Langkau ke kandungan utama

Migrain...ngeluh je ke?


Member gua ada ngomel-ngomel kat gua," zul, sekarang ni aku tak boleh putus makan ubat migrain."

Gua pun hulurkan tangan untuk berjabat salam. Die pelik , lalu menanya gua," nape ko tetiba salam aku plak ni?"

Gua cakap, " salam dulu. Takut-takut nanti lepas ni ko terlupa makan ubat, pastu aku tak sempat jumpa ko."

Menyirap je member gua tu dengan karenah kenakalan gua.

Semalam gua terjodoh pula dengan kes migrain ni. Bukan gua yang kena migrain. Tapi gua terbaca dalam buku 365 tips gaya kesihatan rasulullah.

Jap, bia gua comfirmkan sikit info pasal migrain. Bila kena migrain mesti cam pening dan mualkan. Bagi kita yang belum kena lagi ni cara nak elak dan menepisnya senang je. Jangan selalu tengok cahaya matahari yang berterusan. Pastu, rajinkan senaman.

Bagi yang terkena migrain tu macam member gua tadi tu, caranya mudah je. Ni cara islami, masuk bilik tidur. Pastu baring. Kemudian pejamkan mata. Ops sebelum tu buka la kipas. Kalau tak lu orang panas pula. Lepas pejam mata, jangan tido pula, lu orang zikir. Zikir yang biasa je. Kosongkan minda sambil menghayati zikrullah tu. InsyaAllah, pembuluh darah yang ketat kat kepala tu, akan melebar dan longgar. Darah yang tersekat kat urat kepala tadi akan lancar mengikut ritham zikir yang kita baca tadi. Zikir la sehingga kita rasa lega migrain tu.

Cuba la, ini petua dari Rasulullah s.a.w sendiri. Manusia agung yang menjadi contoh buat kita sebagai umatnya.

Ulasan

HonEyBuNNy berkata…
bagus petua neh...bila dah pening tido sambil berzikir..boleh di amalkan la...;-)
Mr feckry berkata…
honey: lu try la
Mak Su berkata…
tq mr feckry, mmg betul petua itu. dan jaga pemakanan juga utk atasi masalah migrain.
Wyne @ Mouren Mauve berkata…
Petua yang u bagi mmg itu adalah cara yang terbaik dan berkesan selain 'telan ubat'.

Yang penting tau relax-relax kan diri. (^^)
b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata…
ada petua dari nabi..gua baru terbaca kat sini..buleh bagi tau kekawan
delarocha berkata…
zikrullah memang ubat kepada byk penyakit

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…