Menulis Bukan Kerna Nama

Ahad, 17 Oktober 2010

Thanks to blogger-The Eyes Of Redbloodsnow™ for the photoscape software

Photoscape..


Dari blog yang tertera kat title tu, gua dapat software edit pic.

Actually lame dah gua tak buat kerja-kerja edit mengedit ni. Dulu time kat kolej, suka la juga buat benda2 macam ni. Ya la, banyak buat assignmentkan. So mesti author kasi cantikkan.

Photoscape ni baru bagi gua. Gua try kat picture gua. Macam-macam boleh buat dengan photoscape ni. Combine pic la, adjust pic colour la, dan macam-macam lagi .Awalnye gua ingat untuk buat watermark. Tapi macam-macam ada.

Pada gua software ni sangat mesre pengguna. Tu yang gua suka. Ni antara gambar yang gua edit:

Gambar ni gua saje nak try letak watermark. Pasal memang pada mulanya gua mencari software untukl buat watermark.


Ni saje gua try main balancing colour. Walaupun boleh buat pakai paint atau photo editer, tapi photoscape ni ada lebih sikit la function die.

Gambar ni gua nak letak kat blog gym gua.


Ok, gmbar ni.

Combination of picture. Ni best sikit. Pasal boleh combine-combine picture ni dalam satu frame. Walaupun nampak skema sikit gambar ni, tapi kire okla percubaan gua.

Ya la, gua ni kureng sikit dalam photoshop. Maklum la, camera pun harap handphone je. Kalau gua ada camera digital yang best, mesti gua mahir dalam picture edition. Actually gua minat sebenarnya bidang ni. Cuma costing yang menghalang. Gua agak menyesal juga terjebak dalam bidang finance dan account ni. Sebab gua tau, bakat gua bukan kat situ.

One dey, gua nak juga la belajar amik gambar.

Ok, lu orang nak amik software, boleh la pi usha blog minah ni.http://princessredbloodsnow.blogspot.com/

Gua bukan taknak link website untuk download photoscape ni, cuma gua dah try. Tapi tak boleh. Tak tahu la nape.
Share:

11 comments:

ardinihumaira berkata...

best guna photoscape sebab mudah ;)

Mr feckry berkata...

ardhini :lu mesti da pro

Redbloodsnow berkata...

WAHH...TERKEJUT ZIE ADE DEDICATED ENTRY UTK ZIE. TERPAMPANG NICKNAME ZIE TERTERA..HEHEHE.

HAPPY IT HELPED, BRO :)

tia berkata...

senangg kan ?
:)

Anna Boleyn berkata...

pic no. 2 tu gempak jugak. sesuai la klu nak letak kat blog gym. yep, guna photoscape lagi senang. tak yah ssh2 guna photoshop tu.

alaa..kalau bro nak belaja bidang photography buat part time je..kumpul duit sikit2. kerja gov kan? lagi lah banyak masa terluang.

Mr feckry berkata...

red:thanks a lot

Mr feckry berkata...

tia:a'ah , senang

Mr feckry berkata...

anna:akan gua usahakan satu hari nanti

AyUT berkata...

oi...software ni lama dah aku guna, ko tak belek kat PC aku ke..aduii..

Mr feckry berkata...

ayut:mane a sempat..ko asek main farmbill je

annfrendly berkata...

selesa pakai adobe gan visual watermark... sebab boleh watermark bebanyak sekaligus.. huhuuu