Langkau ke kandungan utama

Pantai Peringgit

Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima

Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

Balik melaka.

Hari ni gua balik melaka. Bukan seorang, tapi berdua. Dengan nono. Kesempatan gua balik melaka ni, gua memang nak sangat pergi baazar ramadhan kat Pantai peringgit melaka. Sebab gua memang rindu akan meriahnya baazar kat sana.

Nono agak terkejut dengan suasana bazar kat sana. Ialah, penjualnya memang very kreatif menjual. Lebih-lebih lagi kat bro yang jual murtabak. Trademark 'lambat tak dapatnya' bertahan dari sejak hingus gua meleleh lagi.


Tak payah gua kenalkan awek ni. Dia bakal jadi bini gua. Sempat dia snap gambar dia time gua tengak beli kuih tako.

Melepas juga rindu gua nak pergi baazar kat Melaka ni. Ya la, gua rasa lepas ni gua hanya akan balik melaka masa raya nanti. Serius gua cakap, Putrajaya punya baazar memang kalah teruk la dengan bazar pantai peringgit.

Cop, sebelum tu gua gak terkejut dengan tragedi di baazar ramdhan di Jassin yang di landa puting beliung. Pada keluarga yang terlibat, gua ucap takziah. Tabahkan hati. Sebab ini dugaan bulan puasa. Sesungguhnya Allah sentiasa menguji hamba-hambaNya yang beriman. Kejadian ini ada hikmah di sebaliknya.

Takziah pada mereka yang kehilangan ahli keluarga pada tragedi di Baazar Ramdhan Jassin. Al-fatiha untuk mereka.

Ulasan

Hamzah Ian berkata…
fuhyooo... lu ambik gmbr gune kamera ape ha??? ke kamera talipon????
Mr feckry berkata…
hamzah:pakai talipon punye
ardinihumaira berkata…
:D bestnya copim juadah berbuka ngan yg tercayam...


p/s: terkejut juga dengan berita puting beliung tu. semoga yang terkorban ditempatkan di kalangan orang yg beriman.. amin..
Mr feckry berkata…
Cdot:dah baca belum?
Mr feckry berkata…
ardhini:amin
hans berkata…
pewitt
balik dengan awek ekk bro...
yups
tragedi dkt bazaar jasin tu dasyat

P/S : Header Baru H.P.B Blog. Thanks Blogger Dark Half!
dasat laaaa kat jasin tu. al fatihah.
Sesumpah berkata…
walaweyhh bakal bini yaww




thanks fer sharing (:
annfrendly berkata…
bestnya..
bahagie2.. balik melaka gan nono.

tak pernah tahu pun ade bazar ni sepanjang 3 tahun tinggal ka melaka dulu, yang tahu bazar kat taman cempaka tu aje..

Al-fatihah untuk keluarga mangsa yang meninggal..
Mr feckry berkata…
hans:gua try la buat
Mr feckry berkata…
misslolly:tu la.sedey gua rasa
Mr feckry berkata…
sesumpah:ahaks
Mr feckry berkata…
ann:ayo? ann..lu sereyes ke?

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…