Rabu, 18 Januari 2012

Silat...bukan nak buat gaduh!

gelanggang Silat Pukulan Melaka di solok gaung

Gua ...pernah belajar silat. Gua tak tak ada pencapaian terbaik dalam silat. Gua tak pernah masuk silat olahraga macam abang gua.

May be gua belajar pun dulu sebab ikut abang gua.

Atau, maybe wa dulu arwah atuk seorang guru silat.

Tapi, jau dari sudut hati gua, gua bangga jadi anak melayu yang pernah belajar silat. Sebab itu adalah warisan melayu. Budaya melambangkan bangsa.  Pada gua, silat cukup untuk budaya. Guna bila perlu. Perlu apa? pertahankan diri.

Orang cakap, ala belajar martial art lain pun bleh jadi self defence. Tapi silat itu datang dari bangsa Melayu. Dan pada gua, silat hanya salah satu warisan yang wa sayang. Itu saja.

Budak sekarang guna untuk gaduh. Guna nak tunjuk kuat. Saranan gua, gunalah untuk apa pun, tapi get ready  untuk jawab dengan Allah di padang mahsyar nanti.

Sebagai menghargai ilmu silat yang pernah gua pelajari, gua doakan semoga semua guru-guru silat gua, menjadi hamba Allah yang sentiasa di rindui oleh Allah.

Rindu nak tengok cikgu mohkar buka langkah. Beliau adalah salah seorang guru silat yang pernah gua menuntut dulu.

Cikgu Mokhtar- Guru Silat Pukulan Melaka
Pada gua la, die pesilat yang harus di jadikan contoh . Bukan sebab silat saja, personality die pun bagus. Intelligent, ex-accountant .

Mari kita saksikan langkah pendekar ini..

video

Teringat zaman kat gelanggang dulu...separrinng dengan angah depan Cikgu Mokhtar untuk naik bengkung..

8 ulasan:

YanaMIB berkata...

asben aku blaja silat..aku xblaja pape..so harap asben je lah protect aku..kekeke =P

delarocha berkata...

pernah blaja silat dulu, tapi tak diamalkan..terus lupa

embun d tengah malam berkata...

aku belajar sekerat jalan saja...itupun cekak malaysia..hehehhe

AcikTanpaNama berkata...

pak mokhtar hidup lgv tak?

suzie rahman berkata...

hihi nk blaja abh xbg.myb tkt sy belasah org kot.kiki

THE LEKAT LEKIT STORY berkata...

untung tahu silat.. sy tau ilmu tarik2 rambut jer.. (lakonan semata mata) kekekekeke

helmie zul berkata...

adik..kalau kita renungkan kembali..mungkin kita akan sedar betapa silat banyak menyumbang kepada siapa kita hari ini..

dan mungkin hari ini kita baru faham apa sebenarnya impian pak mokhtar..

tok endeng dulu pun guru kuntau..

Tanpa Nama berkata...

Masih.sihat lagI tu.