Rabu, 27 Jun 2007

Selamat hari ibu dan bapa

Jun 27, 2007
abah dan ibu...abah dan ibu
itulah permualaan ku..
dapat melihat bulan dan matahari..
hai...abah dan ibu..
abah dan ibulah mesti di hormati...

tanpa mereka,
siapalah aku di dunia ini,

tanpa mereka,
siapalah aku di akhirat,

ibu,
selalu mnyisir rambutku,

abah,
selalu menghantarku ke sekolah,

aku,
adakah mampu menyisir rambut mu..
memimpin tangan mu..

dulu,
aku janji..

hari ini,
aku tak tahu..

oh tuhan..
ampuni mereka seperti mereka ampuni ku...
sayangi mereka seperti mereka seperti mereka sayangiku
hiburkanlah mereka seperti mereka hiburkanku..

Sabtu, 23 Jun 2007

makan minum

Jun 23, 2007
Hari ini aku bangun pukul sebelas(huhu..lambatnyer)..tetiba aku rasa badan aku lemah sangat..entah mengapa badanku boleh begini..baru aku teringat malam semalam aku melahap semangkuk mee bandung..pergh..sedapnya tuhan aje yang tahu..aah..yang penting sekarang badanku lemah..ya..ya..mungkin akibat makan me bandung tu..

Aku selalu terfikir..macamana hendak jadi kurus..tapi taknaklah macam radhi khalid tu(ala yang belakon citer manjalara).Nak kata aku tak diet,aku dah tak sentuh nasi,makan pun dalam kuantiti yang sikit.Nak kata aku tak bersenam, aku pergi gym hari-hari..hai...mungkin hormon badan aku ni yang cepat naik.Kalau tak pun sebab keturunan aku yang dah memang besar.
Lantaklah..aku fikir ni semua anugerah tuhan..nak bagi kita besar ke , kecil ke, sedang-sedang ke...terima sahaja..alhamdullah..

Cerita pasal diet, aku tak tahulah kaedah aku guna ni betul ke tak.Makan 3 kali sehari tapi kenalah dalam kuantiti yang sedikit(ala ala kadar je)..TETAPI!.malam do not touch any food unless fruit or juice...setakat ni itu sahaja yang aku buat..tapi my luvly ibu selalu masak masak masak and masak.itu yang jadi diet aku hancur...

Rabu, 20 Jun 2007

Silat Pengantin

Jun 20, 2007

Tradisi ini telah lama kita tidak lihat di majlis-majlis perkahwinan.Kali terakhir aku lihat dua tahun lepas, itupun majlis di Sg Buloh Selangor.Aku pun sudah lama tidak di hadapan pengantin.Gambar ini dirakam ketika majlis perkahwinan sahabat aku minggu lalu.Seingat aku ini kali ketiga aku bersilat di hadapan pengantin(first mase angah kawen, second mase alog kawen and ni yang da latest).Ini pun disebabkan permintaan tuan rumah.Bila cerita pasal silat teringat ketika zaman kanak-kanak dulu. Aku mula mendalami ilmu persilatan ketika aku masih kecil lagi.Belajar depan rumah.Cikgunya angah!Masa tu angah mangajar silat di depan rumah,ramai juga yang datang belajar(member-member aku juga).Tak kurang juga jiran yang datang nak menonton kami belajar silat.Selalunya yang tengok kami belajar jiran-jiran aku yang berbangsa cina dan india.Aku terfikir juga mengapa cina begit berminat dengan warisan melayu, mungkin kalau ada pertubuhan silat yang membenarkan orang bukan ber agama islam belajar dah lama mereka turut serta.Tapi mengapa juga orang melayu tidak lagi pandang dengan warisan mereka..wallahualam..

Ahad, 3 Jun 2007

Cuti-cuti malaysia.

Jun 03, 2007
cuti kali ini adalah cuti terakhir aku sebagai seorang student. Macam-macam aku fikir nak buat.Setakat ini aku sedang mengusahakan progaram kejohanan futsal merdeka piala dato mad sirat pengerusi pekida melaka tengah.Progaram ini adalah pada asalnya aku cadangkan anjuran bersama pekida bukit beruang kerana aku adalah abang long di sana.Program ini aku gabungkan dengan gerakan belia 4b kg durian daun.tetapi atas disebabkan kesilapan teknikal nama pekida bukit beruang telah diganti dengan pekida melaka tengah.Walhal gerakan belia 4b kg durian daun dikekalkan sebagai penganjur bersama. Sudahlah begitu, segala-gala tentang saluran kewangan dimasukan ke akaun garakan belia 4b kg durian daun.Sepatutnya akaun program perlulah diwujudkan.Setelah aku berbincang bersama ahlijawatankuasa aku, aku pun decide untuk menguruskan bahagian teknikal sahaja. Ini kerana aku dapati ada sesuatu yang tidak kene berlaku tentang kewangan.Jadi lebih baik aku mengambil langkah bejaga-jaga. Berita tentang kejohanan futsal ini telah di masukkan di dalam akhbar melaka hari ini mei lalu.aku harap program ini berjaya. Samada berjaya atau tidak kite tunggu dan lihat. Pada asalnya aku buat kertas kerja program ini untuk sumbangan kebajikan aku sebagai ahli serta abg long di dalam pekida melaka.sebab itu ape pun yang ter jadi aku tetap akan pastikan program itu berjalan lancar.Sekurang-kurangnye aku dapat pengalaman di dalam aku mengusahakan program ini.

welcome mr feckry

Jun 03, 2007
Hari ini dalam sejarah aku di dalam dunia blog. Bagi aku blog ini adalah merupakan sebauah platform untuk aku beragenda. Bagi pendatang baru seperti aku dunia blogger ini amat asing sekali. Dulu aku pernah mengejek orang yang guna blog ni membazir masa.Tapi seperti sudah ludah dijilat kembali. Akhirnya aku telah terjebak ke dunia yang suatu ketika dahulu aku katakan buang masa..