Langkau ke kandungan utama

Diskusi aku dan lynda peter

Lynda Rose Peter

Lynda Rose Peter 7 gereja menjadi sasaran dlm cubaan membakar: Pesanan buat semua umat Kristian, janganlah kita membalas kejahatan dengan kejahatan, dalam doa bapa kami megatakan "ampunilah kami seperti kami juga megampuni orang lain"...

Today at 01:11 · ·
Wayrel Yong
Wayrel Yong
agree..
Today at 01:12
Julian McDonald Angian Jr
Today at 01:20
Raymes M Atong
Today at 01:37
Pearl Roni
Pearl Roni
yess..
Today at 12:25
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai Ahli Kitab, marilah kepada satu Kalimah yang bersamaan antara kami dengan kamu, iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah. ” (Ali-Imran, 3:64)
Today at 13:18 ·
Lynda Rose Peter
Lynda Rose Peter
Thanx Zul.. memang btl Tuhan cuma 1, yg membezakan hnya cara & pengantara masing2. Tp yg dsembah adalah sama iaitu Tuhan yg maha Esa.. Tpi lain org lain tafsiran.. Kite x nak dua2 pihak betelagah, kmi fhm sensitiviti org Islam. Tp kmi tidak menyebut kalimah trsbut untuk main2. Dlam Hukum Taurat yg Pertama mengatakan: Janganlah menyebut nama tuhan(kalimah tersebut) dengan sia2. Kmi jg menghormati dan menyanjung kalimah tersebut, dosa besar jika kami menyebut kalimah tersebut untuk main2.
Today at 13:46
Amang Tatul
Amang Tatul
si linda bole jadi padri sudah....amin
Today at 15:07
Lynda Rose Peter
Lynda Rose Peter
kuang asm ko herman.. nanti ko sana haha
Today at 15:14
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
[1]
Katakanlah (wahai Muhammad): “(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
[2]
“Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
[3]... See More
“Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
[4]
“Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya”.
Today at 15:24 ·
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
surah al-ikhlas.
Today at 15:28 ·
Lynda Rose Peter
Lynda Rose Peter
Tiada agama yang mengajar kejahatan, melainkan umatnya sendiri..
Today at 15:37
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
1. Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang (QS. 1:1)
2. Segala puji bagi Allah, Rabb semesta alam , (QS. 1:2)
3. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. (QS. 1:3)
4. Yang menguasai hari pembalasan . (QS. 1:4)
5. Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan . (QS. 1:5)... See More
6. Tunjukilah kami jalan yang lurus, (QS. 1:6)
7. (yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan ni'mat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat . (QS. 1:7)

(Tafsir)al-faatihah. ayat 1-7
Today at 15:42 ·
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
Yang dimaksud dengan "mereka yang dimurkai" dan "mereka yang sesat" ialah semua golongan yang menyimpang dari ajaran Islam.
Today at 15:42 ·
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
# Katakanlah: "Hai orang-orang kafir!" (QS. 109:1)
# aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah (QS. 109:2)
# Dan kamu bukan penyembah Ilah(Allah) yang aku sembah (QS. 109:3)
# Dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang kamu sembah (QS. 109:4)
# dan kamu tidak pernah (pula) menjadi penyembah Ilah yang aku sembah (QS. 109:5)... See More
# Untukmulah agamamu, dan untukkulah agamaku (QS. 109:6)

surah al-kaafiruun
Today at 15:46 ·
Lynda Rose Peter
Lynda Rose Peter
Pengajaran hanya dengan kata2 tidak ckup untuk menunjukkan kebaikkan seseorang itu, tetapi keikhlasan dari segi sikap dan perbuatan barulah menjadikan orang itu dihormati dan barulah kita percaya bahawa ajarannya memang benar dan barulah kita tergerak utk mengikuti amalan org itu..
Sbg Cth: Jika kita menasihati org lain supaya bersih dri segi fizikal, sedangkan diri sendiri pengotor, pakaian pn tidak bercuci.. tidak akan ada org yg mendengarkan org itu..
Today at 15:59
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
# Bacalah dengan (menyebut) nama Rabbmu Yang menciptakan, (QS. 96:1)
# Dia telah menciptakan manusia dengan segumpal darah. (QS. 96:2)
# Bacalah, dan Rabbmulah Yang Paling Pemurah, (QS. 96:3)
# Yang mengajar (manusia) dengan perantaraan kalam . (QS. 96:4)
# Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. (QS. 96:5)... See More
# Ketahuilah! Sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas, (QS. 96:6)
# karena dia melihat dirinya serba cukup. (QS. 96:7)
# Sesungguhnya hanya kepada Rabbmulah kembali(mu). (QS. 96:8)
# Bagaimana pendapatmu tentang orang yang melarang, (QS. 96:9)
# seorang hamba ketika dia mengerjakan shalat , (QS. 96:10)
# bagaimana pendapatmu jika orang yang melarang itu berada di atas kebenaran, (QS. 96:11)
# atau dia menyuruh bertaqwa (kepada Allah) (QS. 96:12)
# Bagaimana pendapatmu jika orang yang melarang itu mendustakan dan berpaling? (QS. 96:13)
# Tidakkah dia mengetahui bahwa sesungguhnya Allah melihat segala perbuatannya? (QS. 96:14)
# Ketahuilah, sungguh jika dia tidak berhenti (berbuat demikian) niscaya Kami tarik ubun-ubunnya , (QS. 96:15)
# (yaitu) ubun-ubun orang yang mendustakan lagi durhaka. (QS. 96:16)
# Maka biarkanlah dia memanggil golongannya (untuk menolongnya), (QS. 96:17)
# kelak Kami akan memanggil malaikat Zabaniyah , (QS. 96:18)
# sekali-kali jangan, janganlah kamu patuh kepadanya; dan sujudlah dan dekatkanlah (dirimu kepada Rabb) (QS. 96:19)

