Menulis Bukan Kerna Nama

Ahad, 19 Jun 2011

My Father is a hero


Selamat hari bapa buat abah gua.

Sampai sekarang gua benci engan umal-mildam yang berperwatakan strok yang tengah melekat kat abah gua.

Yup strok masih menginap di badan abah gua. Alhadulillah fizikal abah dah mula nampak ok. Alhamdulillah. Tapi hakikatnya pada wa mental dan rohani abah gua tak sama macam dulu.

Agak kasar wa cakap, badan abah yes mr jalil. The memory still mr jalil. Tapi karetor abah tak seperti dulu. Perasaan, emosi, sifat ketahanan tak sama macam abah gua 5 bulan lepas. totally different. Tapi wa bersyukur atas segala nikmat yang Allah beri. Sedikit demi sedikit proses pemulihan abah gua tu nampak. Mana mampu doktor jadikan semua. Semua Allah yang beri.

Gua sedih bila mengenang abah gua setiap kali tergiang-giang ingatan gua bila dia akap," abah dah tak kuat.." Rasa runtuh hati gua. Sedih bila wa tengok abah termenung jauh...sayu gua bile abah tidak dapat menahan emosinya. Tapi gua postifkan pemikiran gua.

Pada gua, abah adalah orang yang hebat. Allah tidak akan menguji hamba-Nya di luar kemampuan hamba-Nya sendiri.

Gua benci umal mildam bergelar strok!

Dalam hati, gua bertekad nak belajar cara hidup yang boleh takkan kena strok. Cara permakanan. Cara hidupan seharian. Dan kalau dapat gua nak belajar cara atasi sakit strok. Semoga Allah permudahkan semua tu untuk gua.

Abah, yes tua itu sakit yang tiada ubat. Mati itu juga adalah salah satu yang tiada ubat. Tapi yakinlah Allah, angin ahmar itu ada penawarnya.

Selamat hari bapa buat Abdul Jalil bin Arshad.
Share:

9 comments:

Tanpa Nama berkata...

SELAMAT HARI BAPA jugak :)

cucu umie berkata...

selamat hari bapa..

HonEyBuNNy berkata...

selamat hari bapa....;-)

AcikTanpaNama berkata...

tak sangkakan...abah kita akan kena strok.

Ujang9897 berkata...

semoga abah akan terus sembuh,,

liyana berkata...

semoga abah kamu cpt sembuh..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata...

selamat hari bapa... =)

Redbloodsnow berkata...

happy father's day to our father :) an as for aku plak, happy father's day n al-fatihah utk bapak aku :D

syafiqakarim berkata...

hmm.strok mmg susah.
hargai dan berikan ksh syg.
betul, jaga diri dr segala segi
mulai sekarang. insyaallah dpt
elak kan ;)

selamat hari bapa.