Jumaat, 2 Mac 2012

Tawakal burung...


Manusia kata, dorang selalu bertawakal. Kadang-kadang cakap pasal tawakal, berdentam-dentum. Termasuk diri gua juga.

Tapi, percayalah. Tawakal insan ini, kalau sampai ke tahap burung, itupun dah memadai. Tawakal tahap burung. Ape cer? Burung kot.

Ye la, seokor burung, bangun tido dengan perut kosong. Bukan ade ape-ape simpanan. tak macam kita, at least 3 in 1 dah standby kat dapur. Dalam peti ais dah ready macam-macma. Tapi burung mane ade kan. Bangun je dari tidur, burung tu akan terbang untuk cari makanan dengan berserah pada Allah untuk bawa balik secebis rezeki untuk anak-anak burung. Jika ada rezeki, ade la. Jika tidak, die akan terus mencari dengan penuh tawakal...

Betapa berserahnya seekor burung pada Allah..kita..no...gua..lu dan semua...?

1 ulasan:

novanexus berkata...

gua tawakal beb..lebih lagi masa tengah bulan