Langkau ke kandungan utama

My Father is a hero


Selamat hari bapa buat abah gua.

Sampai sekarang gua benci engan umal-mildam yang berperwatakan strok yang tengah melekat kat abah gua.

Yup strok masih menginap di badan abah gua. Alhadulillah fizikal abah dah mula nampak ok. Alhamdulillah. Tapi hakikatnya pada wa mental dan rohani abah gua tak sama macam dulu.

Agak kasar wa cakap, badan abah yes mr jalil. The memory still mr jalil. Tapi karetor abah tak seperti dulu. Perasaan, emosi, sifat ketahanan tak sama macam abah gua 5 bulan lepas. totally different. Tapi wa bersyukur atas segala nikmat yang Allah beri. Sedikit demi sedikit proses pemulihan abah gua tu nampak. Mana mampu doktor jadikan semua. Semua Allah yang beri.

Gua sedih bila mengenang abah gua setiap kali tergiang-giang ingatan gua bila dia akap," abah dah tak kuat.." Rasa runtuh hati gua. Sedih bila wa tengok abah termenung jauh...sayu gua bile abah tidak dapat menahan emosinya. Tapi gua postifkan pemikiran gua.

Pada gua, abah adalah orang yang hebat. Allah tidak akan menguji hamba-Nya di luar kemampuan hamba-Nya sendiri.

Gua benci umal mildam bergelar strok!

Dalam hati, gua bertekad nak belajar cara hidup yang boleh takkan kena strok. Cara permakanan. Cara hidupan seharian. Dan kalau dapat gua nak belajar cara atasi sakit strok. Semoga Allah permudahkan semua tu untuk gua.

Abah, yes tua itu sakit yang tiada ubat. Mati itu juga adalah salah satu yang tiada ubat. Tapi yakinlah Allah, angin ahmar itu ada penawarnya.

Selamat hari bapa buat Abdul Jalil bin Arshad.

Ulasan

cik ayin berkata…
SELAMAT HARI BAPA jugak :)
cucu umie berkata…
selamat hari bapa..
HonEyBuNNy berkata…
selamat hari bapa....;-)
AcikTanpaNama berkata…
tak sangkakan...abah kita akan kena strok.
Ujang9897 berkata…
semoga abah akan terus sembuh,,
liyana berkata…
semoga abah kamu cpt sembuh..
selamat hari bapa... =)
Redbloodsnow berkata…
happy father's day to our father :) an as for aku plak, happy father's day n al-fatihah utk bapak aku :D
syafiqakarim berkata…
hmm.strok mmg susah.
hargai dan berikan ksh syg.
betul, jaga diri dr segala segi
mulai sekarang. insyaallah dpt
elak kan ;)

selamat hari bapa.

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…