Menulis Bukan Kerna Nama

Khamis, 14 Julai 2011

Ai..muda lagi..

Camne ek, muda-muda dah ade darah tinggi.

Dulu masa wa kecik, selalu wa dengar orang darah tinggi ni 40 ke atas. Tapi nowaday, every people can easily get high blood presure. Why?

Member-member gua yang sebaya dengan gua punya usia pun banyak yang tengah menggigil bila nak melahap daging kambing. Bila tanya, " nape tak makan kambing? mesti jawabnya, darah tinggi bro. " Muda lagi ada darah tinggi. Lu orang macam mana. Jangan tanya orang la..kita sendiri camne?

Rugi beb ade darah tinggi ni. Kena memang senang, nak jaga bukan main payah lagi. Gua terbaca satu cara yang mudah untuk treatent darah tinggi atau kalau nak elak la. Cara ni di ajar oleh Muhammad bin Abdullah s.a.w. Cara ni mudah je. Tidur kejap lepas solat zohor. Ia dapat menghilangkan stress. Tapi jangan la sampai 2 , 3 jam. Cukup le 1/2 jam. Amalan ni di panggil dalam Islam 'Qailulah'. Pastu rajinkan la diri tu berpuasa sunat.

Amacam, boleh buat? Gua bukannya pandai dalam medic, tapi wa dah kebetulan gua baca buku ada tulis pasal ni. why not kita share kan?

Ada satu kesah yang wa rase syok nak share dengan lu orang. Dulu masa zaman nabi s.a.w, Nabi telah di beri  3 ganjaran oleh orang mesir. 1, kuda. 2, tabib. 3, pembantu. Rasulullah cuma ambil no 1 dan no 3 je. Terkejut juga la pembesar mesir tu. Mana taknya, dorang bagi tabib supaya senang jaga kesihatan nabi s.a.w. Dorang pun tanya la.

Nabi s.a.w pun jawab, " kami adalah bangsa yang makan ketika lapar, dan berhenti sebelum kenyang,"

Share:

4 comments:

GnieSyazni SSC berkata...

betol a nap boleh kurangkan stress tp baru tau boleh kurangkan darah tinggi =)...boleh inform kat mak sy neh =) Thanks info

Redbloodsnow berkata...

aku kena kurangkan stress aku lah mulai skrg klo gni, bro. tak nak aku muda² kena darah tggi. HAHA

THE LEKAT LEKIT STORY berkata...

setuju.. stress ni blh menyebabkan mcm2 penyakit.. so krgkan stress dpt mengurangkan penyakit

embun d tengah malam berkata...

kambing bukan penyebab darah tinggi huhuhu