Langkau ke kandungan utama

Budak jadi gemuk, nasi lemak pula di salahkan

Kelakau la...ape kah dosa nasi lemak? Kesian dia. Sudah lah sedap nasi lemak tu. Kalu di banjiri dengan kari ayam, peh, memang mantap.

Kecoh la semalam nasi lemak nak di haramkan.

Malas ulas panjang pasal tu, ni patik pacal yang hina mau beri usul. Nak lahirkan modal insan siha dari sekolah. Apa kata, setiap budak yang nak masuk sekolah di nilai dari segi akedemik siap deangan pakej kecergasan sekali.

Misalnya macam ni.

Tak semestinya kelas yang pertama tu untuk pelajar yang pandai je. Tapi untuk masuk kelas yang pertama, pelajar tu mesti lepas ujian kecergasan dengan cemerlang dan juga ujian akedemik yang cemerlang. Jadi seimbang la budak tu. Payah tau nak dapat jadi macam tu. Tapi memang terbaik la kalau sekolah tu susun kelas macam tu.

Sebenarnya banyak sekolah sukan yang buat macam tu. Jadi, ape salahnya terapkan teori ni kat sekolah-sekolah lain.

Bebudak ni minat bersukan, lagi pun otak yang cergas boleh buat depa jadi lebih kreatif lagi.

Jadi, perlukah nasi lemak di anak tirikan atau disingkirkan dari menu bebudak sekolah? Susun la jadual menu makanan kantin. Ape payahnya.

Tapi dulu badan wa jadi gemuk sebab suka makan nasi lemak kuah kari banjir sebelum tido..hahaha..

Ni la pengawas yang selalu jaga kantin masa wa sekolah dulu...ces...!


Macam kenal je mamat ni..ni bukan mad zul ke?

Ulasan

HonEyBuNNy berkata…
hehe...kesian nasi lemak...mb nasi lemak badan pun berlemak...hiihihi
Nurul Ain berkata…
nasik yg mengandungkn lemak, perut & badan yg dpt nama
AyUT berkata…
blahla..gambar kau masa jadi budak gemuk tanak plak tunjuk
albirru berkata…
logik ke..nasi lemak hidangan lengkap ada sambal,timun,kekacang,ikan bilis & telur berebus lak..ntah makbapak bebudak ni bagi ayam setiap hari tu yg jadi ayam daging..hek hek

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…