Langkau ke kandungan utama

Ai..muda lagi..

Camne ek, muda-muda dah ade darah tinggi.

Dulu masa wa kecik, selalu wa dengar orang darah tinggi ni 40 ke atas. Tapi nowaday, every people can easily get high blood presure. Why?

Member-member gua yang sebaya dengan gua punya usia pun banyak yang tengah menggigil bila nak melahap daging kambing. Bila tanya, " nape tak makan kambing? mesti jawabnya, darah tinggi bro. " Muda lagi ada darah tinggi. Lu orang macam mana. Jangan tanya orang la..kita sendiri camne?

Rugi beb ade darah tinggi ni. Kena memang senang, nak jaga bukan main payah lagi. Gua terbaca satu cara yang mudah untuk treatent darah tinggi atau kalau nak elak la. Cara ni di ajar oleh Muhammad bin Abdullah s.a.w. Cara ni mudah je. Tidur kejap lepas solat zohor. Ia dapat menghilangkan stress. Tapi jangan la sampai 2 , 3 jam. Cukup le 1/2 jam. Amalan ni di panggil dalam Islam 'Qailulah'. Pastu rajinkan la diri tu berpuasa sunat.

Amacam, boleh buat? Gua bukannya pandai dalam medic, tapi wa dah kebetulan gua baca buku ada tulis pasal ni. why not kita share kan?

Ada satu kesah yang wa rase syok nak share dengan lu orang. Dulu masa zaman nabi s.a.w, Nabi telah di beri  3 ganjaran oleh orang mesir. 1, kuda. 2, tabib. 3, pembantu. Rasulullah cuma ambil no 1 dan no 3 je. Terkejut juga la pembesar mesir tu. Mana taknya, dorang bagi tabib supaya senang jaga kesihatan nabi s.a.w. Dorang pun tanya la.

Nabi s.a.w pun jawab, " kami adalah bangsa yang makan ketika lapar, dan berhenti sebelum kenyang,"

Ulasan

GnieSyazni SSC berkata…
betol a nap boleh kurangkan stress tp baru tau boleh kurangkan darah tinggi =)...boleh inform kat mak sy neh =) Thanks info
Redbloodsnow berkata…
aku kena kurangkan stress aku lah mulai skrg klo gni, bro. tak nak aku muda² kena darah tggi. HAHA
setuju.. stress ni blh menyebabkan mcm2 penyakit.. so krgkan stress dpt mengurangkan penyakit
kambing bukan penyebab darah tinggi huhuhu

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…