Langkau ke kandungan utama

Anak aset ke syurga

Melihat isteri gua yang tengah sarat mengandung, kesian gua tengok.

Benarlah, andai lelaki yang kena pregnent,  agaknya , kes gugur anak lebih banyak dari kes melahirkan anak. Kengkadang gua terfikir, macam mana rasanya ade benda bergerak dalam perut? Macam mana rasanya kepala pening akibat darah rendah yang di sebabkan baby dah serap darah kita dalam badan? Agaknya macam mana berjalan macam diikat beras 5kg kat perut?

Allahurabbi..wanita tu lemahkan? Gua percaya satu tagline. Allah bersama hamba-Nya yang sabar. Wanita yang pregnent ni sentiasa bersabar. Dan Allah bersama mereka. Sebab tu mereka sentiasa ada kekuatan .

Pada wanita yang sedang mengandung, terutama untuk wife gua, anak yang di kandung itu adalah aset kita bersama untuk kita ke syurga. Biarlah kita bermatian membesarkan mereka .

Sebab alangah bestnye, nanti jenazah kita di mandikan mereka, alangkah bangganya kita solat jenazah kita di imamkan mereka. Alangkah aman kita di kubur, bila mereka melakukan amal yang baik. Dan betapa gemilangnya kita bila anak kita yang soleh itu, menanti di intu syurga.


    • Doa zuriat yang soleh - Surah Ali-Imran ayat 38
هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء
Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.




Ulasan

sebelum pregnant sy pun tertanya2 mcm tu.. mcm mana la org bawak baby dlm perut. Bila dh pregnant.. baru tahu. Sebenarnya bila kita bayangkan mcm susah sgt tp bila membawanya bukan kata senang tp x de la mcm kendong beras 5kg. Masa pregnant memang kena byk sabar.. sbb sikap kita tu akan pengaruh pd bby dlm perut. Alhamdulillah selama sy pregnant berjaya bersabar & di jauhi mengidam benda pelik2.
AcikTanpaNama berkata…
bersyukurlah sesiapa yang mendapat anugerah dan nikmat yang tak ternilai ini.

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…