Langkau ke kandungan utama

Masa bagai nyalaan api


Ni bukan gambar gua. Ni gambar anak kakak gua yang sulung. Nono cakap budak ni hensom! Ces! Gua dulu seusia dia lagi hensom!

Back to topic.

Serius gua rasa sekarang ni masa berlalu dengan cepat. Baru gua rasa semalam gua daftar masuk sekolah darjah satu. Sekarang ni dah nak kawen dan gua ni.

Lu orang tak rasa masa berlalu dengan cepat.?

Dan diriwayatkan dari Abu Hurairah pula, katanya : Telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam.

“Artinya : Tidak akan datang kiamat sehingga waktu semakin berdekatan , setahun seperti sebulan, sebulan seperti sejum’at, sejum’at seperti sehari, sehari seperti sejam, dan sejam terasa hanya sekejap”.

Memang ini salah satu tanda nak kiamat.

Gua pernah cakap dengan member gua. Member gua ni dah beruban la rambut dia. Gua asyik rasa terkejar-kejar je nak buat sesuatu. Dia kata jangan macam tu. Sebab makin kita rasa terkejar-kejar, makin cepat malaikat maut tu ikut.

Mula-mula gua fikir, nak mati anytime. Tapi mungkin pasal isu ketuaan kot. Makin kita rushing buat kerja, makin cepat kita dengan usia ketuaan.

Dulu gua selalu rasa, ala lambat lagi nak kahwen. Peh, masuk hari ni, cuma 29 hari saja gua nak kahwen. Haiyo.memang masa berlalu dengan cepat. Nanti kang, tak sedar-sedar rambut gua pula dah beruban. Banyak lagi ni gua nak buat.

Bila dah terasa tua ni, rindu time masa main galah panjang dulu.

Ulasan

Hazzy Ishak berkata…
tajuk memang macam tu ke? bangai?

sekejap je rasa kan, kita dah nak masuk tahun 2011.
Mak Su berkata…
entahlah... speechless
y@n@ M!B berkata…
29 hari lagi?? huhu mmg nebes...sy pn rasa x caya umo dah nk msk 25!!isk..dah kwen sok xleh manja² dgn mak dah..sob sob~ =_=
HonEyBuNNy berkata…
wah...xlma dah tu....ngeh3....
Mr feckry berkata…
alamak salah taip
Mr feckry berkata…
yana:boleh je
Mr feckry berkata…
honey:seyes dah dekat
efa berkata…
dh nak abis thn 2010 dh pon..0o..no..thn menigkat..umo pon menigkat +_+ tidak hahaha
BeJeRd In-Da HoUsE berkata…
lepas ni jd bapak plak la kite...
Mr feckry berkata…
efa:umo lu meningkat berapa
Mr feckry berkata…
bejerd:sesame le kite
tia berkata…
kawen nnt jgn lupe jempot gua
hiks!


;)
Mr feckry berkata…
tia:no hal la
intanurulfateha berkata…
kejap je mase berlalu
umur pun makin meningkat >.<
Mr feckry berkata…
intan:kejap dan laju je
Anna Boleyn berkata…
tu arh rs cpt je ms brlalu. hmm~

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…