Surah Al-'Alaq
Today at 16:07 ·
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
linda, perbuatan adalah fizikal. Yang penting akal fikiran. Namun akal fikiran harus di isi dengan ilmu sebagai panduan hidup. Lalu di pandu melalui hati dan kemudian di serlahkan oleh perbuatan.

Gagalnya perbuatan adalah kerana kesilapan hati yang dipandu oleh ilmu yang tersimpan di akal fikiran.

Telah di nyatakan di dalam al-quran Muhammda s.a.... See Morew adalah penghulu segala nabi. Malah di dalam injil juga ada menyebutnya. Kitab lain banyak yang di ubahsuai. Tetapi al-quran tetap tidak berubah. Masih kekal 6666 ayat kesemuanya.
Today at 16:15 ·
Lynda Rose Peter
Lynda Rose Peter
Alangkah baiknya jika org2 yang selalu melampaui batas faham dan reti perkara2 seperti ini.. dan sedar bhwa segala perbuatan mereka diperhatikan oleh Tuhan..
Today at 16:22
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
1. Katakanlah: "Aku berlindung kepada Rabb manusia". (QS. 114:1)
2. Raja manusia. (QS. 114:2)
3. Sembahan manusia, (QS. 114:3)
4. dari kejahatan (bisikan) syaitan yang biasa bersembunyi, (QS. 114:4)
5. yang membisikkan (kejahatan) ke dalam dada manusia, (QS. 114:5)... See More
6. dari jin dan manusia (QS. 114:6)
Today at 16:31 ·
Lynda Rose Peter
Lynda Rose Peter
1 lg cubaan serang Gereja SIB, .why keep on attacking the churches...it wouldnt weaken us...it makes us grow stronger in HIM (^.^)
Today at 16:34
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
Ayat ini jelas menunjukkan siapa musuh manusia. Kerana ia manusia menjadi sesat. Disebabkan itu ilmu dan pegangan yang benar perlu di jadikan panduan bagi menewaskan musuh yang sebenar. Manusia menjadi silap apabila tiada pegangan dan mereka pula dengan sengaja meREKA-REKA pegangan mereka.

Jadi perbuatan mereka yang tidak baik adalah datang dari hasutan syaitan dan hawa nafsu yang tidak dibendung oleh pegangan hidup.
Today at 16:35 ·
Mohd Zul Fikri
Mohd Zul Fikri
serangan ke atas gereja di lakukan oleh orang yang tidak ada pegangan. Mereka bertindak atas nafsu amarah mereka sendiri.

Sama seperti kezaliman di Palestin.
Today at 16:36 ·
Lynda Rose Peter
Lynda Rose Peter
Sebab tu alangkah baiknya jk suma org fhm dgn ajaran masing2. tiada agama yg mengajar kejahatan, tiada agama yg mengajar utk berbuat keganasan. Kpd umat kristian, jngnlah kita menambah api yg tengah marak, jngnlah kita membalas sgla prbuatan mereka yg x btngjwb. Kita diajar mengampuni org lain supaya dosa kita sndri akn diampuni, sesunguhnya mengampuni adalah suatu kemenangan utk kita..
Today at 18:56
Older Posts


Entry ni aku update pagi ni sebab nak share diskusi ni dengan semua blogger. Jawapan komen dari linda yang last sekali tak sempat aku update kat sini sebab semalam aku dah balik. Kat rumah tak sempat pula.

Kepada sesiapa yang membaca entry ini di harap tidak membuat andaian sebarangan. Diskusi ini hanya sekadar berkongsi pendapat.

Terima Kasih kepada Lynda Peter kerana sudi berkongsi pendapat. Semoga kita dapat berdiskusi lagi.

Ulasan

Would Self-reliant berkata…
Isu keagamaan nie terlalu sensitive untuk diterjemahkan.. but u did it very well... congratulations... i proud of u..
Mr feckry berkata…
sekadar berkongsi sahaja .
Tanpa Nama berkata…
http://markonzo.edu magic story very thanks ashley furniture price http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536072 ashley furniture price, 8289, allegiant air verdict http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536075 allegiant air verdict, qhtuq, pressure washers info http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536078 pressure washers info, 733, dishnetwork blog http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536080 dishnetwork blog, rjdloa, adt security preview http://jguru.com/guru/viewbio.jsp?EID=1536076 adt security preview, 295,
Tanpa Nama berkata…
That is really attention-grabbing, You're an excessively professional blogger. I've joined
your rss feed and look forward to in quest of more of
your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks

My site: acoustic guitar chords for beginners

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…