Menulis Bukan Kerna Nama

Khamis, 25 Mac 2010

heartbreaker


"Kenapa tak jadi, sampai sekarang tak kahwin lagi," nyayian s.m salim.

Lu pernah dengar tak lagu tu? ha gua nak speak sikit kes sweet blood ni. Pasal gua tengok kes-kes macam ni banyak dah yang terjadi kat sekeliling gua.

Gu? pernah juga kot. Tapi gua tak sure. But gua dengan Nono tengah syoknye berluving.

Ada couple tu dah lurving hampir lima tahun. Bila tunang ikat sebulan je. Masalahnya, selama lima tahun dorang couple, tak pula ada pihak yag curang. Ni masa darah tengah manis, musim bertunang, time tu juga diorang nak cari lain, laki nak menggatal, perempuan pula digatali. So apa kes..time cita everything ok, time tunang masing-masing naik tocang.

Lu orang pernah tak jadi macam tu?

Gua kesian la kes macam ni. Kalau gua kena, gua rasa mesti macam nak bertukar menjadi incridible huck!

Dalam kajian Profesior Pakai Pscyology dari Universiti Po-on Dr Buy_ong pernah cakap, kes curang masa tunang ni dah banyak berlaku. Kesan, jangan cakap la. Satu village boleh perang beb. So pikir dulu sebelum buat.

Berbalik kepada diskusi dengan Dr Buy_ong, beliau mengatakan sebenarnya perasaan curang tu datang secara tetiba sebelum pasangan tu naik pelamain. Ia bukan kebetulan. Mari lihat dalam sudut agama, sebenarnya pasangan yang kita tunang tu dah perfect. Cuma sebelum kahwin kita akan di beri dugaan dari Allah s.w.t.

Dugaan macam mana?

Lu orang tahu yang setan ni musuh utama kitakan. Tahu tak?

Setan ni memang benci umat nabi muhammad s.a.w dirikan masjid. Seboleh-boleh setan ni akan mengwujudkan perasaan benci-membenci di antara pasangan yang nak sah kan malam kelaminnya. Kudrat setan tu tuhan bagi. Sebab tuhan pun nak uji hamba-Nya.

Lu orang nak tahu macam mana setan buat?

Ok, mula-mula setan ni akan timbulkan perasaan benci antara pasangan yang bertunang tu. Then, setan akan mencari orang yang agak hensem untuk di hasut menjadi pihak ke tiga kepada pasangan yang bertunang. Pasal tu lelaki ni, kalau dengan awek tu dah bertunang, time tu makin galak pula dia nak teckle. Sebelum tu sebelah mata pun tak pandang.

Setan pun masukkan jarum kat hati awek yang dah bertunang tu supaya cair dengan mamat-mamat yang cuba usha dia. Masa tu, awek tu akan rasa tunangnya tidak sehebat dari lelaki yang cuba usha dia. Padahal gua rasa tunang die lagi baik. Mamat-mamat yang usha tu pula lebih malang la kalau berstatus laki orang. Memang strategi setan ni mengena la kalau macam tu.

So, lu orang jangan kelam kabut kalu kena kes macam ni. Lu orang cuba cari alternatif untuk selesai masalah macam ni. Pasal gua rasa, lain orang lain trend masalahnya. Tapi masih di dalam satu bidang juga la.

Sepengalaman gu, dah dua orang member gua yang boleh cakap " ah tak payah kahwin la macam ni," 3 hari sebelum nikah.

Gua rasa masalah ni berat beb. Lu orang ingat lagi tak kes player bola sepak penang yang last minit cancel kahwin?Gua harap kes ni tak jadi kat gua.

Meh kita tadah tangan sama-sama. Gua nak baca doa ni . Tapi doa makan la..
Share:

28 comments:

Hazzy Ishak berkata...

takyah tunang lah bro
terus kawin je
aku plan nak wat cmtu
hakhakhak

Mr feckry berkata...

gua pun pk camtu lagi senang

Fida Jai OWN berkata...

ha ,,,betol tu , jawin je tros ... jgn lmbt2 .. weee hehe

Mr feckry berkata...

Fida: tunang tu adat la

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

dia sudah test kot

Nazatul shima berkata...

emm..ade je dgar cmtu,.,sbb 2 time tunang kena sekejap je kan..xnk tunang la..nk kawen je trus,,hihi

Mr feckry berkata...

brutal: test? lu agak2 la

Mr feckry berkata...

Nazatul:yang penting kene banyak sabar

nursarah berkata...

dugaan bertunang..sebab tu jgn tunang lama2, 3 4 bulan sudah. sekadar tempoh buat persiapan kawin..

Mr feckry berkata...

nursarah..tapi ramai gak yang pilih untuk setahun

embun d tengah malam berkata...

semalam citer kat aku tahun depan nak kawin..mcm tu..ko tunang 2 bulan..pastu kawin,,pengapit no hal..ramai kwn2 leh jadi..geng basuh pinggan pun ada,..geng mandikan ko air basuh pinggan pun ada..yang penting ko kawin jer dulu..hahahhaha

Mr feckry berkata...

embun:insya-allah

dearist anys berkata...

mtk jauh la tunang lame2.
tp klu ta tunang ta de ikatan lak.
=)

Mr feckry berkata...

dearist any:betul gak.tapi tunang tu adat je

Solehah berkata...

dugaan ni datang masa mana pun..cuma kuat atau tak diri kita sendiri ni sajaa..banyak la doa supaya benda mcm ni jauh dari hidup kita..

ElyaElmo berkata...

betol.....!!!~sgt riso jugakkk dgn dugaan nk bertunang ni...tapi kalo kite selalu berdoa memohon perlindungan,insyaAllah Tuhan akan tlg kann...

annfrendly berkata...

menakotkan..
camtu tunang hari yg sama gan kawin lah..
wat cukop syarat aje..

Mr feckry berkata...

soleha:betu kena banyak doa

Mr feckry berkata...

elya:mestia

Mr feckry berkata...

ann:trend skg memang macam tui

bidadarihijau berkata...

takot plak nak kawen tapi tingin nak kawen..hahaha
ape2 pon kalau ade jodoh, jage iman insyallah ok...

Mr feckry berkata...

bidadari hijsu..gua sokong lu

hans berkata...

gua pernah couple skali
zaman cinta monyet2 jarak jauh
lawak weih tingat balik
hahahaha

enyheartsdiamond berkata...

harap2 cinta kali ini yg terbaik :)

Mr feckry berkata...

hans:jarak jauh? lu memang ghaib la

Mr feckry berkata...

eny:gua harap lu succes

::cdot the dot:: berkata...

allahummabariklanafimarazaktanawakinaazabannar.....aminnnnnnnnnnn

Mr feckry berkata...

cdot: amin