Langkau ke kandungan utama

Baru nak melangkah

Sebelum ape...meh layan doraemon final episode. Lu orang mesti pernah membesar dengan kartun doraemon kan? Kalau tak pernah makna katanya telah rugi satu sisipan memory kanak-kanak lu orang..

Jom usha dulu. Wa tak tau sape yang buat ni. Pasal Writer die kalau tak silap dah mati. Writer asal die Akira Torayama.


Bila wa layan clip dorameon ni wa rasa sayu. Pasal Time Paradox. Wa sebelum ni tak faham langsung. Nobita terlalu sayang pada doraemon sehingga dia bagai nak gile usaha nak pulihkan doraemon. Before ni mase doraemon hidup, nobita ni memang mangkuk gile. Lembab dan bodoh. Tapi hati baik, tetap senyum bile   di maki.

Pengajaran yang paling best bagi gua dalam doraemon ni adalah, perasaan yang tak boleh di gambarkan apabila kita berjaya menyelamatkan orang yang paling kita sayang.

Alangkah baiknya kalau kita jadi hamba yang apabila kita berdoa pada ALLAH, ya Allah sembuhkan ibu dan ayahku yang sedang menerima ujian -MU , lalu Allah sembuhkan. Kesembuhan itu dari Allah. Sakit itu juga dari Allah.

Tapi Allah masih KIV lagi doa itu. Sebab tu kita kene berusaha sedaya upaya supaya Allah makbulkan dan dengar rayuan kita.

Gua rasa gua sedang lalui time paradox la.

Ulasan

AcikTanpaNama berkata…
writer dia memang dah mati ni writer lain yang siapkan kerja dia, tapi at least ending dia okay dan diterima oleh semua orang. Ending dia yang sebenar buat ada warga jepun yang nak bunuh diri, sebab ending dia yang sebenar ialah, selama ni Nobita sekadar bermimipi, doraemon tak wujud. So pilihlah endingnya sendiri,lol.
delarocha berkata…
Allah KIV dulu doa kita sebab belum tiba masa yg sesuai untuk dimakbulkan.
ekabukanmakcikkau. berkata…
aku tak penah tahu doremon ni episod blah blah ke sebab kalau aku tengok je selalu di aulang yg masa aku darjah enam dulu.jadah hape
tak tahu lak writer dia dah mati.. yelah krg amik tahu sgt
intanurulfateha berkata…
kite da pena tgk video neh ! sedeyyyy ~

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…