Langkau ke kandungan utama

cerita lepas raya


Lepas sahaja raya mungkin ramai yang sedang berusaha untuk kembalikan berat badan yang asal. Maklumlah time raya semua makanan sedap-sedap dihidangkan. Semua kita bedal. Puasa 6 di bulan syawal adalah salah satu langkah yang baik untuk kembalikan berat badan kepada yang asal.
Tapi lain pula cerita kawan aku yang sorang ni. Katanya kita cuma perlu tidak makan kabohidrat dan juga gula. Yang lain semuanya boleh. Katanya lagi ianya terbukti sebab bila dia amalkan dengan cara itu, beratnya turun 10kg dalam masa sebulan.
Mungkin ia boleh dipercayai..dan aku sedang mencuba. Kita tunggu dan lihat keputusannya pada malam new year nanti

Ulasan

HLiza berkata…
Karbohidrat penting untuk tenaga. Kalau tak makan karbohidrat, badan akan lesu dan kita akan makan benda lain yg lebih menggemukkan macam daging. Ingat protein macam daging banyak lemaknya. Yg penting makan aje semua jenis makanan, kuantitinya yg mesti dijaga. Bila lebihkan protein dari karbohidrat, buah pinggang akan terjejas sebab molekul protein besar berbanding dgn karbohidrat. Dr pakar yg cipta diet tanpa karbohidrat (DR Atkins) pun mati sebab sakit jantung..yalah byk protein dan kolesterol! Dik, lebihkan sayur dan buah2..dan exercise! Yg lain boleh mkn tapi kontrol kuantitinya.
panjang langkah berkata…
betul...tapi bukan nasi..angah masa main silat selalu kena turun berat..angah tak makan nasi..tukar roti..dengan lauk..pastu minum kopi pahit sebab dia sedut lemak..tapi la ni tengok perut angah macam besar je..

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…