Langkau ke kandungan utama

Cantiknya kau, siap tuan kau ye?

ni bukan kuliyah kat opis gua
Semalam ade kuliyah kat surau opis gua...kehadiran ramai, entah sape wa tak kenal..sebab jisim dorang semua lain dari gua.

Ah tak penting, sebab setiap majlis ilmu depa mesti datang Syayyaroh kan name mereka.

Satu info menarik perhatian gua adalah, bila amalan kita akan di bawa naik ke langit? Lu orang tau? Gua pun tak tahu, Ustaz semalam cakap, amalan kita di bawa naik ke langit setiap hari waktu asar. Makna katanya, andai kita solat subuh, pastu buat dhuha, pastu baca quran, pastu solat zohor, pastu dengan sengaja kita tinggal solat asar, hancus la , sia-sia je ape yang kita buat. Kata Ustaz tu. Gua share je.

Setiap solat akan di bawa ke naik ke langit. Macam yang kita tau kat langit kan ade malaikat penjaga, malaikat tu akan tanya," cantiknya kau solat, siapakah tuan kamu?"

Solat akan jawab," tuan itu si polan bin polan, semoga Allah memberi rahmat pada dia.

Tapi kalau solat kita lagi 5 minit habis waktu, bila di tanya malaikat, solat tu akan jawab, " tuan itu si polan bin si polan, semoga Allah melaknat dia."

Hah camne tu? Solat laknat kita dulu, belum Allah lagi. Nauzzubillah..

Gua bukan nak tunjuk alim dan warak, cuma sekadar nak share ape yang gua dengau semalam, semoga gua dan luorang peroleh pengjaran..

Ulasan

takkan org alim je blh kongsi ilmu.. ye tak?? Apapun gud info.. sy pn bila masa yg solat kita akan di angkat langit pd waktu asar.

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…