Langkau ke kandungan utama

Thanks to blogger-The Eyes Of Redbloodsnow™ for the photoscape software

Photoscape..


Dari blog yang tertera kat title tu, gua dapat software edit pic.

Actually lame dah gua tak buat kerja-kerja edit mengedit ni. Dulu time kat kolej, suka la juga buat benda2 macam ni. Ya la, banyak buat assignmentkan. So mesti author kasi cantikkan.

Photoscape ni baru bagi gua. Gua try kat picture gua. Macam-macam boleh buat dengan photoscape ni. Combine pic la, adjust pic colour la, dan macam-macam lagi .Awalnye gua ingat untuk buat watermark. Tapi macam-macam ada.

Pada gua software ni sangat mesre pengguna. Tu yang gua suka. Ni antara gambar yang gua edit:

Gambar ni gua saje nak try letak watermark. Pasal memang pada mulanya gua mencari software untukl buat watermark.


Ni saje gua try main balancing colour. Walaupun boleh buat pakai paint atau photo editer, tapi photoscape ni ada lebih sikit la function die.

Gambar ni gua nak letak kat blog gym gua.


Ok, gmbar ni.

Combination of picture. Ni best sikit. Pasal boleh combine-combine picture ni dalam satu frame. Walaupun nampak skema sikit gambar ni, tapi kire okla percubaan gua.

Ya la, gua ni kureng sikit dalam photoshop. Maklum la, camera pun harap handphone je. Kalau gua ada camera digital yang best, mesti gua mahir dalam picture edition. Actually gua minat sebenarnya bidang ni. Cuma costing yang menghalang. Gua agak menyesal juga terjebak dalam bidang finance dan account ni. Sebab gua tau, bakat gua bukan kat situ.

One dey, gua nak juga la belajar amik gambar.

Ok, lu orang nak amik software, boleh la pi usha blog minah ni.http://princessredbloodsnow.blogspot.com/

Gua bukan taknak link website untuk download photoscape ni, cuma gua dah try. Tapi tak boleh. Tak tahu la nape.

Ulasan

ardinihumaira berkata…
best guna photoscape sebab mudah ;)
Mr feckry berkata…
ardhini :lu mesti da pro
Redbloodsnow berkata…
WAHH...TERKEJUT ZIE ADE DEDICATED ENTRY UTK ZIE. TERPAMPANG NICKNAME ZIE TERTERA..HEHEHE.

HAPPY IT HELPED, BRO :)
tia berkata…
senangg kan ?
:)
Anna Boleyn berkata…
pic no. 2 tu gempak jugak. sesuai la klu nak letak kat blog gym. yep, guna photoscape lagi senang. tak yah ssh2 guna photoshop tu.

alaa..kalau bro nak belaja bidang photography buat part time je..kumpul duit sikit2. kerja gov kan? lagi lah banyak masa terluang.
Mr feckry berkata…
red:thanks a lot
Mr feckry berkata…
tia:a'ah , senang
Mr feckry berkata…
anna:akan gua usahakan satu hari nanti
AyUT berkata…
oi...software ni lama dah aku guna, ko tak belek kat PC aku ke..aduii..
Mr feckry berkata…
ayut:mane a sempat..ko asek main farmbill je
annfrendly berkata…
selesa pakai adobe gan visual watermark... sebab boleh watermark bebanyak sekaligus.. huhuuu

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…