Langkau ke kandungan utama

heartbreaker


"Kenapa tak jadi, sampai sekarang tak kahwin lagi," nyayian s.m salim.

Lu pernah dengar tak lagu tu? ha gua nak speak sikit kes sweet blood ni. Pasal gua tengok kes-kes macam ni banyak dah yang terjadi kat sekeliling gua.

Gu? pernah juga kot. Tapi gua tak sure. But gua dengan Nono tengah syoknye berluving.

Ada couple tu dah lurving hampir lima tahun. Bila tunang ikat sebulan je. Masalahnya, selama lima tahun dorang couple, tak pula ada pihak yag curang. Ni masa darah tengah manis, musim bertunang, time tu juga diorang nak cari lain, laki nak menggatal, perempuan pula digatali. So apa kes..time cita everything ok, time tunang masing-masing naik tocang.

Lu orang pernah tak jadi macam tu?

Gua kesian la kes macam ni. Kalau gua kena, gua rasa mesti macam nak bertukar menjadi incridible huck!

Dalam kajian Profesior Pakai Pscyology dari Universiti Po-on Dr Buy_ong pernah cakap, kes curang masa tunang ni dah banyak berlaku. Kesan, jangan cakap la. Satu village boleh perang beb. So pikir dulu sebelum buat.

Berbalik kepada diskusi dengan Dr Buy_ong, beliau mengatakan sebenarnya perasaan curang tu datang secara tetiba sebelum pasangan tu naik pelamain. Ia bukan kebetulan. Mari lihat dalam sudut agama, sebenarnya pasangan yang kita tunang tu dah perfect. Cuma sebelum kahwin kita akan di beri dugaan dari Allah s.w.t.

Dugaan macam mana?

Lu orang tahu yang setan ni musuh utama kitakan. Tahu tak?

Setan ni memang benci umat nabi muhammad s.a.w dirikan masjid. Seboleh-boleh setan ni akan mengwujudkan perasaan benci-membenci di antara pasangan yang nak sah kan malam kelaminnya. Kudrat setan tu tuhan bagi. Sebab tuhan pun nak uji hamba-Nya.

Lu orang nak tahu macam mana setan buat?

Ok, mula-mula setan ni akan timbulkan perasaan benci antara pasangan yang bertunang tu. Then, setan akan mencari orang yang agak hensem untuk di hasut menjadi pihak ke tiga kepada pasangan yang bertunang. Pasal tu lelaki ni, kalau dengan awek tu dah bertunang, time tu makin galak pula dia nak teckle. Sebelum tu sebelah mata pun tak pandang.

Setan pun masukkan jarum kat hati awek yang dah bertunang tu supaya cair dengan mamat-mamat yang cuba usha dia. Masa tu, awek tu akan rasa tunangnya tidak sehebat dari lelaki yang cuba usha dia. Padahal gua rasa tunang die lagi baik. Mamat-mamat yang usha tu pula lebih malang la kalau berstatus laki orang. Memang strategi setan ni mengena la kalau macam tu.

So, lu orang jangan kelam kabut kalu kena kes macam ni. Lu orang cuba cari alternatif untuk selesai masalah macam ni. Pasal gua rasa, lain orang lain trend masalahnya. Tapi masih di dalam satu bidang juga la.

Sepengalaman gu, dah dua orang member gua yang boleh cakap " ah tak payah kahwin la macam ni," 3 hari sebelum nikah.

Gua rasa masalah ni berat beb. Lu orang ingat lagi tak kes player bola sepak penang yang last minit cancel kahwin?Gua harap kes ni tak jadi kat gua.

Meh kita tadah tangan sama-sama. Gua nak baca doa ni . Tapi doa makan la..

Ulasan

Hazzy Ishak berkata…
takyah tunang lah bro
terus kawin je
aku plan nak wat cmtu
hakhakhak
Mr feckry berkata…
gua pun pk camtu lagi senang
Fida Jai OWN berkata…
ha ,,,betol tu , jawin je tros ... jgn lmbt2 .. weee hehe
Mr feckry berkata…
Fida: tunang tu adat la
b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata…
dia sudah test kot
Nazatul shima berkata…
emm..ade je dgar cmtu,.,sbb 2 time tunang kena sekejap je kan..xnk tunang la..nk kawen je trus,,hihi
Mr feckry berkata…
brutal: test? lu agak2 la
Mr feckry berkata…
Nazatul:yang penting kene banyak sabar
nursarah berkata…
dugaan bertunang..sebab tu jgn tunang lama2, 3 4 bulan sudah. sekadar tempoh buat persiapan kawin..
Mr feckry berkata…
nursarah..tapi ramai gak yang pilih untuk setahun
semalam citer kat aku tahun depan nak kawin..mcm tu..ko tunang 2 bulan..pastu kawin,,pengapit no hal..ramai kwn2 leh jadi..geng basuh pinggan pun ada,..geng mandikan ko air basuh pinggan pun ada..yang penting ko kawin jer dulu..hahahhaha
Mr feckry berkata…
embun:insya-allah
dearist anys berkata…
mtk jauh la tunang lame2.
tp klu ta tunang ta de ikatan lak.
=)
Mr feckry berkata…
dearist any:betul gak.tapi tunang tu adat je
Solehah berkata…
dugaan ni datang masa mana pun..cuma kuat atau tak diri kita sendiri ni sajaa..banyak la doa supaya benda mcm ni jauh dari hidup kita..
ElyaElmo berkata…
betol.....!!!~sgt riso jugakkk dgn dugaan nk bertunang ni...tapi kalo kite selalu berdoa memohon perlindungan,insyaAllah Tuhan akan tlg kann...
annfrendly berkata…
menakotkan..
camtu tunang hari yg sama gan kawin lah..
wat cukop syarat aje..
Mr feckry berkata…
soleha:betu kena banyak doa
Mr feckry berkata…
elya:mestia
Mr feckry berkata…
ann:trend skg memang macam tui
bidadarihijau berkata…
takot plak nak kawen tapi tingin nak kawen..hahaha
ape2 pon kalau ade jodoh, jage iman insyallah ok...
Mr feckry berkata…
bidadari hijsu..gua sokong lu
hans berkata…
gua pernah couple skali
zaman cinta monyet2 jarak jauh
lawak weih tingat balik
hahahaha
enyheartsdiamond berkata…
harap2 cinta kali ini yg terbaik :)
Mr feckry berkata…
hans:jarak jauh? lu memang ghaib la
Mr feckry berkata…
eny:gua harap lu succes
::cdot the dot:: berkata…
allahummabariklanafimarazaktanawakinaazabannar.....aminnnnnnnnnnn
Mr feckry berkata…
cdot: amin

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…