Langkau ke kandungan utama

Nampak tak gua dah matang


Gua pelik sikit la. Sikit je. Tak tahu la lu orang ada rasa pelik ke tidak.

Lately ni gua suka sikit baca perkembangan kat arab tu. Gaduh sana-gaduh sini, demo sana demo sini. Dulu mesir, sekarang Libya, Oman, Turnisia pasni tah ape negara pula yang nak begelojak.

Masa nak rakyat Mesir demo soh Mubarak turun, US bukan main bangkang. Hak demokrasi tercalar la, berkeras suruh Mubarak pertahankan demokrasi la. Ni time Gadaffi kat LIbya, bukan main pula dia suruh Gadaffi tu turun takhta . Pastu siap boleh hantar kapa perang letak kat tepi pantai Libya.

Macam ada muslihat je ni.

Gua rasa la US punya perancangan macam ni. Mula-mula depa hasut rakyat . Burukkan Gaddafi, cakap la gadaffi ni macam-macam, contohnya kencing berdiri la, berak lap pakai tisu la atau lain-lain. Senjata hasutan yang US guna adalah media. Biasa la beb, US kan memang terror buat fitnah-fitnah macam ni. Pastu US ni pergila kecoh kat negara lain, Gadaffi ni jahat la, itu la, ini la..macam-macam lagi yang buruk.

So bila rakyat percaya, dunia percaya, maka tersenyum lebau le mangkok hayun jahanam think tanker yang dari US. Senang la dorang nak jatuhkan Gadaffi. Tabur lagi minyak kat api kemarahan rakyat.


Satu lagi ek, haritu paper kate, Gaddaffi bom kan rakyat. Pastu paper cakap, yang kene bom tu adalah pengkalan senjata. Eh , bodoh sangat ke Gadaffi nak suruh tenteranya sendiri bomkan senjata sendiri. Apa motif gadaffi kalau dia nak buat macam tu. Tak logikkan. Ke.............? US senyap-senyap menyamar bagi arahan suruh bom pengkalan tentera? ataupun ada jet pejuang yang di cat macam jet tentera LIBya tapi hakikatnya adalah kepunyaan US tu pergi bom pengkalan senjata Libya? Kan-kan...?

Kes ni gua rasa sama je dengan kes Afghanistan dulu, sama beb. US laga sedara mara kat Afghanistan, pastu tengok depa dok syok gaduh , US pun bom kan dua-dua. Mana yang pro US tu, dapat la support senjata dari US.

Nampak tak lu orang? Ke tak nampak? Ke gua mengarut.. ni?

OK la, gua bagi sikit pearl of edu kat lu orang:

Ertinya:
Daripada Abu Hurairah r.a., bahawasanya Rasulullah saw. bersabda, "Hari qiamat tidak akan terjadi sehingga melimpah ruah harta benda dan timbul fitnah (ujian kepada keimanan) dan banyak berlaku 'al-Harj'". Sahabat bertanya, "Apakah al-Hajr itu hai Rasulallah"? Nabi saw. menjawab, "Peperangan demi peperangan demi peperangan".

H.R. Ibnu 

 Fuh...nampak sikit ada kematangan kat entry ni. Nampak macam gua ni dah berumur 26 tahun..eh hari ni gua genap ek umur 26 tahun..?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…