Langkau ke kandungan utama

Masalah berat ni

Sehari due ni gua teraweh tune ngantuk saje.

Kengkadang tu, lepas sembahyang isyak kan imam baca doa, wa tadah tangan sampai terlelap. Bila bilal jerit assolatu tarawih baru wa terjaga. Semalam pun lebih kurang. Masa tahiyat akhir solat isya' wa dah habis baca tahyiyat, kepala wa dah goyang dah macam nak terlelap.

Lepas imam bagin salam wa terus bangun ambil wuduk. Semalam je masa taraweh, wa amik wuduk sampai 3 kali.

Macam mana ek nak bagi tak ngantuk. Wa kena cari fomula berbuka yang tak buatkan wa rasa segar masa teraweh. Susah nak khusyuk kalau ngantuk.

Kata orang minum air suam masa bebuka. Nak try  la.

Ulasan

alinac lover berkata…
adeh,ngntok tu yg xthan tu...
ape kate jangan buka banyak²..kalo perut penuh,tambah ngan badan letih mase kerja,tu yg ngantuk tu..buka sekadar isi perut dulu pastu lepas teraweh baru makan banyak2..hehehehe..

tak tau la btol ke x..ni main gtau je..kekekeke.. ;p
ridhuan berkata…
Zul ang balun buka banyak mana? kalo aku buka skit2 ja..bagi alas perut...tapi kalo aku makan banyak memang mengantok menghantui aku sepanjang tarawih...betul kata rossa alina tu....lepas tarawih balun banyak2...huhuhu...
enyheartsdiamond berkata…
mungkin lu kena bersenam selepas maghrib & berbuka sememntara tunggu isyak :)
YanaMIB berkata…
ko berbuka minum air sejuk ke?? mmg la bdn lemah, mengah..amlkan berbuka minum air panas..baik juga utk kesihatan.. =)
Amirah Suhana berkata…
kenyang sangat kottt ,hehehe
benda minyak wat ngantuk juga ais
ILA HonEyBuNNy berkata…
makan kenyang sangat kot sampai mengantuk...hehe

buka mata luas2...ahhah
Nazatul shima berkata…
hmmm... cube plak mnum 100 plus..hehe..jadik x..
paai berkata…
bagi sesiapa yg nak turun berat bdn or naik berat bdn serta nak hilangkan sebarang penyakit yg membataskan kehidupan anda spt resdung, migrain,sembelit, darah tinggi, kncing manis, jantung,masalah keletihan dll ,sila hubungi sy.makanan nutrisi yg bagus untuk kesihatan.sihat & bertenaga terutama di bulan ramadhan.

fatin @ paai-0134379852
iefa305@yahoo.com or
inbox me..
annfrendly berkata…
ubat ngantuk.. minum jus buah kot.. err.. boleh pakai ke petua ni? err tak pasti.. huhu :D

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…