Langkau ke kandungan utama

Masih merangka plan 2010

Bukan nak jadi mask of zorro. Dan juga bukan nak jadi model topeng H1N1.

Seorang gadis menceritakan sesuatu pada aku. Dia menceritakan seorang teman sepejabatnya yang bukan beragama Islam asyik bertanya tentang hal-hal agama Islam. Dan pertanyaannya seolah-olah menjadi sangat serius.

Suet, member officenya asyik bertanya.

"Fiona, kenapa kamu pakai tudung?" tanya Suet.

"Tudung ni untuk menutup aurat bahagian rambut orang perempuan. Dalam islam umatnya wajib menutup aurat," jawab Fiona.

"Kenapa mesti menutup aurat? Tak panas ke?" Semakin bertalu soalan yang dikemukakan oleh suet.

"Taklah panas, lagi senang. Saya tak payah nak selalu sikat rambut. Pakai tudung saja dah nampak cantik dan kemas. Aurat perlu di tutup. Sebab manusia ini mempunyai nafsu. Dengan menutup aurat, orang lelaki tak tergoda untuk membuat pandangan serong pada kaum wanita. Bayangkan orang perempuan tak pakai tudung. Mesti lelaki-lelaki terutamanya yang bermata keranjang steam tengok dorang. Jadi itu sudah mendorong mereka ke arah tak baik. Lebih mudah buat mereka teringin nak buat maksiat la. Tu yang jadi banyak kes rogol." Dengan panjang lebar fiona berceramah pada Suet.

"Oh, kaum wanita islam perlu pakai tudung sebab tu lah ye. Memang betul tu. Tapi kenapa Ain tak pakai tudung? Dia bukan Islam ke? tanya Suet sambil menuding ke arah Ain kawan sebelah Fiona yang juga beragama Islam.

"Er..." Agak terkelu selepas itu.

Aku masih merangka perojek besar tahun 2010.

Ulasan

sbb rambut ain cantik kot,,huhu
Mr feckry berkata…
taklah..macam ali and the cat ada la
Would Self-reliant berkata…
Subjective nieh!!!
Mr feckry berkata…
subjective ke?

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…