Langkau ke kandungan utama

Murtabak Vs Asam Pedas


Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga

Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

Gua memang suka pelbagaikan makanan gua. Kengkadang gua terfikri nak makan Nasi dagang dengan asam pedas. Bila gua cakap macam tu, dorang kata gua ni mengadaptasikan tanah kelahiran nono dan gua. Nono orang terengganu, gua plak anak melaka piau.

Kelmarin gua dah cakap nak makan murtabak. Then dalam jiwa gua membuak-buak nak makan asam pedas ikan pari.

Secara pantas gua dan member rumah gua pergi pasar beli ikan pari.

Lu orang jangan ingat Mrfeckry ni tak masuk pasar. Gua boleh je masuk pasar. Ni kali kedua tau gua masuk pasar kat Seri Kembangan tu. Kali pertama tahun lepas. Pun sebab nak beli ikan pari. Gua bukan tak suka masuk pasar. Dulu gua dah bosan ikut ibu gua masuk pasar.

So semalam tercapai hajat gua nak makan murtabak sambil mencicah dan meratah asam pedas ikan pari. Layan beb. Gua hampir stone kejap. Dan perut gua agak menaik sikit akibat banyak makan ikan pari.

Gua tak nak letak gambar asam pedas tu. Nanti orang ingat blog gua ni bog masak-masak pula. Actually bukan gua yang masak. Housemate gua yang otai tu yang masak.

Cayalah musa, nextweek kita layan ayam masak kurma pula.

Ulasan

Hazzy Ishak berkata…
tolong la kawan2 masak..
Mr feckry berkata…
hazzy:gua tolong tengok je
Syida Shukor berkata…
murtabak dengan asam pedas ! sukanyaaaa ! org melaka tak leh lepas dengan asam pedas kan ? kita geng ! tehee
y@n@ M!B berkata…
betol la org kata laki sbnrnya lg terer msk dr pompuan...untung bini hang sok..ngee~ =p
Mr feckry berkata…
syida:aik melaka piau gak ke
Mr feckry berkata…
yana:bukan gua masak la
Redbloodsnow berkata…
HAHAHA...ALA..LETAK JE AR LENKALI WEH. WEOLS NK GAK MELIOR TGK. XDE NYER ORG KATA BLOG MASAKKAN PLAK..HIKSSS
Mr feckry berkata…
red:gua sebenarnya tak sempat nak amik gambar..haha
::cdot the dot:: berkata…
kem salam kwn lu...
b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata…
murtabak lagi sedap...arguhhhh
annfrendly berkata…
martabak cecah dengan asam pedas ikan pari.. betul2 gabungan yang menarik..
mesti licin pinggan..
ayaa alyy berkata…
murtabak ayammmm my feverettt ;)
Mr feckry berkata…
cdot:die nak kenal dengan lu la
Mr feckry berkata…
ann:comfirm licin
Mr feckry berkata…
ayaa:feberet gua juga

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…