Langkau ke kandungan utama

Diskusi aku dan lynda peter-3

Lynda Rose Peter 17 January at 16:30
aloo.. this is 4m youtube 101 East: Aljazeera
http://www.youtube.com/watch?v=zDac5GXjLMo&feature=player_embedded
Now i know that Christian People in Arab also use "Allah" from a long time ago. I thought this is the cause that Malaysia agreed using "Allah" by other religion. But 4 me, if a Christian in Malaysia cannot use that words "Allah", it doesnt matter. We just follow the rules, we dont like to quarrel with other people... We like peace. I apologize 4 the thing happen in Malaysia now. So if the rules said cannot, we will follow the rules.
www.youtube.com
Religious tensions are rising in Malaysia following a High Court ruling which declared non-Muslims could use the Arabic word 'Allah' when referring to God. [14 Jan 2010]
Mohd Zul Fikri 17 January at 19:31
hye linda..

Isu nama Allah.

Kenapa, penganut agama Islam di Malaysia menentang penggunaan nama Allah oleh agama lain.

Saya cuba jawab ye,

Di dalam al-Quran, ada menyebut,

“Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Ugama Islam ( dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya, dan jangan engkau menurut jejak langkah syaitan, sesungguhnya syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.“
surah al Baqarah ayat:208

”Pada hari ini telah Ku(Allah) sempurnakan untuk kamu agama-mu, dan telah Ku cukupkan kepadamu ni’mat Ku,dan telah ku redhai islam itu agama bagi-mu.”
Surah al-Maidah ayat 3

”Sesungguhnya agama (yang redhai) di sisi Allah hanyalah Islam”
Surah Ali- Imran ayat 19.

”Dan sesiapa yang mencari selain dari Islam (pegang hidup) maka tidak sekali-kali akan diterima (oleh Allah) daripadanya, dan dia pada hari akhirat akan tergolong dari kalangan orag-orang yang rugi.”
Surah Ali-Imran ayat 85

Tiga bukti jelas Allah hanya meredhai agama Islam. Di dalam Bible tidak kira samada oldtestament atau newtestament tidak ada menyebut Allah meredhai ajaran kristian.

Di dalam original injil, yang di amalkan oleh Ahli kitab, dah mention yang Nabi Muhammad s.a.w adalah utusan Allah yang terakhir. Dan di suruh umat manusia mengikut ajaran itu.

Tetapi penganut kritian tidak peduli pun perintah Allah. Jadi untuk apakah orang kristian mengaku yang Allah itu tuhan?

Jika penganut kristian mengaku dan menyembah Allah, mengapa tidak mengikut perintah Allah di dalam Injil? Pelik kan.

Jadi apa motif penganut kristian ingin menggunakan nama Allah. Lebih baik guna saja nama Merry, atau Jesus. Sebab penganut kristian secara terang-terang menolak perintah Allah.

Kwejudan Nabi Isa a.s adalah sama dengan kewujudan Nabi Adam a.s. Semuanya dengan kuasa Allah.

Lynda, ALLAH adalah tuhan yang maha agung. Dia tidak perlu anak kerana Dia adalah Pencipta alam ini. Jika Allah mahu mengaku Jesus Christ sebagai anak, lebih baik dia mengaku Nabi Adam a.s juga sebagai anak.

Kami menentang, kerana Allah hanya mengaku Islam sebagai agama-NYa. Bukan agama lain. Jika ada sila buktikan.

Cuba penganut Cristian mengantikan nama god tu dengan nama Budha, atau penganut hindu mengantikan nama tuhan mereka dari Mariaman kepada Mariam atau pun Jesus Christ. Kita lihat pada natijahnya.

Kristian tidak menyembah Allah. Jadi mengapa mahu guna nama Allah. Contohnya macam, rakyat Malaysia guna undang-undang jepun. Pelik bukan.

Lynda isu ini telah jelas sebabnya, namun saya masih musykil mengapa penganut kristian mahu menggunakan nama Allah. Sedangkan mereka tidak menyembah Allah.

Jika penganut kristian menurut perintah Allah, sudah pasti mereka tahu tentang suruhan supaya mengikut ajaran Nabi Muhammad s.a.w yang terang dan nyata di dalam Injil yang sebenar.

Thanks share video tu..
Reply:
Hari ini kami melanjutkan diskusi kami. Dan kali ini Lynda bagi sekali clip ini. So, aku rasa elok la benda ni di kongsi bersama. Tapi, plez jangan buat andaian melulu. Sebab blogger sekarang di pantau oleh PDRM.

Gua tak nak bermalam di hotel besi..

Ulasan

hans berkata…
itulah sebabnya gua rasa kalimah Allah tu xsesuai digunakan oleh penganut agama lain di Malaysia
sebab lebih banyak buruk daripada kebaikan
Mr feckry berkata…
gua sependapat dengan lu.

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…