Langkau ke kandungan utama

Syifa'



Kalau sakit makan ubat.

Kenapa mesti makan ubat? Sebab nak baikkan. Sebab tu makan ubat. Tapi kengkadang untuk sesetengah penyakit, kita makan ubat pun still tak baik .Contohnye kanser. Ramai yang temui ajal sebab kanser.

Mati juga salah satu ubat.

So macam mana. Kengkadang kita lupa, sakit tu datang dari mana. Kita tahu penyebab atau faktor, tapi kita macam lupa atau buat-buat lupa dari mana datangnya sakit itu. Kate Dr Fadzilah Kamsah , sakit itu adalah mahkluk. Hati yang kotor adalah makannanya.

Kita minta dan berdoa pada Allah. Walau apa jua kenis sakit waima sakit yang simple, minta la pada Allah supaya di sembuhkan.

Setiap kali nak makan ubat baca la selawat ini.

Bagi yang sedang menerima ujian  Allah tidak kira sedang sakit apa pun, doa untuk sembuh dan selawat syifai' ini, usaha la tidak kira samada makan ubat atau lain-lain alternatif dan kemudian, bertawakal pada Allah.

Insya-Allah..

Ulasan

efa berkata…
surah syifa ni memang kita patut amalkan ketika hadapi masalah..dll pon...
misz molecule berkata…
adios untuk peringatan der!!!!!!!!!!!!
Mr feckry berkata…
misz molecule:adios beb
YanaMIB berkata…
usaha + tawakkal insyaAllah dimakbulkan doa kita tu..thanks for the info bro~ ^_^
ardinihumaira berkata…
;) sama2 kita amalkan..

p/s: MFC adalah muzdalifa fried chicken.. sedap burgernye ala2 kfc.. rasa tersendiri.. available di kota bharu sahaja. hehe... MFC ni combine dengan pizza heaven. 2 in 1 di situ... so takyah ke kfc/mc d/a&w/pizza hut dah... best punya ;) pemiliknya orang Islam...
Afzainizam berkata…
,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,
Dagang Pak Malau dagang bertempat,
Dagang hamba Tumpang lalu

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

syifa jika diamalkan banyakk manfaat tanpa kita sangka tanpa kita duga... Allah maha kuasa...

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…