Langkau ke kandungan utama

Malam minggu..

Gua pergi makan ikan bakar dekat medan ikan bakar muara sungai Alai. Ha, biasanya lu orang makan ikan bakar kat Melaka kat umbaikan.

Actually, pada gua umbai dah tak best. Tak macam masa gua pakai spender supermen kat luar. Orang luar memang tau kat umbai je. Tapi orang melaka macam gua yang macho ni, tahu banyak lagi tempat ikan bakar yang sedap, dan harga pun berpatutan. Kira lagi murah dari medan ikan bakar umbai.

Ok gua nak show off sikit gambar gua kat sana.

 my queen heart sedang picit-picit ekor ikan

 Ibu gua merungut, abah asyik minum air mase tunggu ikan bakar..

 Sementare tunggu ikan siap, gua ajak askar gua lepak tepi sungai..

 Ni ha tempat bakar ikan..amacam, menarik?

 Ikan2 yang terdapar..fresh beb

Abah, kuat minum air..actually abah memang nak sangat ajak kitorang satu family makan ikan bakar..beb, abah yang belanja..

Malam tu, gua makan banyak gila. Maklum lah, gua rasa setahun sekali gua makan ikan bakar. Bukan selalu, tu yang gua belasah kaow2. Tapi gua rasa sekarang ni gua dah tak boleh makan banyak. Maybe tank gua dah kecik. Kalau dulu selambe je.

Malam tu, gua bertafakur kat bilik termenung sambil berkerut.

Ulasan

efa berkata…
lama tak pi sna mkn situ sedap makanan laut yg fresh ehehe
::cdot the dot:: berkata…
sbb bertafakur? sbb lu perasan perut lu dh memboncit mcm wa ke?
delarocha berkata…
pernah mkn seafood kat melaka tapi bukan umbai, tikam batu kot namanye? lebih kurang gitu la namanya.. tapi mantap gak la masakan nye

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…