Langkau ke kandungan utama

Diet? Kerana Allah? Pernah Ke?



Diet, untuk apa? Lemak di badan dah banyak? Rasa macam dah ada double chin? Naik tangga sudah mula mengah?

Pendek kata diet fizikal dah mula di tarik kembali keupayaan dan kesegarannya.

Lepas syawal ini, adalam musim orang berdiet. Sebab , masa raya makan terlalu banyak. Seolah-olah membalas dendam. Bila badan rasa berat, perut mula ke depan, baru perasan, " ah makan banyak aku ni. Masa ramdhan hari tu slim dah."

Yup, masa ramadhan. Perut kempis. Badan slim. Kadang-kadang kita waktu bulan ramadhan kita hampir tak sedar yang badan dah slim. Masa tu kita sibuk dengan ibadah malam dan ibadah siang. Sibuk dengan quran dan tazkirah. Tup- tup orang tegur, " nampak slim la kau ni ." Allah bagi slim tanpa kita sedar. Masa tu tak fikir pun , apa kaedah terbaik untuk turunkan berat badan. Sedar-sedar saja dah kurus.

Hari ini bagaimana?

Tercari-cari kaedah terbaik untuk kurus? makanan tambahan untuk turunkan berat badan? Cuba refresh balik ibrah ramadhan. Formula kurus ada di sana.

Sebenarnya, bila kita leka dengan kelazatan ibadah , kita akan lupa dengan kelazatan makanan. Mungkin makan hanya untuk sekadar tenaga. Takut, tidak boleh fokus untuk ibadah, jadi kita berhati-hati untuk makan dengan semberono. Cuba kita flashback balik masa kita beriya-iya nak cari lailatul Qadr. Masa buka, kita makan pun pilih yang kurang lemak. Kalau lemak, nanti masa terawih takut mengantuk. Kuantiti makanan pun tidak diambil banyak. Dengan harapan kita boleh buat solat sunat banyak. Air pun tidak minum, sebab risau nanti bila kita bertadarus Quran , suara dapat dikeluarkan dengan merdu.

Beza dengan selepas syawalkan. Lepas syawal kita berdiet untuk nampak cantik sahaja. Berusaha keras bagai nak gila. Namun hasilnya kadang-kadang zero.

Jadi berdietlah dengan kaedah ibadah. Kita dah buat masa ramadhan. Insya-Allah kita mampu untuk bawa ibrah ramadhan di bulan-bulan lain.

Makan kabohidrat untuk sekadar dapat tenaga, supaya dapat buat solat dengan tenang.

Pilih makanan yang kurang lemak dan minyak, supaya badan sentiasa cergas untuk solat.

Kurangkan gula dan ais dalam minuman, supaya suara tidak serak bila melantunkan suara ketika memabaca Al-quran.

Sedar atau pun tidak, kaedah diet inilah yang ahli bina badan gunakan untuk solidkan otot-otot dibadan mereka. Cuma targetnya mungkin lain.

Apa lagi? Mari jadi ahli bina badan dan bina rohani!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…