Langkau ke kandungan utama

Ayuh!


kakakku kata,kakiku sakit, lalu ku cabut, kuku kakiku..

Cuba sebut ayat ini selaju yang mungkin. Pasti lidah anda akan jadi lembut. Baca al-Quran pun sedap.(kakak aku yang ajar)

Semalam aku pergi ke padang bola cocraine. Kalau dulu aku pergi sebagai pemain, tapi sekarang sebagai penonton. Bulan ni macam biasalah kolej aku buat liga bola. Selama aku belajar kat kolej ni, inilah kali pertama aku tak dapat main. (Lutut oi lutut bile nak ok...:( ..) Bila aku tengok orang yang ganti aku main kat posisi aku, rasa camsedih pula. Patut la David Beckham tengok John Terry jadi Kapten team bola England dia sedih. Semalam team aku menang 8-1. Best betul.

Hari ni aku masuk kelas akaun. Aku belajar topic baru, Financial Reporting standard. Topic ni describe pasal bila revenue tu recognise.Revenue atau dalam malay iaitu hasil, recognise bila satu urusniaga itu diwujudkan dan barang dagangan telah diahantar kepada pembeli.

Aku sure topic ni tak banyak budak boleh paham. Sebab situasi urusniaga tu amatlah membelitkan. Malam ni aku buka balik, aku terjah topic ni.

Selamat Menyambut 50 tahun Merdeka!!!

Ulasan

designer joeputra berkata…
dalam bisnes..ada beberapa perkara yang penting...capital..sales..profit..revenue..debt..return of profit..profit margin..investment..return of investment...profit ratio..internal rates of return..overhead..turn over..pay back period dan macam-macam lagi..

kau kena expert semua tu

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…