Langkau ke kandungan utama

Gua dah jumpa fomula hilang ngantuk

Hari tu kan wa kate, wa asek ngantuk je kan bile nak pi teraweh.

Wa cari care macam mana nak elak ngantuk masa teraweh. Serius beb, ramadhan ni sekali je setahun. Kalau lu terlepas tahun ni, tahun depan belum tau lu boleh jumpa lagi dengan bulan ramadhan. Sebab tu wa macam iye2 nau nak cari formula kasi hilang ngantuk.

Banyak beb yang bagi cadangan. Thanks la, semoga mereka yang bagi cadangan Allah lipat kaligandakan pahala mereka.

Tapi wa ni suka makan banyak masa buka. Nafsu mase tu macam kerbau la katekan. Maklum la, tengah hari wa main gym. Tu yang bile masabuka tu wa dah lewai gile. Jangan terkejut wa main gym mase bulan puasa dan tengah hari pulak tu.

Ok ape tekniknya?

Mudah, sangan mudah. Lu orang perlukan sikit je ayaq kosong. Dan lu orang perlu tahu ayat kursi.


Ni ha ayat kursi.

Ok, formula gua pakai untuk hilang ngantuk ek. Cara wa buat macam ni.

1- Baca bismillah
2- Baca ayat LAA TA'KHUDZUHUU SINATUW WA LAA NAUUM yang maknanya;  tidak mengantuk dan tidak tidur sebanyak 3x.


3- Tiup pada air , pastu minum air tu sampai habis. Yakin pada Allah yang kita tak akan mengantuk.(ini yang penting)


Wa tak buat pada ayar asam boi atau air bandung cincau atau yang berkaler lain. Sebab air yang baik adalah air mineral. Terpulang pada lu nak minum seteguk atau nak minum sebaldi. Janji air yang lu dah baca tu lu minum. 


Alhamdulillah  formula ni berkesan pada gua. Powerkan ayat quran ni. Maunye tidak, mukjizat nabi Muhammad s.a.w tu. 

Ulasan

ok..kau dah leh join aku pegi joging plak..jom!!!hehehhee
bagus berkongsi tips ni dgn org lain
Amirah Suhana berkata…
nice !boleh la praktikkan :) heeee
Wyne @ Mouren Mauve berkata…
Bro, mmg kalu part baca doa tu buat hilang mengantuk. Nice sharing you buat sbb time2 bulan puasa mcm ni cepat rasa penat.

p/s nak bagitau kat boss I lah sbb dia seringkali terasa penat w/pun I dah bantu separuh kerja nya (^^)
Nazatul shima berkata…
bagusnyee... dh jumpe formula...ak pinjam frmula ni ok..:)
GnieSyazni berkata…
thanks for the tips =) bolehla guna..dpt pahala awk =)
enyheartsdiamond berkata…
kalau mengantuk, gua mmg amek air masak ;)
aku Xske menulis berkata…
Wa lu wa lu...tp share ayat Quran. Alhamdulillah. (",) bru ar rokers yg sbna. Hahah!
aku Xske menulis berkata…
Wa lu wa lu...tp share ayat Quran. Alhamdulillah. (",) bru ar rokers yg sbna. Hahah!
aku Xske menulis berkata…
Wa lu wa lu...tp share ayat Quran. Alhamdulillah. (",) bru ar rokers yg sbna. Hahah!
azizahamin berkata…
jazaakallah. .
azizahamin berkata…
jazaakallah. .

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…