menitik, gua modified terus motor gua. Dalam kepala gua dah plan nak bikin motor gua macam kat gambar atas tu.

Tengah sebuk tangan gua memutarkan screw driver sambil berpeluh dada gua yang macam anorld susahnakeja, hp gua pula berbunyi.

"Pangkelepongprang$%@*&!" lebih kurang macam tu bunyi.

Gua tengok ada sms. Daripada bro gua. Dengan lafaz bismillah gua baca pelan-pelan senada dengan gua baca niat puasa tiap-tiap pagi, " adik, dah boleh ambil kereta."

:-Weh, kecoh betul khabar angin kata raya hari kames!

Ulasan

ardinihumaira berkata…
ha ah kan ramai cakap raya khamis...
selamat menyambut hari raya! :)
Mr feckry berkata…
ardhini:yeke
BeJeRd In-Da HoUsE berkata…
puase xde plak nak kecoh!!!
Mr feckry berkata…
bejerd:dunia semua tu....
Hazzy Ishak berkata…
cousin cakap gitu gak.baru je chat dgn dia tadi.hehe
Mr feckry berkata…
hazzy:jangan buat pasal
erk ?

xkisah la bila raye. asalkan happy :D
Mr feckry berkata…
miss lolly:gua sedih
AyUT berkata…
abah kata, ikut kalendar jawa, syawal mmg jatuh pada hari khamis.
HonEyBuNNy berkata…
kecoh betul...he2...hari apa neh raya..ramai ckp khamis kan..hurm..wa pn xhappy..uhuhu
annfrendly berkata…
fuh...
nasib baik..
kalau nak naik moto. bahya tue..

maybe abang lu dah bace entry semalam kot..
hehehee
hamzah ian berkata…
pergh... motor...
HLiza berkata…
Ko ni kalau raya je beriya dgn persalinan2 yg hebat..teringat adikku yg kembang kempis hidungnya kecik2 dulu bila org piju hensem pakai baju melayu.
Mr feckry berkata…
honey:kames ke jumaat ke..tak kesah
Mr feckry berkata…
hamzah:haha..motor sprint

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…