Menulis Bukan Kerna Nama

Sabtu, 3 November 2007

cerita lepas raya


Lepas sahaja raya mungkin ramai yang sedang berusaha untuk kembalikan berat badan yang asal. Maklumlah time raya semua makanan sedap-sedap dihidangkan. Semua kita bedal. Puasa 6 di bulan syawal adalah salah satu langkah yang baik untuk kembalikan berat badan kepada yang asal.
Tapi lain pula cerita kawan aku yang sorang ni. Katanya kita cuma perlu tidak makan kabohidrat dan juga gula. Yang lain semuanya boleh. Katanya lagi ianya terbukti sebab bila dia amalkan dengan cara itu, beratnya turun 10kg dalam masa sebulan.
Mungkin ia boleh dipercayai..dan aku sedang mencuba. Kita tunggu dan lihat keputusannya pada malam new year nanti
Share:

2 comments:

HLiza berkata...

Karbohidrat penting untuk tenaga. Kalau tak makan karbohidrat, badan akan lesu dan kita akan makan benda lain yg lebih menggemukkan macam daging. Ingat protein macam daging banyak lemaknya. Yg penting makan aje semua jenis makanan, kuantitinya yg mesti dijaga. Bila lebihkan protein dari karbohidrat, buah pinggang akan terjejas sebab molekul protein besar berbanding dgn karbohidrat. Dr pakar yg cipta diet tanpa karbohidrat (DR Atkins) pun mati sebab sakit jantung..yalah byk protein dan kolesterol! Dik, lebihkan sayur dan buah2..dan exercise! Yg lain boleh mkn tapi kontrol kuantitinya.

panjang langkah berkata...

betul...tapi bukan nasi..angah masa main silat selalu kena turun berat..angah tak makan nasi..tukar roti..dengan lauk..pastu minum kopi pahit sebab dia sedut lemak..tapi la ni tengok perut angah macam besar je..